心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

baby1011 發表於 11-4-4 10:37
我同你既情況差唔多,
我都係係家中排行最細,都係無得出聲,我屋企仲係重男輕女,
所有嘢都係亞哥安排及決定 ...

完全明白 , 我同你都好似, 只有你幫佢哋 , 不可搵佢哋幫, 如果搵佢哋 , 比晒面色你睇 , 衰過朋友.

男爵府

牛年勳章

baby1011 發表於 11-4-11 15:23
佢哋唔係唔幫,只不過幫完就會四圍講,
所以寧願唔揾佢哋幫姐,
佢哋鍾意咩都講錢,好現實及好八卦.

如果家人之間麼野都用錢來講野的話,沒意思

尤其連你大肚個陣都未問候過你,令人好心寒

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實我由大肚到生BB,屋企人無幫過我及問過我,
生完只係來睇過我一次,可能住得遠啦,
可能我哋D情比較薄.

禁止訪問

大宅

回覆 letterbb 的帖子

真係唔明點解用呢種方式去逃避,斷六親,可悲!

大宅

好媽媽勳章

LittleLavender 發表於 11-3-22 15:08
我覺得好傷心, 原來當我遇上困難時, 身邊的家人全都立時消失, 連好普通的問候都無一句, 我平時對他們都不錯 ...

加油! 努力!

男爵府

回覆 LittleLavender 的帖子

you can ask JESUS for help and work out the difficult with you.

IT IS ONLY HE CAN HELP US TO OVERCOME THE PROBLEM.

IT'S TRUE.

別墅

唉,所以真心對自己好既人真系要珍惜,

大宅

回覆 catfitfit 的帖子

力微休負重,言輕莫勸人。

無錢休入眾,遭難莫尋親。

====================

又學到一些人情常識,謝謝catfitfit, 剛看見妳寫的這幾個字,不解,覺得無情,馬上上網查看,果真有此名句。再想深些,是道理。

平時我們總說親人就是親人,總是帶著一些盼望的。

瑪瑙宮

我無呢 d 唔肯幫我的人, 點解呢, 因為我太硬頸, 唔會向人求. 同埋好担心提出被人拒絶.

首頁

尾頁

跳至