跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 想唔想生多一個

我都怕一個bb會孤單, 但亦有很多顧慮, 又怕分薄了對大仔的照顧, 又要多準備一筆錢比小朋友讀大學, 將來的社會如果不讀大學的話, 想搵份好工都好難! 唉...........

別墅

雖然生bb真係好痛,但我都會生多一個陪小bb,有伴嘛,唔洗佢咁悶﹗

大宅

會生多個,一來老公想追個仔,而我就唔想亞女咁孤單,我唔想佢第時淨係對住個毛公仔講
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

男爵府

我老公都係好鍾意bb ga! 而家個女三個月, 但是佢已經成日講有關生第二個小朋友的問題. 討厭. 唔洗佢生當然口響啦! haha

大宅

allwinlife 寫道:
想! 但未中六合彩頭奘.(老公話中咗就生)

我老公都係咁講呀~

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

民房

如果跟住個個係女,我一定生....

伯爵府

我已經有1仔1女(仔2歲半, 女4個月大), 暫做全職媽咪, 但如果比我選擇我寧願唔生細囡或完全唔生, 我係一個要求高同好自私既人, *當我湊住2件連頭髮都唔得閑梳既時候, 我會問自己為物, 身邊有朋友同我差唔多年紀選擇唔生或生一個, 非常輕鬆自在, *當我抱住細囡佢為面上濕疹痕癢而喊時, 我更加覺得生佢出黎受苦, *當大仔因我湊細囡唔可以同佢玩而扭計喊, 而細囡因阿哥喊聱而訓唔到所以又喊, 好想同佢地講對唔住, 我真係唔知生佢地做物, 以上只係我個人意思. 可能湊b真係令人好辛苦, 我老公同我講要再生多2個, 我話你不如殺左我, NO WAY!!!!!!!!!!!!

男爵府

我十分同意啊, 我都係一個好自私的人, 暫時還沒有什麼母性, 寧願過d輕鬆自在的生活. 為何d男人會gum想有多d仔女呢?

大宅

我都係絕對贊成生一個的人,我覺得生一個已很足夠,因為除了養大一個人之外,仲須要好多時間去教好一個人,我自己要求高,我好想用最好的心機,時間去教好bb,如果生多個,我唔識點去分身和分心教.我做學校工作,有時見到d細路真係俗d講句~有爺生冇?教~會好心痛,我諗如果佢地細個時有父母好好管教,就算學識唔高,都起碼似個人,有時對住佢地真係激氣到噴火,好簡單的生活自理和待人處事都唔識,要我地教,好似我係佢亞媽多過佢自己親生亞媽,可惜回家後又係另一個生活.所以我一向都只諗生一個,甚至唔生都得,不過老公想有bb,佢覺得咁先似個家庭,都好啦,生一個無妨,生多個死都唔得.
好彩佢生完一個後都覺得湊bb好辛苦,這三個幾月黎都冇覺好訓 所以佢都唔想再生了.
[Hello!I am Hei Hei!:-D [url=http://lilypie.com小寶寶希希

男爵府

akarisobb, 我完全同意你說的話. 我都希望自己個女受到最好的管教, 有開心的家庭生活, 不會像一般的時下年青人一樣. 可能教過書便清潔啦.. 我好多同事都因做了老師而放棄生bb的.
好多父母只因自己鍾意小朋友便生bb, 沒有想清楚自己的能力和社會的變更, 會害了下一代的.
其實兩口子已經是一個完整的家庭, 不明白老公說沒有小朋友的家庭不似家庭...

洋房

cpcog & akarisobb,

妳地的意見都好同意!

社會變更,雜中資源、時間,投放於一個宝宝上是正確,但亦要常常提醒自已,不要因為一個宝宝而太縱容呀?

大宅

一個夠LU, 我地倆個負擔不起兩個小朋友的生活, 希望佢同表哥表妹的關係好到兄弟姐妹咁囉~ :-P

大宅

lokchingbaby 寫道:
我希望下年年尾有,07年好似今年大約2-4月出世,到時個女2歲,下一個希望你細佬,好大壓力!你地呢?

Me Too,But好大壓力

民房

其實都好矛盾, 想為囡囡添個弟弟或妹妹, 無論在金錢上,時間上,精神上, 都會有很大付出. 所以真係好好唸清楚, 管教一個已經好難, 何況兩個呢!!

大宅

akarisobb 寫道:
我都係絕對贊成生一個的人,我覺得生一個已很足夠,因為除了養大一個人之外,仲須要好多時間去教好一個人,我自己要求高,我好想用最好的心機,時間去教好bb,如果生多個,我唔識點去分身和分心教.我做學校工作,有時見到d細路真係俗d講句~有爺生冇?教~會好心痛,我諗如果佢地細個時有父母好好管教,就算學識唔高,都起碼似個人,有時對住佢地真係激氣到噴火,好簡單的生活自理和待人處事都唔識,要我地教,好似我係佢亞媽多過佢自己親生亞媽,可惜回家後又係另一個生活.所以我一向都只諗生一個,甚至唔生都得,不過老公想有bb,佢覺得咁先似個家庭,都好啦,生一個無妨,生多個死都唔得.
好彩佢生完一個後都覺得湊bb好辛苦,這三個幾月黎都冇覺好訓 所以佢都唔想再生了.

hi, 你好呀! 我之前有留意你既留言. 知道你初初湊你阿b好辛苦. 阿b成日午夜眼光光. 我都試尼d恐怖既日子,每晚支離破碎咁訓3個鐘, 唔記得食飯, 唔記得刷牙, 好得人驚. 唔知我係唔係唔夠母愛. 我都唔想再生.....

首頁

尾頁

跳至