自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ry5FgDqaGROL_gTj2SocxLwhKw--/article?mid=6767

好吧!感染了我家老兄習性(煩!!!)的hidekko又來向大家作出呼籲了。以下是居港日人在FACEBOOK的一項籌集物資活動。

集資活動請按我
http://www.facebook.com/notes/sally-tang-hosokawa/%E9%A6%99%E6%B8%AF3%E6%9C%8821%E6%97%A5%E4%B8%8027%E6%97%A5%E6%97%A5%E7%B1%8C%E9%9B%86%E7%89%A9%E8%B3%87%E7%9B%B4%E6%8E%A5%E9%80%81%E5%88%B0%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%81%BD%E5%8C%BA/10150125741893451

在港日人米山健一先生在日本的朋友們組成了義工団、會直接把收集回來的物資直接運到宮城和福島的災地。不論多少、請将家裡有的物資捐給日本的災民。

以下是最需要的物資:
•尿片(成人・小朋友)
•衛生巾
•紙巾
•廁紙
•奶粉
•膠布
•口罩
•暖包
•隱形眼鏡薬水
•垃圾袋
•牙刷
•布巾
•缶頭等能夠長期保存的食物
•營養飲料沖劑(如寶礦力沖劑)
•厚襪
•厚底衫
•男/女内褲
•防寒衣物(褸,毛衣等)
•毛毯
•勞工手襪
•電池
•嬰兒・小童衣服
※因為海関問題、所以衣類必須全新、要有吊牌的!

特別是嬰兒・小童的衣服是非常短缺、因為全部被沖走了・・・・・・
所以、如果家裡有嬰兒・小童的話、請捐出不要的舊衣服、感謝。

收集日期:3月21日(一)至27日(日)
時間:星期一至五 10:00-18:00
   星期六、日 13:00-17:00

地點:
養生學會  電話:2246-8177  傳真:2246-8177
香港灣仔皇后大道東147號威利商業大廈22樓 (MTR - A3 Exit)

International Society of Life-nurturing Traditions (ISLT):
Address:22/F.,Weswick Commercial Building, 147 Queen's Road East, Wanchai, HK.
(MTR - A3 Exit)
前來時、請致電確認是否有人在收集地點。
Tel:2246-8177  Fax:2246-8177
如有任何疑問或能夠幫手的人仕、可聯絡米山先生。
E-mail: [email protected]
手機:6100-8033

如沒時間自己拿去的話、可叫黒猫宅急便(Yamato)代運送
http://hk.ta-q-bin.com/chi/index.aspx
可上門(住宅)收貨、收費是以貨物大小去計算、重量為25KG以下。

hidekko非常不明白為什麼這次香港竟然沒有一個像樣一點的籌款活動!!

這一次,最發力的是民間團體!!!南亞、汶川那兩次大災難後,那些之前口裡嚷著「日本是佢家」的藝人的賑災魄力到哪裡去了?事實上,在我向身邊的朋友呼籲賑災時,不少人都跟我說:日本有能力自己解決問題,他們本身很富裕!我之後去旅行振興日本經濟好了!=.="

我沒有回咀,終歸捐助是不能勉強的,我們做自己可以做到的事就好了。

我明白小小的金錢和力量不能解決什麼,只是祝福和愛是災民最需要的,

我們到底是不是一個連做善事都計較回報的民族呢?我痛心著。

謹此希望,這場災難,見證文明,也見證愛

伯爵府

我見頭條都有出新聞應該唔會假.

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 wensi 於 2011-3-24 10:19 AM 發表
我見頭條都有出新聞應該唔會假.

哪一份報紙頭條? 如果係真我捐!

伯爵府

垃圾袋, 毛巾牙刷都可以捐, 但衣服一定要新9成新可以嗎

伯爵府

原帖由 vicky_cheun 於 11-3-24 10:37 發表
咁即係小朋友可唔可以捐舊衫?因為又話要吊牌,但尾短又話請捐不要既舊衣服?

我相信係清關問題. 我估佢意思係朋友送買左未穿已經唔合身.

好多時天災要捐衣服都係要新ga! 因為要檢疫入大陸都係一樣, 如果要檢疫要等上一陣子.

伯爵府

原帖由 sezsuet 於 11-3-24 10:48 發表

哪一份報紙頭條? 如果係真我捐!

今日個份第4頁下面有提到.
http://paper.hkheadline.com/

伯爵府

原帖由 wensi 於 2011-3-24 10:52 AM 發表

今日個份第4頁下面有提到.
http://paper.hkheadline.com/

咁即係最遲星期日要送到佢....自己帶去得唔得呀?

伯爵府

原帖由 sezsuet 於 11-3-24 11:31 發表

咁即係最遲星期日要送到佢....自己帶去得唔得呀?

我見佢話得. but 我諗call 一call 佢幾點有人好D.

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

有無d bk 熱心mami可以約定係 xx mtr
等幫手送去.....

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

其實呢個post, 版主係咪置頂會好啲:)

我都覺得運啲"外國貨"比核輻射區災民仲會實際好多, 起碼啲貨一定無受軸射感染, 用都用得安心啲

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

伯爵府

原帖由 cathy-tse 於 11-3-24 12:03 發表
He is my friend ar wor... i need to call him to ask first....

收集回來的物資直接運到宮城和福島的災地。

http://hk.myblog.yah ...

係? 你問下佢, 我見到報紙上網search ga!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

剛剛問左佢地要全新嘅衫褲 舊嘅唔要
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我想問, 災區唔係封左唔比入咩?

同埋運奶粉/食品入口?係咪要有出產證明的?
可以話入就入的嗎?

同埋奶粉, 係咪要返日本奶粉呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

等待驗證會員

報紙講得應該唔會錯
我都睇下有咩比佢地

首頁

尾頁

跳至