自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

嬰兒・小童衣服
※因為海関問題、所以衣類必須全新、要有吊牌的!

特別是嬰兒・小童的衣服是非常短缺、因為全部被沖走了・・・・・・
所以、如果家裡有嬰兒・小童的話、請捐出不要的舊衣服、感謝。

原帖由 esmehouse 於 11-3-24 12:10 發表
剛剛問左佢地要全新嘅衫褲 舊嘅唔要

伯爵府

原帖由 mcdullyiu 於 11-3-24 12:18 發表
我想問, 災區唔係封左唔比入咩?

同埋運奶粉/食品入口?係咪要有出產證明的?
可以話入就入的嗎?

同埋奶粉, 係咪要返日本奶粉呀?

聽講話佢係做貿易熟貨運. 米山和日航及速遞公司商都願意免費付運.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 cathy-tse 於 11-3-24 12:20 發表
even in Hong Kong sold out la... how to help ar wor...

咁之前好多掃左貨的媽咪係咁講的嘛!

話自己掃的貨唔係搶左日本bb的野,
如果日本bb有需要, 就會2話不說捐返出來比日本bb用,
咁我係看過呀嘛!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

養生學會  電話:2246-8177  

原帖由 cathy-tse 於 11-3-24 12:21 發表
who you called????

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

同埋日本係咪缺樽裝水呀?今次會唔會收呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

我有口罩可以捐喎@0@

珍珠宮

原帖由 cathy-tse 於 11-3-24 12:03 發表
He is my friend ar wor... i need to call him to ask first....

收集回來的物資直接運到宮城和福島的災地。

http://hk.myblog.yah ...
你係咪識呢個人?係咪真係運物資去災區?係我當然義不容遲!最怕遇著白撞,呃神騙鬼發死人財。

如果有BK Mami查証屬實請告知大家。Thanks~~

伯爵府

原帖由 VKwan 於 11-3-24 12:48 發表
你係咪識呢個人?係咪真係運物資去災區?係我當然義不容遲!最怕遇著白撞,呃神騙鬼發死人財。

如果有BK Mami查証屬實請告知大家。Thanks~~

所以我post 出黎, 我都想知.

我見fb 講

Sally Tang Hosokawa Crystal→我打左去問米山先生喇、佢日本D朋友自組義工隊要陸路、用車運送物質去避難所嫁!雖然日本気油好短缺、但佢地會盡最大嘅努力直接咁運送物資俾災民!希望快D能夠幫倒佢地!而且收集物資嘅活動唔只一次嫁!會継続落去!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我有bb"物" , 有無用?

大宅

原帖由 cathy-tse 於 11-3-24 12:19 發表
japanese ar .... their way ar....don't think clother la.. think other la...

我唔明你講咩ar.....

珍珠宮

原帖由 wensi 於 11-3-24 12:53 發表

所以我post 出黎, 我都想知.

我見fb 講

Sally Tang Hosokawa Crystal→我打左去問米山先生喇、佢日本D朋友自組義工隊要陸路、用車運送物質去避難所嫁!雖然日本気油好短缺、但佢地會盡最大嘅努力直接咁運送物資俾 ...
即是點呢?已確實係真有其人及真有其事?

男爵府

原帖由 VKwan 於 11-3-24 14:18 發表

今日頭條日報有報導喎, 應該唔係假呱

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

有無人可以幫手係青衣MTR .順便.......TKS!!!

伯爵府

原帖由 VKwan 於 11-3-24 14:18 發表

我主觀願望佢係真.

我係FB 見.
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=180922118620040&id=827659169&ref=notif&notif_t=share_comment#!/notes/sally-tang-hosokawa/%E9%A6%99%E6%B8%AF3%E6%9C%8821%E6%97%A5%E4%B8%8027%E6%97%A5%E6%97%A5%E7%B1%8C%E9%9B%86%E7%89%A9%E8%B3%87%E7%9B%B4%E6%8E%A5%E9%80%81%E5%88%B0%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%81%BD%E5%8C%BA/10150125741893451

同報紙有講.

http://news.hkheadline.com/dailynews/content_hk/2011/03/24/143105.asp

應日嬰之急 不發災難財 良心港商 奶粉運日

其實他們不是有名的慈善組織,他們只一群有心人,天災面前生命無分貴賤與國界。日本福島縣因被核輻射陰影籠罩,救援人員、政府物資只能有限度進入重災區,令「福島」成「孤島」。在港日人見狀即在網上召集市民有錢出錢、有力出力,希望可以盡一已之力幫助同胞。有本港退休公務員更二話不說,充當義工,擔任在港聯絡工作,一憶起日本的災民的慘況,堂堂男子漢也不禁紅了眼眶。

近日社交網站瘋傳一個呼籲港人捐獻物資的專頁,由在港日人米山健一發起,他是香港日本人俱樂部和僑會的會員,本身任內貿易公司的米山指,當知道災情嚴重時,已第一時間想考如何可以幫助在水深火熱中的同胞。

「我在日本的朋友跟我說,政府的物資都到不了重災區,災民很慘,要捱餓受凍,尤其是福島縣的人,他們都很辛苦。」後來米山決定召集所有在港居住的日本人,將有用物資捐出,他再利用多年貿易公司的經驗將物品第一時間運往重災區宮古縣名福島縣。

後來米山健一和香港的朋友現為退休公務員的黎華棟談起,黎華棟二話不說當起義工,負責各港人呼籲,並接收及統籌來自港人的物資,結果一呼百應,連日來和只有三至五人的義工團隊,輪流忙覑接電話,點算物資,休息時間少得可憐。

但他覺忙得有意義︰「每一條都是人命,不關他們是甚麼人事,當我看見電視中災民只能一群人分一卷廁紙,十多人分點點食物,我覺得情況真的好危急……好危急呀!」說覑說覑黎華棟已紅了眼眶。

他指不少港人其實十分有心,有市民一看到呼籲,即捐出了十五箱廁紙,亦有人訂購了數箱杯麵送到他們的收集點,「但其實最大問題是衣服及嬰兒食品,連香港都沒奶粉了,真的很難做呢……」他指截至昨晚七時,已約有三十箱物資,準備今日稍後時間送到日本。

黎華棟指,經過米山和日航及速遞公司協商,他們都願意免費將物品付運,惟最遲一批要在周日前寄出。因此他們都呼籲市民盡快捐出衣服、毛毯等,望解災民燃眉之急。

而居港已六年的伊籐惠這天帶同兒子來捐出衣服及食物,她表示有朋友住在福島,直至現在仍未能和他們聯絡十分擔心︰「我們力量很少,但我只一心想幫得多少就多少,香港不像日本物資短缺,我們可以買多些運回去(日本)。」伊籐惠又指未來數天她仍會買物資,送到收集點。

伯爵府

而家好多冬天童裝都減價, 好似米奇老鼠個間我見有D 好似50蚊件, 買幾件都唔貴.

奶粉真係無本事!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大陸的衣物可以嗎?
在淘寶買的可以嗎?

伯爵府

原帖由 crystalpui 於 11-3-24 14:37 發表
大陸的衣物可以嗎?
在淘寶買的可以嗎?

新ge 有牌就ok!
趕到嗎?

見佢話收27号會SEND 去日本. 要打去問山米先生but 佢好似只會日文.

可能要係FB 叫 Sally Tang Hosokawa 代問.

珍珠宮

即是點?係咪27號前送到養生會就得?

伯爵府

原帖由 VKwan 於 11-3-24 15:17 發表
即是點?係咪27號前送到養生會就得?

係! 去前call一call 佢地有無人.

首頁

尾頁

跳至