嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...21

尾頁

別墅

仔仔自從歲半因得過扁桃腺炎接住手足口入住醫院,服用過大量的消炎藥同埋抗生素後,抵抗力漸漸變得好差,經常發燒。發燒原因包括喉嚨發炎、傷風感冒、腸胃炎等等,每次發燒都系高燒,高至39度尾至40度以上都有,而且發燒次數越來越密,由最初每個月發燒一次,到最近密至每個星期一次。我同老公都感到好無奈同無助,唔知可以點。我哋都畀仔仔搞到精神緊張,每日起身第一件事同埋臨瞓前最後一件事多系度溫度。

平時婆婆照顧仔仔已經好無微不至,食物同清潔方面都好小心,我亦盡自己能力全人奶餵佢至8個月大。系BK聽d 媽咪話食蟲草、飲司覺脫橙汁、麥盧卡蜂蜜等等有助提升抵抗力的我都有試過,但都毫無幫助。歲半前仔仔都好少生病,感覺系食過大量抗生素同消炎藥後身體差咗。但每次發燒,無論咩問題,醫生必定開抗生素同埋消炎藥,每次都要睇3-5次醫生先好得返,食3-5次療程的藥,一個惡性循環,越食身體越弱,身體弱了又容易病,結果食得越密。

直至最近一次仔仔又再發燒,經朋友介紹去睇咗中醫師余健楚,佢開咗3日退燒藥畀仔仔,佢好有信心同我哋講好快可以退到燒,通常3日藥都唔使食曬就會好返。仔仔食咗兩次後仍未退燒,後來我哋打過幾次畀醫師問佢應該點處理,每次醫師都耐心咁同我哋講應該點處理,最後叫我哋臨瞓前畀仔仔食兩包藥,蓋好被,局一身汗明早就退燒。果然,仔仔睡了終於出汗,燒退了,之後都冇再燒返。通常西藥食完都會反复再燒返,但中藥食完退咗燒就真系退曬冇在反复,雖然唔知咩原因燒,但之後真係好返曬冇事。

而家我有再帶仔仔佢睇余大夫,不過系幫仔仔調理身體,希望可以改善佢體質,增強抵抗力同埋預防流感。Touchwood到而家兩個多星期,仔仔溫度都正常,真係多得余大夫。

余大夫寫咗一篇文章關於小朋友體質的,各位媽咪不妨睇睇,我覺得我仔仔的抵抗力正正如余大夫所說,被抗生素同消炎藥消滅。http://www.cptcm.com.hk/mednews/child_health.jpg

伯爵府

原帖由 laiyuet 於 11-3-25 14:16 發表
仔仔自從歲半因得過扁桃腺炎接住手足口入住醫院,服用過大量的消炎藥同埋抗生素後,抵抗力漸漸變得好差,經常發燒。發燒原因包括喉嚨發炎、傷風感冒、腸胃炎等等,每次發燒都系高燒,高至39度尾至40度以上都有,而且發燒次數越來 ...

請問妳這位醫師係邊區呢 ? 中藥是沖藥粉或早要煲?
每次診金多少 呀 ?

thanks!

il5544  adv. ??  發表於 11-9-20 14:25

別墅

我都想知呀...謝謝

別墅

余大夫的診所系尖沙咀,佢d藥系冲的,味道比較容易被小朋友接受。初次診金90,複診系50,而每日藥就系68蚊,價錢都ok。有需要我可以pm佢架contact 畀你。

原帖由 第二任媽媽 於 11-3-25 15:19 發表

請問妳這位醫師係邊區呢 ? 中藥是沖藥粉或早要煲?
每次診金多少 呀 ?

thanks!

大宅

可否PM個contact 俾我。。。thanks

別墅

已經PM 咗畀你,希望佢都幫到你啦。

原帖由 TTCC 於 11-3-25 20:52 發表

大宅

laiyuet,

pls also PM to me, I still cannot find a good Chinese doctor who is suitable for my kid for years. thks.

伯爵府

Can you pm me also? Thank you very very much.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我個女都係睇中醫,都有成年無食過西藥,我個女由細到大,至而家6歲幾,都係至少一個月燒一次架,快既話就3星期到,我個女就算好高燒,我都唔比退燒水,有一次,我個女好高燒,食左我個中醫2次藥,居然第二朝退晒燒,我估都估唔到咁快!以前我個女燒親都起馬3-5日,而家好多時1-3日內就會退晒架喇!

我都buy中醫多些,真係成日發燒,食抗生素同退燒藥真係食到弱晒

別墅

laiyuet

Can you pm the contact details to me also? Thank you very much.

複式洋房

Please PM me, thanks

子爵府

我個仔又係好易病,又唔想阿仔食咁多西藥,前2日阿仔燒左2次,2次都只係幫阿仔沖涼焗汗好快無事都無睇過醫生

別墅

我都真系睇西醫睇到好怕,阿仔而家2歲4個月大,過去9個月入過3次醫院,睇過接近30次西醫,次次醫生都開抗生素咁制,有時明明個醫生都話抗生素幫唔到阿仔,但佢都照開。好似之前仔仔有手足口,醫生講明冇藥可以醫手足口,系要靠自己,但都照畀佢抗生素。

每次有咩都要睇好多次醫生先好,我問醫生點解咁耐都未好,醫生就話而家d菌越來越惡。其實諗身一層,與其話系d菌越來越惡,我覺得更加可能架系仔仔食得西藥多,身體越來越弱就真。如果大家的小朋友都系經常睇西藥,而且睇得越來越密又成日唔斷尾,不如試下中醫,始終中醫用藥都比較天然,感覺冇咁多副作用。

其實睇余大夫之前都睇過兩個中醫,不過夾唔到仔仔。第一個系我之前系中環睇開的蔡x達醫師,以前一直都覺得佢幾好,佢亦都幫到我一d西醫認為醫唔到的問題。可惜最近佢好似越來越求其,冇咩心機睇症咁,而且仲請咗d成日遊魂的大嬸接電話同執藥。兩次帶仔仔佢睇佢,兩次失望的經歷。第一次我同佢講仔仔成日發燒傷風感冒,佢話可以開d防流感的藥,之後我又多口問句我仔仔小便頻密的情況,而且唔係好忍到尿,蔡醫師話5歲前有咁架情況都唔算遺尿,問題唔大。因為果日敢時間,冇即時拿藥,之後老公先去拿返。個大嬸畀咗個用咖啡杯裝住的藥粉,話系防流感藥, 拿返屋企之後,我打電話去問如何服用同埋其他詳情,大嬸咩都話唔知,話要問返醫師遲d覆我,但最終都冇覆到,我之後幾日再打過幾次,終於佢問到醫師啦,但竟然話我聽d藥粉唔係防流感藥,而系要來醫我仔仔成日忍唔到尿的,防流感藥要再另外開。唉,究竟醫師有冇聽到我仔架問題呢!

再另一次,果日仔仔發高燒,我因為啱啱生完第二個bb仲系醫院,老公自己一個再帶仔仔去睇蔡醫師,因為佢話過中藥退燒好快的,比西藥更快更徹底,但呢次架經歷令我哋對佢徹底失望。醫師開咗好多藥,話仔仔肺熱等等,而每日竟然要仔仔飲6碗藥。有冇搞錯,要一個2歲3個月大架小朋友一日飲6碗藥,大人都飲唔到啦,飲到都嘔死啦。無論如何,因為仔仔成39度多,老公好亂好擔心,照煲藥畀仔仔飲,亦都再次打去蔡醫師問清楚系唔系真系一日飲6碗,醫師都話系,結果仔仔飲到第二碗就嘔到七彩。仔仔因為畀太多的中藥折騰,溫度繼續上升,去到成40度。正系仁安留院的我擔心到不得了,最後叫老公帶埋仔仔到仁安睇急症,之後仲入住埋院。

之後我都唔再相信蔡醫師,我上BK睇到d 媽咪話田醫師好,又帶仔仔去睇過佢。田醫師真係好細心耐心幫仔仔睇症,可惜都系夾唔到仔仔,系飲緊佢開家藥期間又再次發燒,所以我又再繼續周圍問人有冇好架醫師介紹,問咗幾個諗住逐個試,好好彩遇到余大夫,佢真係幫到我仔仔。

其實無論睇中醫或者西醫,最怕遇到d 冇耐性同埋十問九唔應架醫生。因為我哋作為媽咪,平時幾醒都好,小朋友一唔舒服就會傻曬,成日問d蠢問題,好多冇耐性的醫生都費事答你或者言語間寸你唔知。睇余大夫時,我同我老公都重複問過好多蠢問題,余大夫雖然年紀輕輕,但都非常耐心咁解答我哋架問題。當仔仔食過兩次退燒藥後仍未退燒,當日系星期六的夜晚,我同老公打過幾次電話問余大夫應該點處理,佢都不厭其煩解答我哋,教我哋點樣處理。

原帖由 hudsonchui 於 11-3-26 11:44 發表
我個女都係睇中醫,都有成年無食過西藥,我個女由細到大,至而家6歲幾,都係至少一個月燒一次架,快既話就3星期到,我個女就算好高燒,我都唔比退燒水,有一次,我個女好高燒,食左我個中醫2次藥,居然第二朝退晒燒,我估都估唔到咁快!以前我 ...

別墅

laiyuet

Can you pm the contact details to me also?
Thanks!

複式洋房

Can PM me also? Many thanks!!!!

禁止訪問

複式洋房

我都好想知呀!please PM me and give me his contact no.! thanks a lot!

大宅

大宅

回覆 laiyuet 的帖子

Hi Laiyuet,
Can you please pm the chinese doctor contact to me?
Thanks.

別墅

Dr. Yu's contact has been sent to all of you, please check it out. Hope he can help all of you as well.

首頁
12345...21

尾頁

跳至