基督家庭

跳至

首頁
12345...73

尾頁

洋房

Re: 怎樣可以知道神的心意?

Hi Sister

After reading your message, I have a deep feeling eventhough now I have a son who is 3 and half years old and I have been pregnant almost 7 months. I am not share my happiness but I would like to share the struggles over whether to have a child or not.

I and my husband are Christian. My mother-in-law is a widow and my husband have never seen his father as he was already beendeath. Besides, he has a brother who is only older than him 1 year with abnormal IQ who always make trouble to us till now. So my husband did not want to have any child when we got married. However, my mother-in-law always wanted to have a grandson but my husband always say “ No” because he really afraid we would get a child with problems . He could not stand his problem brother or any problem child again. When we married over 3 years. I got his promise to try to be pregnant because we know my body condition was not easy to be pregnant as well as my mother-in-law was no patient to wait and always gave pressure on it.

In fact, my husband did not want to have a child and he was always busy or tired. We only tried 3 times over 7 months. Of course, God gave a son for me, but my husband felt upset because he was afraid the child would have any problem. At that time, I had a great pressure and I am afraid if our child with any problem which woudl affect our marriage. So we pray, pray and pray to God to let us have a healthy baby and he/she should be the best comfort to our family if it was His mercy to us.

However, my son was checked with autistic futures when he was 2- years-old. You can imagine how a difficult time for us at that moment. I could not find anyone to share and I had a great worry to my marriage, my future of my son……. I am afraid I will be angry with God as He……….. The challenge is not the end. When we accept to have only one son with special needs, I have pregnant again in Feb by accident. I was very upset again because I didn’t want to have a second baby who need special care. “One is really enough”. Even a health baby which will need give us an extra finance burden or other problem. I don’t know God’s will on us.

But thanks God, we have learnt the faith on HIM frommy son and we believe HIS thinking always out of our expectation. So we should believe He will give the best to us. Now I always pray for the confidence in LORD no matter the result is !!

I do hope we all can accept the arrangements from LORD.
Let's learn the trust and faith on LORD by our life .

大宅

Leonare:

唉! 有時上帝比我地的試煉都真係幾難!!! 當試煉臨到的時候, 我都總覺得自己會"崖" 唔過! 係果段時間我會請上帝比我多點信心! Leonare, 妳面對咁大的試煉都仍可以對神有咁大的信心, 我諗我都唔可以每日係度自怨自艾la!

vyvy:

妳的經歷的確對我黎講係個好大的鼓舞!!! 我都希望自己可以在"放手"方面再做好d!!! 而妳提過的那段經文我在近來的靈修中也有思想過(兩次, 一次係自己靈修果時, 另一次係同老公一齊靈果時)! 我老公見到依段經文就好開心, 佢笑住講話上帝就一定會比個bb我地!

魚魚:
我就係諗住去瑪麗(私家隊)都做ivf!!! 我地香港個醫生話瑪麗唔錯!

複式洋房

Leonare,

睇完你massage後,相對之下, 我覺得我既問題只是一個小問題.
努力呀! 神會保守你一家人 !
:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

複式洋房

castersugar,

你哋兩公婆咁齊心, 真係羡慕, 我曾經叫我老公一齊祈禱, 佢死都唔肯, 仲話我信"瞓覺" , 真係比佢激死.....

你哋唔係 係H.K 住呀 ? 如果係, 你起碼要留係HK一個月喎.
因為政府醫院始終係政府醫院, 唔會好似私家咁自由. 要成日返醫院抽血. 照超聲波.....

:wth:  :wth: [size=medium]魚 ~ [img]

大宅

魚魚:

又見到妳la!

我諗全出年若果老公比公司派番黎亞太區, 就會留係香港半年做, 不過就會同老公分開LOR, 佢話若派去近香港D 的國家就可以每個月都番黎探下我! 但老公話依倘係無方法之中的唯一出路! 我都覺得上帝未必想我同老公咁樣分開!!! 依定仲努力咁祈禱, 等候緊上帝的帶領!!!

唔緊要LA, 咁妳咪多D上黎同我CHAT下, 我為妳老公能有機會認識神祈禱LA! 妳都努力為依方面祈禱, 上帝一定有方法GA!

複式洋房

HI~~

好多謝你呀 ! 我覺得係佢唔想認識神,唔想信神.
佢有一次係架車度留低咗一袋好貴既野, 正常人見到都會拎返屋企 ! 當佢係車站等消息時, 我不斷祈禱, 結果, 奇蹟地搵返 ! 我同佢講, "呢D係咪神蹟囉, 你都唔信 ? " 佢到而家, 係咪一樣唔信!
我都有同神講, 如果我可以自然有BB, 我諗佢會信既 !

好在有你咋, 唔係既話, 我都唔知可以同邊個 "腎"呀 !

大宅

魚魚:

我諗我地可以係依度share到都係上帝的安排! 大家互"腎"真係可以減壓而且又可以互相support 呢!!!

而妳老公方面, 妳為佢默默的祈禱上帝一定會聽ga! 交比神LA! 最緊要係唔好比佢覺得妳迫緊佢LOR! 妳有無試過將D教會刋物 / 基督教書籍放係屋企任何一個位置? 咁妳老公咪可能會無意中認識對基督教的多左D LOR! 我依家都係咁樣做黎慢慢引我亞爸亞媽LOR! 我又趁佢地DOWN的時候同佢地講下神有幾愛佢咁LOR!

唔知妳有無睇開"中信"呢? 入面D 見證分享都有妳依家面對緊的困難GA! 妳有時間就睇下有無用! 這個是網"中信"的網址
http://www.ccmhk.org.hk/index1t.htm

複式洋房

castersugar ,

我教會都有派"中信" , 我間中有睇咁啦, 都幾好睇 !

我屋企有一個固定位置放聖經 & 有關既書,個衰佬唔單止唔睇, 仲話"阻地方", 真係比佢激死 !

咁你同爸爸媽媽講, 佢哋明唔明呀 ? 會唔會你有你講,佢有佢哋做其他野咁架 ?

大宅

魚魚:

我亞爸亞媽有時就唔小心咁睇左D基督教刋物, 我諗都有D幫助掛!

我都唔知佢地明唔明GA, 但係佢地又唔會我一面講佢一面做其他野, 因為有幾次都係傾開佢地工作上D唔開心, 咁我咪講話上帝會幫助佢地, 又話上帝好愛佢地咁! 我諗講左都已經係撒左種, 之後就要睇上帝點做+代禱了!

咁妳有無買D基督教DVD返屋企同老公一齊睇? 我有試過買返去叫細佬(都係基督徒)同我亞爸亞媽一齊睇LOR! 有時D軟性D的基督教電影真係幾好 (天作之盒, 賤精先生...), 佢地會易D接受GA! 得閑係屋企播下D純音樂的詩歌都可以GA! 我亞爸亞媽就試過話D詩歌幾好聽, 問我係D咩野歌黎LOR! 妳試下!!!

複式洋房

~~

"天作之盒", 我都有買, 佢掂到未掂過..... :tongue:
我都正想買純音樂cd, 有咩好介紹呀 ?

另外, 上星期去探過一對類似我哋既case既基督徒夫婦, 佢哋等咗5年, 又係當佢哋"完全交托"比神既時候, 神就賜比佢哋 !
聽完佢哋既經歷後, 令我信心大增.... !! 真係要感謝神 !

大宅

魚魚:

唔好意思咁遲先覆妳, 因為我去左旅行!

我都有聽開d純音樂的cd! 我有幾隻"Worship without Words"的純音樂cd, 好好聽, 聽左好舒服, 尤其大壓力的時候, 不過最衰佢無歌詞! "讚美之泉"的純音樂都好好聽ga, 妳試下!

我想知果對夫婦同妳share左d咩呀?

洋房

Hi,

Thanks God that all of you can find sisters to share your feeling and get the support. It's God's mercey to find someone to talk and he/she is understanding, because it will make us feel better and look our life are different.

God Bless all of you.

別墅

神的心意真的很難明白,但深信神的時間是最好的。今早靈修時提到希12:1-11,God does it for our own good (神的管教是為我們的好處)。

一路看你們的分享,我也一路流著淚。我深明白在等的過程真的很痛苦,媽媽、奶奶及老細都給我壓力。我同我先生都是基督徒,我們也等了差不多兩年。但感恩的在過程中神很多時都安慰我,祂兩次向我說,我會像哈拿一樣最後會有,但我是憑信心繼續等或是做人工? 坦白說我很怕做人工,可能聴過一些姊妹經歷吧。

也許我們不知前路如何走,但願神的杖、神的竿都安慰我們。

願我們在何時軟弱,就何時剛強!

禱告中記念! 努力啊!
:wink:
誰能使我與基督的愛隔絕呢? 難道是患難麼?是迫逼麼?....... ;-)

複式洋房

我都估到你一係去咗旅行, 一係跟老公去咗個短trip架啦.
去咗邊度玩呀 ? 好玩嘛~ ?

"讚美之泉"我都試聽過, 不過唔係純音樂黎既 ?

佢哋係咪同我分享咗等既過程囉. eg,新年會去旅行避年, (太太問題)又會去睇好多中醫(不過佢哋覺得做人工/試管對身體唔好 & 反自然, 所以冇做過 ), 當佢哋過咗緊張期之後, 完完全全交比神, 等咗幾個月後, 神就係呢個時間,靜雞雞賜咗個女比佢哋囉 ! 佢哋而家準備嘗試要第二個, 希望神會應允佢哋啦.
castersugar 寫道:
魚魚:

唔好意思咁遲先覆妳, 因為我去左旅行!

我都有聽開d純音樂的cd! 我有幾隻"Worship without Words"的純音樂cd, 好好聽, 聽左好舒服, 尤其大壓力的時候, 不過最衰佢無歌詞! "讚美之泉"的純音樂都好好聽ga, 妳試下!

我想知果對夫婦同妳share左d咩呀?

複式洋房

Leonare,
係呀 ! 真係令我對生命既睇法有所改變,雖然呢條路好艱苦, 但係真係會令我哋明白到"幸福唔係必然 " 更加會珍惜身邊既一切 ! 無論係人還是一件物件!
Leonare 寫道:
Hi,

Thanks God that all of you can find sisters to share your feeling and get the support. It's God's mercey to find someone to talk and he/she is understanding, because it will make us feel better and look our life are different.

God Bless all of you.

複式洋房

三叔公,

哈, 我以為我冇用~ 眼淺 ! 原來有人同我一樣 ! 我係呢度睇文章都流咗不小眼淚咯 .

我同你一樣, 我都係度諗, 究竟繼續等還是做ivf 呢? 我有同神講, 可能佢都唔想我做, 想我休息吓個身體先, 所以忽然驗到我肝功能唔係咁好, 要返醫院抽血 & 照肝 ! 雖然消息好突然, 但我都冇因為咁而覺得好驚, 反而鬆咗一口氣, 因為我打算會係9-10月做多次私家症既ivf , 要4萬蚊 ! $方面, 真係好吃力, 因我搵得唔多, 只係一個職員仔! 所以而家見一步,行一步啦 !

好 ! 我哋就把所有事情都交比神啦

大宅

三叔公:

我都係好似妳咁唔知做唔做人工好!!! 我都覺得做人工對身體唔好而心理壓力比自然試會更大!!! 我同老公都agree左自己試埋今年, 出年年頭就會試ivf!!! 我都唔知咁樣計劃好唔好! 因為我覺得做人工好似無等候上帝咁(雖然等左就快兩年)!

我都有張依個疑惑同上帝講, 我都想佢比多d指引我, 等我知道其實佢喜唔喜悅我做人工呢

我地一齊努力啦!!!

大宅

魚魚:

我地去左意大利, 幾好玩, 不過就幾辛苦, 因為好熱! "讚美之泉"有純音樂版, 妳可找找!

咁妳ivf的計劃諗住點呀? 我諗上帝係依個時候比妳check到個肝功能的問題, 佢一定係有d安排! 依! 可能妳唔使做ivf 就有bb!

我依家都好希望上帝可以話比我知佢想唔想我做ivf! 近來次次靈修見到d經文都係等候等候, 上帝一定知我好心急! 今日上帝仲勁, 因為我今日egg day個人好緊張, 禽晚已經緊張到睡得不好(可能因為唔係仲有好多個月try, 而且試埋今個月下個月又要照輸卵管)! 今日靈修就見到"應當一無掛慮, 只要凡事藉著禱告, 祈求和感謝, 將你們所要的告訴神, 神所赐出人意外的平安必在基督耶穌裏, 保守你們的心懷意念"(腓4:6-7) 我即時笑左出黎, 我覺得我近來好似同上帝對話緊!

妳都要繼續努力, 我地依場係長久戰!
我地要捉住上帝 佢比產業我地GA!

子爵府

castersugar, 魚魚 & 三叔公,
我都常常記掛你們.

複式洋房

哇 !! 意大利呀 ~ ! 我都好恨去, 但又怕搭飛機喎...
我成日都覺得意大利好靚架 !

IVF 係出年5.6月既事, 今年年尾都應該會知個肝仲有冇事, 仲可唔可以繼續做ivf既 , 所以我呢刻唔係好擔心.

<可能妳唔使做ivf 就有bb> really ???? 係就好囉. 可能神一次過送比你同我呢 !

我每次問神,之後查經都係叫我等 & 要對神有信心. 所以我直覺神唔係咁鐘意我哋去做ivf ! 但係有時又會諗, 一年比一年大, 身體亦會一年比一年殘, 正所謂 : "年紀大, 機器壞"
所以都唔知點好 !

首頁
12345...73

尾頁

跳至