烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 00:08
左面的是直接法,右面的是中种,中种出黎大個d,但食入口,直接法好食d,中种果個乾身左d,兩個食譜係一模一樣 ...

部機真係好神......

嘩...妳今日整咗2轉呀 ?

水晶宮

fitfish 發表於 11-4-2 23:37
面包大晒冷.
仲有部Krups,好似人仔5xx,有自創程式功能.

自創程式功能....柏翠呢2部都有 ~

東菱有2-3部新款都有 ~

krups的評價so so , 佢主力係外國市場 (同我地口味唔同)~
仲有佢搓粉同發酵唔及柏翠仔細
呢部機我都觀察過 ~
佢自篇程式只係可以選 1次搓 1次發酵 同一次焗 加埋 size (只有4個step可選)

柏翠可以選的可多了
搓1次 - 短發1次 - 搓第2次 - 長發第2次 - 長發第3次 - 焗 - 保溫 (一共7個step )

krups只係賣 $400左右....

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

tammy2008 發表於 11-4-3 00:41
部機真係好神......

係呀,唔咁心,在加上我琴日果個麵包已經食晒,呢個就係我唔買象印原因,唔夠食

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

各位,我想請教下,你地係點量度依士呢,我成日都覺得跟個磅唔準,一茶匙=几多,我就當佢5g

複式洋房

回覆 acomcom88 的帖子

我剛剛問這間,佢話運到香港$120,佢之前係唔係收呢個價錢?

THABNKS!
Family Lam :-P

複式洋房

acomcom88 :是妳買果間
THANKS!
Family Lam :-P

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

tammy2008 發表於 11-4-3 01:00
自創程式功能....柏翠呢2部都有 ~

東菱有2-3部新款都有 ~

嘩....咁呢部機真係好正...... 下世紀換機真係要諗諗佢~~~
佢個自編程式好正~~~

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

familylam 發表於 11-4-3 11:06

我剛剛問這間,佢話運到香港$120,佢之前係唔係收呢個價錢?

呢個我唔清楚喎,因為一開始我就已經講明我無淘寶,其實,拍賣項有注明交香港運費架

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

catjeffcat 發表於 11-4-3 12:07
嘩....咁呢部機真係好正...... 下世紀換機真係要諗諗佢~~~
佢個自編程式好正~~~
...

喂喂,你好似已經有兩部機啦

水晶宮

familylam 發表於 11-4-3 11:06

係呀~ 我買嗰時已經係咁 !

直送香港要 $120

如果深圳廣州有人代收, 就只要$10蚊架咋

妳可以搵集運代收, 再轉寄香港...我係咁...

水晶宮

catjeffcat 發表於 11-4-3 12:07
佢個自編程式好正~~~
...

正架 ~ 唔正我都唔買佢...佢算叫做中上價架啦 ~

妳食得晒無呀...佢一次整350g粉好d架喎...

我 400g一日清得晒......

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 02:10
各位,我想請教下,你地係點量度依士呢,我成日都覺得跟個磅唔準,一茶匙=几多,我就當佢5g ...

唔好話個磅唔準.....我發覺唔同量匙, 都唔準tim呀 !

我本身嗰隻 鐵野 1tsp = 4g
跟機隻膠匙 1tsp = 3g .....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

acomcom88 發表於 11-4-3 13:43
喂喂,你好似已經有兩部機啦

k 字頭我係賣左比人(我賣比佢時話比佢知整出黎麻麻地, 佢話我知佢喜歡歐陸包)
之後先再買番象印~~~

我未試過同時擁有兩部麵包機

珍珠宮

tammy2008 發表於 11-4-3 14:45
正架 ~ 唔正我都唔買佢...佢算叫做中上價架啦 ~

妳食得晒無呀...佢一次整350g粉好d架喎...

咁我又食唔到咁多.....
不過我見 acomcom88 可以整 200g 又好似幾 ok....
我 300g 左右到....
呢個牌子有無做細份量架??

不過下世紀 <--- 你見我用呢個字就知應該有排都唔會轉到機

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

catjeffcat 發表於 11-4-3 15:04
咁我又食唔到咁多.....
不過我見 acomcom88 可以整 200g 又好似幾 ok....
我 300g 左右到....

200g整出黎好似矮仔咁

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

catjeffcat 發表於 11-4-3 15:01
k 字頭我係賣左比人(我賣比佢時話比佢知整出黎麻麻地, 佢話我知佢喜歡歐陸包)
之後先再買番象印~~~

咁就買得過啦

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

tammy2008 發表於 11-4-3 14:48
唔好話個磅唔準.....我發覺唔同量匙, 都唔準tim呀 !

我本身嗰隻 鐵野 1tsp = 4g

因為我放左一茶匙個磅數字唔旭呀,係咪要買個0.01g磅,佢先會旭呢

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

各位,我依家又整緊個包包,諗住一陣送去比朋友食,引佢買呢部機

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 15:23
各位,我依家又整緊個包包,諗住一陣送去比朋友食,引佢買呢部機

我個提子包包人地都大讚呀 ~

之前見 fong2009 話用呢部機整包俾人....我都少少疑慮 : 見唔見得人架.. ?

而家用過, 覺得 : 真係見得吓人架 ~ :loveliness:

就算條捧捧放係入面焗, 個洞仔都係好細, 切到嗰塊都唔覺 ! 仲只會有2塊包包有小洞 ~

我用過其他2部就唔同, 個洞好大, 好醜架 ~

水晶宮

acomcom88 發表於 11-4-3 15:21
因為我放左一茶匙個磅數字唔旭呀,係咪要買個0.01g磅,佢先會旭呢

無可能架喎...係咪唔夠電....

首頁

尾頁

跳至