自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

多謝大家支持。 我希望可以快d成功。 好心急呀!

別墅

回覆 wjBB 的帖子

ICIC, 謝謝你. 會跟住去做啦.

大宅

終於去聽了個領養講座, 講真, 真係比我想像中複雜,等我講講個申請方法, 等多D有心人想申請都可以知道

首先, 1) 打電話去社署或其他福利機構詢問和預約聽講座, 個講座大約二小時, 夫婦要一同出席, 然后2)在講座時, 會派一份問卷, 不用立即答, 帶回家中填寫后寄回 3)社署會再寄問卷給你, 大約成17頁紙, 又要請醫生填寫健康報告 (大約4頁紙, 唉.......我估個醫生都會話我trouble) , 另外, 要去警局做良民証 , 和在表格上要找3位朋友做咨詢人, 佢地要見下我個朋友問下我地D嘢, 還要在office hour 時間), 3人家庭入息要有18000元 (扣除供樓或租樓開支后) 4)然后attend 幾個workshop 關於領養課程, 5) 做家訪 6) 再核對家庭調查  7)社署會開始做配對 8) 配對大約要3個星期 9) 配對成功后會通知你, 你便要在二星期內接個小朋友回家 10) 在首6個內內社署會每個月在家訪一次, 待6個月后BB 才是你的, 才可以改名 11)然后付2840元法庭費 12) 法庭會給我們領養紙

我現在只做了聽講座這一part............

男爵府

育兒性格勳章 DHA勳章

別墅

其實份HEALTH REPORT 冇咩特別, 我昨天比咗我個家庭醫生. 佢話其實都係一般資料. 因為全部都係ENG, 所以好似好多野咁. 但只有2個 EXTRA TEST 要做. 1)LUNG X-RAY 2) 驗小便. 至於良民証, 要先去GOV.COM 度填咗張FORM 先. 然後預約. 再親身去灣仔做. 要寄哂所有資料, 先會約見 (連其中一個咨詢人, & 將來會湊BB的人). 到時再BOOK 2 個COURSE.
簡直係耐力的挑戰......

wan_sosin  加油!有決心的話一定成功!  發表於 11-4-26 12:03

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

add oil

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

畀面勳章

剛剛才看到這個topic, 我地之前年中在社署聽了講座, 舊年年尾正式入表, 最近已經配對成功啦!! 我想補充一下, 入表唔一定比社署, 仲有幾間志願機構可以申請, 佢地工作效率非常之高, 社工又好好, 大家可以考慮佢地, 因為社署有太多人申請啦.

wjBB  太好啦... 我都等緊呢日的來臨... 好心急....  發表於 11-4-27 14:15

珍珠宮

回覆 Cheerfulfish 的帖子

好開心你成功了!恭喜!
咁你幾時接BB返屋企?

我領養嘅囝囝三歲啦!大家一起加油!

伯爵府

畀面勳章

樓主同阿3:加油

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

最緊要唔好理人點講, 要對自己同bb有信心, 你哋付出嘅愛絕對不比其他親生父母的少!! 加油呀!!

大宅

畀面勳章

回覆 wan_sosin 的帖子

我預計下星期可以接佢回家, 所以呢排我忙住去買野, 搵工人. 人地有10個月時間準備, 我要係兩星期內攪掂! 話時話, 你同你囝囝開始講佢係領養小朋友未?

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

俾d支持各位,加油呀

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我想生三個 發表於 11-4-26 13:24
想請問你係邊度申請咖??可以大概講下個詳細過程嗎??唔該你呀!! ...

詳細過程同樓主講的差不多, 填妥表格, 同埋所有証明文件副本, 例如入息學歷証明, body check 的報告, 申請無犯罪証明, 上左兩次堂, 一次兩公婆一齊interview, 再有分開interview, 三個咨詢人其中兩個人要interview, 再家訪, 通過所有程序後會入去配對list架啦, 由入表計3至4個月內完成! 至於我係邊間, 我pm你啦.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加油! 預祝成功!

wjBB  好LIKE 呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TKS !!!!!!!!!!!!!!!  唔 !! 我會努力力力力力力..  發表於 11-4-27 14:17

珍珠宮

我個仔幾個月大我已開始同佢講,佢而家已明白我們不是生佢出來的,不過佢有時都有些唔開心的反應,但又不懂表達,要慢慢來.

另外,你現在才找工人嗎?只是幫手家務還是去照顧你的BB?

我那時要一早請定工人的.社工都要見下個工人.

大宅

畀面勳章

wan_sosin 發表於 11-4-26 13:50

我個仔幾個月大我已開始同佢講,佢而家已明白我們不是生佢出來的,不過佢有時都有 ...

我會全職照顧bb, 工人係主要照顧我地兩公婆, 所以社工無話要見工人.

我都諗住佢6個月大開始同佢講, 我遲d要向你偷師睇下點同佢講!!! 到時要麻煩你啦!

wan_sosin  明白了,可以自己照顧BB真的很好,我而家都係全職媽媽,大家可以做下朋友,互相交流!  發表於 11-4-26 22:20

首頁
23456...7

尾頁

跳至