懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

打過或聽過六合一針嗎?

六合一針好唔好架?我知比傳統疫苗打少幾針,有無人打過?係咪副作用少好多?呢隻疫苗係咪得一間藥商出?大約幾錢打一次?

大宅

Re: 打過或聽過六合一針嗎?

How about 5 in 1?

侯爵府

2024年龍年勳章

myrchan 寫道:
六合一針好唔好架?我知比傳統疫苗打少幾針,有無人打過?係咪副作用少好多?呢隻疫苗係咪得一間藥商出?大約幾錢打一次?

六合一包括d咩呀 how much

大宅

六合一比五合一多左乙型肝炎疫苗。我check過紅磡最平$600一支。同樣打六合一針,唔同醫生收費可以差好遠,$900一支都有架!如果打五合一針,美素佳兒會員去指定醫生診所有八折優惠!紅磡有個醫生就提供呢個八折優惠,折左$320一支五合一針,都好抵,不過唔知係咪所有疫苗都係一樣??會唔會唔同藥廠出既疫苗效力有分別呢?我諗住同bb打六合一針呀!你地點睇?

子爵府

myrchan,
你講緊既六合一目前係香港只係得glaxo葯廠既vaccine. 之前五合一冇細胞也是呢間葯廠.
你BB幾大? 如果都有幾個月大了咁佢半歲個支針你可選擇五合一同去健康院打肝炎針(唔駛$), or直接去C+打六合一. 六合一一定貴過五合一啦(同一個診所來說)!
我囡囡一路係打五合一, 因六合一最近先出. 我覺得很好, 因為我囡囡打完都唔會發燒/唔舒服咁.
I support autism acceptance!

大宅

Jolly,我個b今個星期六至滿月,本來約左健康院今個星期六打針,如果我決定打六合一,係咪就唔駛去健康院打呢針?診所個姑娘話兩個月至打六合一針。六合一貴d都無所謂啦,bb少捱一支針都好,而且副作用少d,我做阿媽既都無咁辛苦啦!

子爵府

我所知有支肝炎針要係滿月打. 如果你諗住同BB打六合一, 就要問定你個C+E生幾時去打. 個別唔同C+E生有唔同打針schedule. 好似我個囡就係兩個月大, 四個月大同六個月大打頭三支五合一, 但我知有DE生會兩個月, 三個月同四個月咁打, 似乎分別不大.
I support autism acceptance!

珍珠宮

我的bb都係打6合1的. $650蚊1枝. 係bb2個月開始打, 我bb現在打了3枝, 分別係 2, 4, 6個月打. 下一枝將會係1歲打.

洋房

請$六合一針要打多少支呢?

大宅

genius,4支。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

剛剛打電話到C+診所問過,六合一要BB到6個月先打,五合一就2個月,4個月,18個月打, 滿月果支乙型肝炎針要照樣到健康院打

大宅

維尼熊pooh,六合一同五合一既分別,就係六合一更加添多一種(乙型肝炎)疫苗。(摘自今期媽媽寶寶第79頁)
所以打六合一針就唔需要去健康院打滿月果支乙型肝炎針啦。唔係咩?
Click「呢度」& 「呢度」睇下六合一針既注射時間表

維尼熊pooh 寫道:
剛剛打電話到C+診所問過,六合一要BB到6個月先打,五合一就2個月,4個月,18個月打, 滿月果支乙型肝炎針要照樣到健康院打

大宅

甘請問荃灣or 葵涌 邊都有得打呀????
thx

子爵府

myrchan 寫道:
維尼熊pooh,六合一同五合一既分別,就係六合一更加添多一種(乙型肝炎)疫苗。(摘自今期媽媽寶寶第79頁)
所以打六合一針就唔需要去健康院打滿月果支乙型肝炎針啦。唔係咩?
Click「呢度」& 「呢度」睇下六合一針既注射時間表

[quote]
維尼熊pooh 寫道:
[/quote]

我都睇唔明個表

別墅

請問如果係C+打六合一,唔打健康院d針,可唔可以去健康院做聽力測試,磅重.....

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實都好混亂,最好打番C+問清楚,因我問過六合一只得一針(係6個月打)其餘係五合一的,如果你地有最新資料告知我,因BB就滿月要打針,再攪唔清楚都唔知點算

PUIPUI73,
就算你唔係健康院打針,都可以做其他檢查,唔駛擔心

複式洋房

點解五合一或六合一都要打3次呢?唔係一支過搞掂晒,唔使煩架咩?

大宅

我都係比bb打6合1,係2,4,6個月打,每支$450。

男爵府

HELLORA,
咁滿月果支乙型肝炎針需唔需要係健康院打?

大宅

維尼熊pooh 寫道:
HELLORA,
咁滿月果支乙型肝炎針需唔需要係健康院打?

維尼熊pooh,

唔駛!

首頁

尾頁

跳至