跳至
[元朗區] 天水圍育嬰院

首頁
12345...72

尾頁

洋房

天水圍育嬰院

想請問有無媽咪知道天水圍邊間育嬰院好,因為我個工人走咗,要2個月後先返,而我有個7個月大bb要人湊,所以想揾間可以日托o既地方

大宅

Re: 天水圍育嬰院

WINNIE 11:

我b而家

洋房

很近我喎,我住樂湖,等我陣間去睇下先
唔該晒你呀 chan_sui_chun ^-^

禁止發言

大宅

Christie23429:

我隻b都係, 佢

珍珠宮

chan_sui_chun
大家係同學仔黎架!!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止發言

大宅

天耀商埸間禮賢會育嬰園, 我亞仔今年四月放過係到暫託0左三星期, 我本人覺得""""差"""" :
1/ 三次忘記記錄 BB 食奶和大小便, 我問佢佢都好坦白話唔忘得
2/ 可以比 BB 家長和 BB 0即兄弟姊妹著住鞋(冇消毒)入內接
3/ 門口0的軟墊, 大部份家長都將0的著出街0即污衊 BB 鞋放上去
咁樣0即環境, 你話個 BB 會唔會病 ??

大宅

webjen:

我個仔由滿月放在育嬰院至今, 現在發高燒, 我統計過bb由放育嬰院至今, 平均每月最小要睇2次或以上醫生, 人地話bb由出世至6個月應該唔會病, 但放在育嬰院至今, 已經睇過很多次醫生 , 仲住過醫院幾日添, 所以我考慮緊自己會唔會請工人, 但我又怕工人對bb唔好, 都唔知點算?

:-( :-( :-(

伯爵府

winnie11,
如果你要在天水圍搵育嬰園, 你冇得選擇, 因為全區只得一間0-2歲既育嬰園~
winnie11 寫道:
想請問有無媽咪知道天水圍邊間育嬰院好,因為我個工人走咗,要2個月後先返,而我有個7個月大bb要人湊,所以想揾間可以日托o既地方

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

伯爵府

我囝囝都係返禮賢會, 無可否認, 哩間中心既姑娘上上下下都係好nice, 好有耐性, 好有愛心~
但係病真係一個好難解決既問題, 我個囝由2個半月開始返, 睇醫生既次數大大話話都有十幾次, 特別係哩個幾月, 咳, 傷風, 發燒時時都有, 我都好擔心~
但係兩公婆都要返工, 又冇老人家可以幫到揍, 請工人又貴, 而且又唔放心工人揍咁細個bb, 屋企地方又唔大, 扣埋供樓, 每月費用千零蚊, 仲包食, 育嬰園好似係我唯一既選擇 :-( :-(

見到個囝病, 我都好心痛, 但係我冇得選擇

大家有冇咁既感覺 :-( :-(

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

珍珠宮

其實我真係唔知點回應你地,知道你地bb成日病,我都好心up!!
我個女o既情況(touchwood)真係無咁嚴重,番左9個幾月學,真係要睇醫生係得4次(3次傷風咳,1次發燒),間中有時會有d鼻水咁,試過2次發左1日燒!!!可能我個女仲食緊人奶有d幫助啦!!!
希望你地d 阿b身體健康啦!!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

hi... webjen
可能我bb身體唔係太好啦, 我都想令佢既抵抗力好一些~
係哩, 靖喬依家係咪大組勒? 佢幾多號呀?
我記得好耐之前見過你先生黎接佢放學, 靖喬好得意~~

我個囝係細組呀, 佢係1號仔~
我見育嬰園朝早果餐比粥仔我個囝食, 食得半碗仔就當一餐, 成3個粒之後先再餵奶.... 乜佢地唔會在果餐補奶既咩??

你個囡係咪又係咁架?

珍珠宮

hi, 可樂,
靖蕎係13號,依家仲係細組,不過就升中組lu!!
如果食到半碗以上就當一餐,因為食完會比d水佢飲架,如果飲埋水就可能食唔落啦!!如果食唔到半碗,佢地就補奶lor!!!放心啦,佢地肚仔餓一定 :-( 姑娘一定會餵佢地o既!!慢慢皓皓就食到一碗架la!!!我個女開頭唔肯食粥架,依家餵遲一秒都唔得!! :mrgreen:

大宅

請工人同放係育嬰院一樣價, 點會平0的 ?? 住家托管得唔得 ?? 我請過兩個工人都唔得, 自己屋苑又冇人湊, 唯有現時自己湊住先.
元朗有間保良局育嬰院, 不過長期額滿, 多人話好, 唔知得唔得.

可樂皓皓 寫道:
我囝囝都係返禮賢會, 無可否認, 哩間中心既姑娘上上下下都係好nice, 好有耐性, 好有愛心~
但係病真係一個好難解決既問題, 我個囝由2個半月開始返, 睇醫生既次數大大話話都有十幾次, 特別係哩個幾月, 咳, 傷風, 發燒時時都有, 我都好擔心~
但係兩公婆都要返工, 又冇老人家可以幫到揍, 請工人又貴, 而且又唔放心工人揍咁細個bb, 屋企地方又唔大, 扣埋供樓, 每月費用千零蚊, 仲包食, 育嬰園好似係我唯一既選擇 :-( :-(

見到個囝病, 我都好心痛, 但係我冇得選擇

大家有冇咁既感覺 :-( :-(

珍珠宮

karench999
番嬰院可以申請政府支助,so平過工人,而且工人除左人工,仲有好多雜費又要養多個人tim!!!
元朗保良局育嬰院 -- 據我所知,就黎執啦!!!
我地個間都要排隊架!

大宅

請問點申請津貼和平幾多

伯爵府

webjen,
thx~
ic~ 半碗都夠勒?! 我見有時我係屋企餵佢, 佢初初食半碗, 2個鐘頭度就喊肚餓了, 尋日餵左半碗有多就頂到一餐~
上星期試過一次, 第二餐奶食2安, 第3餐奶食1安... :-( :-( :-( 真係擔心, 姑娘話佢地試左好耐, 佢都唔肯食喎 :-( :-( :-(

伯爵府

係呀, 可以申請政府津貼架, 扣左d津貼, 每個月只係一千多學費, 包埋奶粉, 所以真係平過請工人好多架, 請個工人太多雜費開支了...

我地係用舊制, 可以扣供樓, 差餉, 管理費, 依家轉新制冇得扣, 差好遠架...
karench999 寫道:
請工人同放係育嬰院一樣價, 點會平0的 ?? 住家托管得唔得 ?? 我請過兩個工人都唔得, 自己屋苑又冇人湊, 唯有現時自己湊住先.
元朗有間保良局育嬰院, 不過長期額滿, 多人話好, 唔知得唔得.

大宅

webjem/可樂皓皓:

我地大家係同學. 我個仔仔40 號, 亦係細組(a),唔知係咪同一組呢?

我仔仔係8月份病

首頁
12345...72

尾頁

跳至