自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓

麟媽媽 發表於 11-4-6 23:29
我諗「永久及完全殘廢」的定義應由專業人士來作報告,
而一旦上到法庭,亦唔會單睇一方既報告,
兩方面亦可 ...

其實佢地回港後係咪睇政府醫生,如果係,咁都應該好中立啦喎!
老實講,我真係無追佢地單嘢, 係呢幾日入左某TOPIC後先睇多左,同想表達自己感受啫,完全無針對佢的成份。

我見有人話某律師原本想幫佢地, 但話因好難WIN賓府,所以唔打算同賓府打,咁我會覺得佢地係有點明恰美亞,告唔到賓府就“R”美亞。

人地MASA家人就堅持告賓府取回公道, 我真係好讚賞佢地的堅持!

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

政府唔一定中立架!
近排我先有朋友打緊官司,
當然同呢單case唔同,
但都involved 一d 政府醫院醫療報告,
當中亦未必全無問題,公信力100%,
所以而家咪又再攪緊囉,
搵咩專寫官司報告既醫學權威喎....
唉!總之係燒錢啦,陰功....

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Term 都算係人壽
但無儲蓄成份 同埋會年年加價
同埋有好多公司都有唔同既term可以買
例如1年 5年
即係你受保其間死鬼左 就即賠那個價

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆 麟媽媽 的帖子

如果政府醫院都唔可以話係中立, 咁真係無嘢講啦。
頭先見有人話搵唔到美亞的承保範圍,我上佢網搵到, 大家有興趣就睇下啦:

http://cms1.chartisdirect.com.hk/tc/product-travel-benefit-summary.html

我估佢地係買左 2 人的悠遊計劃, 係無包傷殘, 只有身故賠償。 如果佢地話有, 咁即係佢地有睇細節啦, 點會話人呃佢呢?

小豬澄  好老實同你講 好多人買旅遊保都唔睇包d咩 聽人地講自己個份有乜乜乜(未必係買緊同一間公司) 就以為自己買個份係一樣= =  發表於 11-4-7 00:26
小豬澄  其實公立醫院佢地汁得好嚴 所以好多人都覺得唔公平 但又要咁諗如果事無大少都係傷殘 佢地個個都可以食傷殘金+綜x過世  發表於 11-4-7 00:23
alicemic  如果政府醫院都唔中立,咁私院咪仲死! 個個都搵個權威醫生去証明有嚴重問題,唔怪得X德根唔洗坐監啦!  發表於 11-4-7 00:16

珍珠宮

同埋永久傷殘 一定係睇醫生份報告 最好係政苦醫院
私家醫生未必會受 因為好多時都可以用錢去買

子爵府

2019新春慶豚圓

小豬澄 發表於 11-4-7 00:12
Term 都算係人壽
但無儲蓄成份 同埋會年年加價
同埋有好多公司都有唔同既term可以買

我知係人壽,只係講,大部份人指的人壽係指有回報的LIFE, TERM LIFE我地多數叫TERM,係咪? 仲有, 我想問,而家多唔多公司OFFER齋TERM? 即係我唔使買份LIFE都可以就咁買TERM? 我以前係點都要買左份SAVING PLAN 先可以 + term life.

珍珠宮

siulili 發表於 11-4-7 00:15
我知係人壽,只係講,大部份人指的人壽係指有回報的LIFE, TERM LIFE我地多數叫TERM,係咪? 仲有, 我 ...

我唔係針對您 我只係講我知既野

珍珠宮

siulili 發表於 11-4-7 00:15
我知係人壽,只係講,大部份人指的人壽係指有回報的LIFE, TERM LIFE我地多數叫TERM,係咪? 仲有, 我 ...

當然只有齊term買 我知幾間都有 不過唔開名啦=﹏=
同埋齊term 開頭好似好平 但會加價
所以買人壽有儲蓄會比較好 同埋唔會加價(某d公司)

子爵府

2019新春慶豚圓

小豬澄 發表於 11-4-7 00:19
我唔係針對您 我只係講我知既野

你唔好誤會, 我都唔係反駁你,只係大耐無買保險啦, 想請教你而家係咪多左好多齋TERM LIFE的PRODUCTS 啫。
乜你覺得係反駁緊你呀? 咁我真係要驗討我我的用詞。

小豬澄  係我敏感左d 因為e個post 好易會嘈交 人家膽小(怕羞) ^^  發表於 11-4-7 00:27

子爵府

2019新春慶豚圓

小豬澄 發表於 11-4-7 00:21
當然只有齊term買 我知幾間都有 不過唔開名啦=﹏=
同埋齊term 開頭好似好平 但會加價
所以買人壽有儲蓄 ...

我幫老公買果份都十幾年前啦,TERM部份年年都有可能要加價,那怕你買5年TERM都有可能係ESCALATING。 咁付出少少買大大保障,預左架啦!

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

講真, 人地都只係打開門口做生意, 佢地越黎越高調... 讓左步唔夠仲要得寸進尺...
講真, 就算真係計永久傷殘賠足哂50/100萬又如何?
都未必整得番佢未毀容之前嘅樣...
做人, 真係得些好意需回手...
講完.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆 mohatman 的帖子

珍珠宮

siulili 發表於 11-4-7 00:24
我幫老公買果份都十幾年前啦,TERM部份年年都有可能要加價,那怕你買5年TERM都有可能係ESCALATING。 咁付 ...

5年term-會5年先加一次價 但就一定貴過1年term
因為我計過

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

siulili 發表於 11-4-7 00:13
回覆 麟媽媽 的帖子

如果政府醫院都唔可以話係中立, 咁真係無嘢講啦。

我睇呢個有傷殘的

http://www.chartisinsurance.com.hk/download/travel/TravelDirectGlobal_ac.pdf
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

子爵府

2019新春慶豚圓

sumlam 發表於 11-4-7 00:40
我睇呢個有傷殘的

http://www.chartisinsurance.com.hk/download/travel/TravelDirectGlobal_ac.pdf

但佢地買的應該唔係呢個喎,呢個身故都包 120萬,咁美亞使乜賴好咁話加大賠償到100萬喎。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

算啦,,佢要幾多俾幾多佢,,佢2個狗男女好影響市容,,拎完錢好快d走~

大宅

2019勳章

我手上有中國太平保險既全年旅遊保單, 關於永久完全傷殘釋義:

其實都好清楚講明要失去任何工作謀生能力先得。

大家有咩其他公司既有關條文都可以 post 上來參考下.. 我最有興趣係想睇易小姐買個份保單內容

子爵府

2019新春慶豚圓

deardad 發表於 11-4-7 10:27
我手上有中國太平保險既全年旅遊保單, 關於永久完全傷殘釋義:

其實明白的人都知道定義係咩。
我上網搵料,發現原來美亞有D連傷殘都唔包架,我就想知佢買果份係咪根本連呢個TERM都無,如果係的話,咁D人咪唔使爭論到底係咪保險公司的條件苛刻囉,因為佢根本無買到傷殘保障。

大宅

2019勳章

siulili 發表於 11-4-7 10:42
其實明白的人都知道定義係咩。
我上網搵料,發現原來美亞有D連傷殘都唔包架,我就想知佢買果份係咪根本連 ...

我諗旅遊保險所保既野都係差唔多
旅遊保其實係保險業來講唔係賺大錢既產品, 因為好多人去旅行返左來都話唔見左野而 claim 賠償, 一年都賠唔少

人壽保險 (尤其係有好多儲蓄成份既) 就賺錢喇

我買人壽就好少儲蓄成份, 因為覺得有錢自己花左去或者囉去投資仲實際過擺係保險度幾十年...

首頁

尾頁

跳至