論盡家傭

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

對, 我也要來反對!

我地打工都有試用期啦, 點解佢地冇? 咁樣算唔算係掉轉頭岐視緊自己人-香港人呢? 我地連外傭也不如了嗎? 再者有很多被騙的case, 來了來知貨不對辦, 賠上時間金錢, 誰來可憐? 3個月試用期內雙方7天通知也不算不人道吧, 機票錢照要比, 咁政府亦沒有額外損失丫!

歸根究底也是香港政府政策不善, 絕大部份要請工人的家庭都是因為能勞動的家庭成員都要出外搵錢. 為什麼要搵錢? 就是因為政府做得唔好! 樓價高, 不是要供樓就是挨貴租. 又要好掛唔掛死牛一面頸同美金掛勾, 港元完全沒有價值, 令通漲情況百上加斤. 又沒有完善的退休保障, 咩都貴, 咩都係錢, 我地唔出去打工點養得起頭家? 咁出左去做野d長幼邊個照顧?? 咪就係要請工人來照顧, 反之令僱主們都憂心重重囉, 連最基本的試用期也不提供, 完全沒有保障過自己人!

真係, 呸! 香港政府 = 歪理!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

超級反對,政府可否對我們公平些?

別墅

super super 反對, UNFAIR!!!!

男爵府

絕對反對呀!!

政府班友仔, 都唔知用邊度黎諗野ga! 對國內人士好(大肚落黎生仔, 仲可以攞埋出世紙), 對姐姐又好(薪金高, 福利好)!!

我地香港人做工, 都有試用期la! 做唔夠一個月, 都只係7日通知就抄得!
就係政府唔set規定, 未搞到d姐姐出黎搵食囉! 黎到貨不對辦, 唔做野, 乜都有! 如果我係有$$$人 (好似4叔)咁有$$, 點抄都得la! 但係我地節衣縮食黎請個姐姐返屋企幫手, 但係最終有機會係貼$$$買爛受.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

強烈反對:;pppp:
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

伯爵府

醒目開學勳章

強烈反對!!!
Useless government!!!!!!

別墅

環保接龍勳章

反對!

別墅

香港政府以為我地係大富翁, 要包工人大假, 醫療, 前4後6, 大肚唔炒得, 機票車費, 水電媒, 床位, 火食等等, 仲要冇試用期, 公司,政府,請人都有試用期啦, 點解我地請個工人就冇? 我地請工人照顧小朋友,老人家, 努力出去打工交稅, 點解香港政府唔可以保障下我地呢? 我每個月都冇錢儲, 工人仲多錢過我....唉...., 請各位高宫聽下我們聲音, 同唔好向我地開刀了, 請永久取消外籍家庭傭工稅, 嘩..一年$4,600, 仲多過我家庭5倍一年要交的薪俸稅, 及請全面修改外籍家庭傭工條例

hkaa  公司,政府,請人都有試用期啦, 點解我地請個工人就冇? Agree  發表於 11-5-15 11:11

複式洋房

超反對!!!!!!!!
工人性名, 年齡, 工作經驗, 背景, 等等...虛報無樣真!!!!
無心做, 無心學, 有心詭詐,
工人係要: 重質數, 唔要重數量!!嚟d廢物, 唔嚟好過!
一定要有試用期!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

侯爵府

有無得去平機會投訴正苦?岐視我地自己香港人

leekung261105  agree, 其實可唔可以呢??  發表於 11-5-16 10:31

大宅

強烈反對呢個政府!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

垃圾, 一唔老禮便炒番僱主, 又唔諗下自己做野無heart,無腦.
政府應該set一d例, 如果比僱主炒又或者炒番僱主果d,
一定要返歸再training, 半年後先可以再返香港做,
另外如果完約既工人, 可以比小小獎勵佢地

複式洋房

super !!強烈反對 !!

大宅

強烈反對!!!
強烈反對!!!
強烈反對!!!
強烈反對!!!

別墅

反對!!! 又唔見我地d僱主無試用期??其實請得外傭多數都係屋企無人照顧老幼啫.因為要返工,真係大唔食,細都要食啦! 唔通得閒無野做請個外人返o黎食你,住你,用你,比氣你受,睇佢面色,重要每個月係你荷包度攞$3,580咩?錢多都唔係咁囉...short架!!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 hkaa 的帖子

10,000 x 反對!! 我有一半請具有都過唔到3個月,包括一到就偷我野,或一見面就知同網上睇的貨不對辦,我重要比機票請走她們,有無道理?!

大宅

畀面勳章

就算真係"影響外傭來港工作的意欲和數目"咁又點呢..?
成日手指拗出唔拗入..

大宅

香港政府應該從新審批過引入外傭條例, 要效法新加坡! 保障香港顧主!!!!

首頁
45678...13

尾頁

跳至