自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禁止訪問

男爵府

回覆 EVA222 的帖子

同感

男爵府

Xanthe 發表於 11-4-7 11:51
支持美亞!唔賠係應該,補償係人情,黑紙白字寫得好清楚

美亞都賠左"條款"上應該比既$ la, 果2條友仲要嘈嘈嘈, 知唔知有"合約精神"架?

貪心不足 蛇吞象

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

貪得無厭

子爵府

2019新春慶豚圓

我而家係家做C9,肥到搵唔到嘢做, 做唔返老本行, 我都有買家居保險架, 咁我係家庭的一份子,我而家咁肥, 心靈受創,家居保呀家居保,你要賠減肥費比我呀,我好慘架!

Sumyeema1  報以萬分同情, 我都好肥,有無得賠?  發表於 11-4-7 14:24
BabyChristy  之下唔見左2張VISA, 忘記左有買家居保險, 蝕左$200比HSBC...嗚嗚  發表於 11-4-7 12:22

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

支持!

男爵府

唉! 我隻c6成日話保險公司唔岩,要賠比人,人地買左保險喎
我就話按您當時買既plan賠, 無人叫您買平架,您可以買貴d既plan.
就正如出去玩,好多旅保講明玩水上活動,高危活動唔包架 la!
咁您又去玩,出事唔賠又嘈人咩
仲有而家果位易小姐係毀容,唔係傷殘丫,唔該唔好令人誤會la!
份保險有無寫明意外毀容要賠丫.
仲有佢地兩位有睇醫生架,醫生有評估報告,人家保險公司一定會跟據報告賠,
您地應該話醫生唔岩, 寫得您地既評估咁輕仲好la!
我讚成美正企硬,最多咪法庭見!

包包女王  係woo,真係好心佢地收皮啦  發表於 11-4-8 10:00

別墅

其實真係好想問兩條友有冇買個人/意外保險?
點解唔叫個人/意外保險個邊攪

依家真係好討厭佢地

tbb可唔可以唔好 日日都訪問佢地?

tomatoMM  記得之前有人提過陳生有買另一份意外保,有賠到,不過真係要揾返幾時講  發表於 11-4-7 12:29

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我係信唔過保險,好多small prints,都唔知點先有得賠同賠幾多,所以我選擇唔供保險,因為我知到買咗之後,就要接受佢地嘅條款,冇得嘈,可能會蝕俾佢。
根本保險呢個行業不嬲都係咁架啦,有唔係新興行業,我唔信有人會唔知佢地係咁運作囉,唔好話唔識睇啦!如果我真係有一日想買保險,我一定會睇得好清楚先決定囉。

仲有旅遊保險真係好平,當佢$200買,賠$300000,嘩,都賠成千幾倍啦,將心比心,如果係我真係會覺有咁多都執到啦!要知意外嘅嘢冇人想,亦唔係保險公司嘅錯,佢地已經賠盡合約講嘅嘢,自己可憐係自己嘅事,都唔代表可以屈人架嘛!

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

因為無錢入袋, 就系唔岩。

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20091 發表於 11-4-7 11:56
好一句"是旅遊保險而不是個人意外保險"一切已經明白.
送一句:"得些好意需回手" ...

呢個就係重點所在,人地真係有根據合約賠足,旅遊保險唔同個人意外或人壽,賠嘗上限都唔同,唔可以一概而論。個人意外或人壽當然賠得多,但相對保金都多好多。旅行社一般買嘅都係有限錢,亦都係有限賠嘗,我都同情佢地兩個人,但做人都要講道理,唔係一句可憐或好慘就要人地生養死葬,執番條命比起其他死者係咪已經好好彩呢?俾多五十萬恩恤都話唔夠,咁貪得無厭,睇吓呢台戲可以做得幾耐,記者傳媒又可以陪佢顛幾耐,再拖吓拖吓,冇晒新聞價值果時就不了了之啦。

oldcake  講得好!!!  發表於 11-4-7 14:27
cy101  最好就係法庭見!! 支持美亞!!!  發表於 11-4-7 12:31
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

好媽媽勳章

好慘呀............. 美亞 ~~

包包女王  我話成件成最慘係佢地啦
唉!  發表於 11-4-8 10:02

大宅

佢兩條友想比壓力保險公司賠錢,而加比$50萬佢就好收啦,
重貪得無厭,你想賠多d,除非升咗仙咪有囉!

大宅

畀面勳章

走著看, 最终是否貪字得個貧

禁止訪問

子爵府

2019新春慶豚圓

6份保單,收唔夠1000蚊, 仲要回比康泰,賠左650萬都仲要比人駡,仲要被人屈,呢個係咩世界,無公理可言!

大宅

支持美亞, 唔好賠比佢地~

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我記得以前做restaurant,有個customer投訴話做乜佢杯「Sangria」加咗Lemonade,佢要一杯淨係紅酒冇汽水嘅Sangria,我話唔得喎,Sangria係有加lemonade先叫Sangria嘛,價錢都已經平過一杯紅酒,你點可以俾Sangria錢而要求要紅酒呢?不過佢係都唔聽,講到我地呃佢咁 ....

就好似e+咁,你買Sangria(旅遊保險),要求人地俾Red Wine(意外保險)你 ...

LUON  你分開兩隻杯比佢啦! 要紅酒有紅酒(得番半杯), 唔要lemonade就倒左佢, 貨真價實!  發表於 11-4-7 13:27
siulili  你咪比杯 sangria 走 lemonade 走冰 佢囉, 睇佢要唔要,哈哈!  發表於 11-4-7 12:47

首頁

尾頁

跳至