嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

bb多大坐學行車,我大仔就5個半月坐.以加呀女唔知比唔比佢咁早坐好.

大宅

健康院姑娘唔建議用學行車

伯爵府

而家真係無乜人用學行車喎…健康院本書仔都叫人唔好用…

複式洋房

我都覺得唔不應該俾 BB 用學行車的!

聽人講係因為部車前面會"頂"住,BB會摸唔到周圍D野,咁樣會令BB減少觸摸物件的機會,對身心發展唔好的。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我都無比啊囝同學行車,好似會影響腳部發展

伯爵府

係幾大都唔應該坐學行車!

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

依家真係冇乜人會用學行車架喇
因為有好多調查顯示用學行車有好多壞處
嗰陣我奶奶係都要買架學行車俾我個女我死都唔俾佢買

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

睇過D資料話唔好用
對腳部發展有影響
所以人地俾我都唔要

子爵府

講開又講,好多媽咪都知唔好用,但見身邊ge媽咪好多都用,個個都唔洗12個月識行添喇 搞到我又俾個仔試下,點知行左2日 又腳尖掂地 激死

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

坐學行車對腳仔發展唔好~我大仔bb果陣有部學行車我99買,佢都唔鍾意坐既..

大宅

其實有時行開行埋比佢坐一陣都無乜所謂ga, 我六個月個陣都有比bb坐, 不過係我唔得閒個陣先比佢坐咋, 你真係想比bb坐就要等佢條腰夠硬先好比佢坐law, 最緊要係唔好長期比佢坐

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

環保接龍勳章

俾佢扶住在床邊企下啦, 又安全又可以學企. NO NEED 用學行車喎

大宅

回覆 TINMY 的帖子

個人覺得行開行埋更加唔應該比阿B坐學行車, 你試諗下阿B坐學行車貪新鮮貪好玩, 坐響架車四圍撞, 佢完全冇安全意識架嘛, 一下唔覺意撞左埋牆CHOK到條頸點算?! (冇碌/有塊墊墊住行唔到果D除外)

10年前我奶奶湊我大仔俾學行車佢坐, 有一次佢坐住架車四圍撞, 撞左埋牆, 力度大到爭D反車跌佢出黎! 果時佢先得8個月大! BB 既威力不容忽視!

以上純個人意見, 不喜勿插!

大宅

畀面勳章

唔建議用學行車,因有資料顯示對腳部發展有阻礙,所以健康院/醫生都唔建議用,所以我都唔會買

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

雖則話會影響好多野....不過大仔細個時,奶奶湊都有坐學行車,6/7個月開始坐,食飯會坐,奶奶煮飯又坐,奶奶行開行埋都坐,到佢差唔多一歲識得自己爬出學行車就冇再坐。 細仔日間番嬰園,夜晚我煮飯時會比佢坐半個鐘至九個字,8個月坐到一歲。兩個都行路都係正常,大仔仲行到飛咁快。對周圍既物件都充滿超強好奇心.....
我自己就覺得,坐學行車同食野一樣,食野淨食同一樣有營養既食物都唔係好事,坐學行車,係安全情況下坐下就冇傷大雅,你叫佢坐係學行車半日既,就更係咩障礙同問題都會出現啦~ 以前我細個果個年代,邊有網床,邊有咁多安全用品,大部份都係坐學行車架,邊有咁多問題出現丫~
個人意見,不喜勿插!

vickymok717  Agree!! Thats why I bought 1 for my son too, he would not stay in there over 30mins a day, so I thik it is still ok!!  發表於 11-4-12 11:14
BRIANJACKIE  好有道理.  發表於 11-4-11 19:12

大宅

回覆 joanne2010 的帖子

如果你自己一個人湊佢, 你唔放佢係學行車仲加唔放心, 係床度佢都會爬出黎, 反而係車仔度, 你叫下佢, 佢會走埋你度或者應下你, 其實呢個topic已經講左無數次, 個個都知學行車對bb唔好, 只是有時候迫不得已都會放佢坐一陣law

大宅

對雙腳唔好,BB又好易去到任何地方,好危險,唔好用啊!

大宅

my girl around 5 months I give us to play lu... but just only little bit time.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Agree!! Thats why I bought 1 for my son too, he would not stay in there over 30mins a day, so I thik it is still ok!!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁

尾頁

跳至