自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我亞仔上年十一月後返n, 最初一個月當然會喊話唔返學, 但之後佢適應左成日都好開心咁唱學校歌仔, 同埋放假都話要返學. 點知呢兩星期突然間話唔想返學, 每朝早起身時都問我今日係咪星期六 (因為佢知星期六唔洗返學) 日日宜家都喊晒話唔返, 返到學校又係扭喊得好緊要...其實學校老師 好好人, 好有愛心的, 見到亞仔呢排有情緒問題, 每日都會打電話比我話我聽佢今日情況, 起佢地口中亞仔起學校表現都算正常, 但唔知點解佢對住我地就咁唔想返學. 你地小朋友會唔會咁呢??

除左唔鐘意返學之外, 亞仔呢排仲突然話唔鐘意好多人 (包括學校老師 - 不嬲好錫佢; 舅公 - 一年見得兩,三次仲要幾個月無見過, 見到都係say hi only; 爸爸 - 超級錫亞仔成日陪佢睇書每晚陪佢玩電腦玩益智遊戲) 見到街外人就更加抗拒 (但平日鐘意周圍撩唔識o既人玩) 以前叫佢同人打招呼都好樂意, 但宜家點都唔肯.

我係十二月生左bb, 老師們覺得好大機會係因為細佬出現令佢有異常行為...但最奇怪係細佬出世幾個月後先會咁?? 自問我同老公都事事親力親為 (我地有工人, 但我地係屋企都會自己湊返兩個仔同成日陪住大仔一齊玩), 所以真係摸不著頭腦

以上種種怪異行為都係近呢兩星期發生, 大家可唔可以比d意見我呢, 唔該!!

大宅

你細仔係咪5個月?
我估佢開始學爬,開始真正比你大仔覺得佢係
一個人仔,令佢覺得自己的地位不保!

水晶宮

小心觀察,會唔會有個別人士對小朋友唔好?例如工人?
又或者有人特別同小朋友講左一D恐嚇說話,例如阿媽有細佬就唔要你啦。
小朋友有心結,唔識表達,做父母唯有多一點耐性與愛心,慢慢引導佢囉。

複式洋房

LUON 發表於 11-4-8 11:38
你細仔係咪5個月?
我估佢開始學爬,開始真正比你大仔覺得佢係
一個人仔,令佢覺得自己的地位不保! ...

細仔4個月咋, 只識轉一半咋, 你都覺得好大可能係細佬出現?

複式洋房

方方媽媽 發表於 11-4-8 11:38
小心觀察,會唔會有個別人士對小朋友唔好?例如工人?
又或者有人特別同小朋友講左一D恐嚇說話,例如阿媽 ...

其實我亞仔肥o都o都無論學校老師,屋企人,工人姐姐都好錫佢o架, 真係唔覺得有人對佢唔好....恐嚇說話我同老公一定無講過, 家中老人家有無咁嚇過佢就真係唔知. 我地見佢呢排情緒咁唔穩定反而仲更加care佢感受, 唔太過份咩都遷就佢la, 同埋我宜家成日都抱住佢問佢有咩唔開心? 如果有唔開心記得同daddy,媽媽講咁....但可能佢太細la根本唔識表逹, 真係無咩特別野講過比我知.

大宅

畀面勳章

初初未睇晒估你有咗BB, 原來係細佬出咗世...
好明顯係爭寵~
平時有無俾佢幫手照顧細佬?
俾多啲機會佢同細佬相處, 大人唔好咁著緊佢會整到細佬
等佢培養一個當哥哥嘅使命感...

另外, 搵日放低細佬, 你同爸爸淨帶佢出街..
等佢覺得爸爸媽媽無因為細佬而忽略佢~
或者你咁樣同佢出去, 最掛住細佬嗰個反而係佢
日本の平安を祈ります

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

其實是不是只有你帶番學,先出現哭閙,還是其他人帶番學,都有哭閙(係番到學校).

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

我地見佢呢排情緒咁唔穩定反而仲更加care佢感受, 唔太過份咩都遷就佢la, 同埋我宜家成日都抱住佢問佢有咩唔開心? 如果有唔開心記得同daddy,媽媽講咁...
你咁做只會令情況變得更差,因為佢會覺得只要咁做,父母就會聽佢話.
反而大力mi這方法先正確.

複式洋房

大力mi 發表於 11-4-8 11:47
初初未睇晒估你有咗BB, 原來係細佬出咗世...
好明顯係爭寵~
平時有無俾佢幫手照顧細佬?

有比佢幫手照顧, 拎下野..細佬喊叫佢拍拍佢唱歌比佢聽咁...

擺低細佬兩個陪佢出街真係比較少, 好多時都係daddy陪佢落遊樂塲玩...咁等我地多d兩個一齊陪佢去玩下la...咁一般情況小朋友呢d怪異行為會幾時正常返呢??

複式洋房

yoma1975 發表於 11-4-8 11:47
其實是不是只有你帶番學,先出現哭閙,還是其他人帶番學,都有哭閙(係番到學校). ...

我或者老公帶佢返學o既, 兩個帶都會咁樣

複式洋房

yoma1975 發表於 11-4-8 11:52
你咁做只會令情況變得更差,因為佢會覺得只要咁做,父母就會聽佢話.
反而大力mi這方法先正確. ...

即係唔好就佢? 好似平日咁對佢有番要求?

yoma1975  對,唔係佢習慣咗,就大鑊啦,以後有排煩.  發表於 11-4-8 13:15

大宅

我個細仔現8個月, 大仔2歲半, 記得當時細仔出世時, 加上工人姐姐唔做, 大仔可能一時接受唔到, 於是都係性情大變, 成日小小事就哭鬧, 又唔俾我抱細bb, 又玩絕食(!!).....但可能我當時放緊產假, 日日可以帶佢返學放學, 又加上新工人好錫佢, 佢漸漸有番安全感, 所以漸漸無事, 宜家仲好錫細仔添.....但講真, 宜家唔多唔少都仲有d爭寵架, 佢有時都講明細bb由工人姐姐抱, 媽媽就抱佢.....我覺得最重要係俾安全感佢, 令佢覺得媽媽無唔要佢....

但我覺得有d奇怪, 點解你個仔係細b出世後5個月先出現呢個問題, 所以我都有d懷疑會唔會有人對小朋友唔好.....你可以試下問d 直接d既yes/no 問題, 例如, xx有無鬧鬧你呀? 有無打打你呀? 你鍾唔鍾意xx呀?....我諗佢會易d明白同埋去表達

複式洋房

ak1020 發表於 11-4-8 12:16
我個細仔現8個月, 大仔2歲半, 記得當時細仔出世時, 加上工人姐姐唔做, 大仔可能一時接受唔到, 於是都係性情 ...

細佬剛4個月, 而大仔兩星期前突然變到咁o既

多謝你分享, 等我都試下你方法多d問佢yes/no 問題等我知多d佢諗咩

水晶宮

有次上育兒課,老師提醒,唔好同小朋友講有咩唔開心,要問多D有咩開心事.
例如:佢唔鍾意返學,就問下返學有無唱歌,唱歌係咪好開心呀?有無玩玩具?玩玩具開唔開心呀?
講多D開心事,就引導佢諗開心事.
又例如:
細佬大D,可以陪你玩啦.
你做哥哥,可以教佢讀ABC,你好叻仔架.

lokting10  你都講得o岩應該要用令佢唔記得開心的事  發表於 11-4-8 13:54

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我自己兩個小朋友相差17個半月,早期都冇爭寵問題,因為囝囝仲細,佢只會覺得妹妹得意,點解佢成日喊,點解媽咪成日抱佢餵佢食奶,慢慢就出現仔仔蝦妹妹嘅情況,當所有人都好緊張或專注妹妹時,佢就會搗蛋,仲會打妹妹,抓佢塊面,所以妹妹成日塊面都損晒。後來我俾仔仔坐我身邊睇我餵妹妹,一邊同佢傾計讀書,有時間我會叫婆婆湊住妹妹,我同仔仔一齊午睡。而家大仔都仲會打妹妹爭寵,又會搗蛋引人注意,但因為大個咗可以同佢講道理。

不過,樓主都要留意有冇老師、工人或家人對仔做唔好,或者講錯咗說話,有時表面好似好好嘅人,未必真係真心,小朋友思想簡單,心靈脆弱,防人之心不可無。

lokting10  大仔又係間中會抓細佬塊面, 又會想起腳踢佢...但大仔又會好緊張個細佬, 每朝起身都會第一時間我細佬起邊ar? 然後走去同細佬玩, 又會走去錫下細佬  發表於 11-4-8 13:57
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

lokting10 發表於 11-4-8 11:56
我或者老公帶佢返學o既, 兩個帶都會咁樣

咁可能佢係想在家,同細佬一齊分享父母,唔想比細佬獨佔父母,番咗學無得同父母一齊,細佬就可以.因為佢有提到星期六,假期佢就可以一齊分享父母.

其實小朋友想嘢好簡單,唔好複雜咗問題.

又時佢地突然話唔喜歡某啲人,而人地無對他做了咩.好多時只是某1人做了一啲事情,佢覺得有唔高興感覺,但佢又唔識表達,結果當某啲人有做番類似說話或動作,就會想番起有唔高興感覺,但又唔知點解會唔高興,只會話唔喜歡某啲人.

而事情都過咗兩星期,就算問番佢,佢都唔記得為咩事情唔高興,只記得有唔高興感覺.

可以引導佢忘掉e個唔高興感覺.可話比佢知父母知道有事情令佢唔高興,但你又唔記得是咩事,咁不如我地唔好記住佢,又得佢.我地又e+開始記啲開心嘢,(可講一啲近期發生開心事)同佢一齊大笑一場.咁佢就會比開心嘢代替咗唔開心個啲事情.

我囡間唔中都會出現e啲問題,因為佢表達能力較弱,成日唔識表達,時間一久佢又唔記得件事點發生,只記得有事令佢唔高興.但找嘢代替咗就會好快無事.

lokting10  係呀, 大仔有一日都講過點解細佬唔洗返學, 我諗佢真係覺得點解我唔可以留起屋企, 但細佬就可以  發表於 11-4-8 13:58
huisylvia  好方法,我都要運用多D先  發表於 11-4-8 13:28

伯爵府

環保接龍勳章

未必關細佬事。11月先返n1,可能依家要佢"嚴守規矩",唔會好似以前咁放縱。相比之下,屋企咁free,想點就點,佢咪唔願返學law.

複式洋房

chingcging 發表於 11-4-8 13:57
未必關細佬事。11月先返n1,可能依家要佢"嚴守規矩",唔會好似以前咁放縱。相比之下,屋企咁free,想點就點 ...

我有諗過你提出問題, 但我應該要點做呢? 返學係必需, 守紀律都係我比佢返學校應該要學到o既野, 我要點樣解釋比佢知令佢唔好再對返學有負面感覺??

大宅

係咪係學校有d咩唔開心呀?你試下問下佢係學校既情況,又可能屋企自由d想點就點,返學又要守規矩
我女到依家k2仍然唔鐘意返學,佢同我傾過,理由係唔鍾意飲學校既牛奶,有時午睡佢訓唔著老師又要佢訓,有時佢仲想訓覺老師又叫醒佢,有時佢唔想寫字老師成日叫佢寫,學校d玩具唔好玩等等,真係俾佢激死

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lokting10 : 大仔又係間中會抓細佬塊面, 又會想起腳踢佢...但大仔又會好緊張個細佬, 每朝起身都會第一時間我細佬起邊ar? 然後走去同細佬玩, 又會走去錫下細佬

我果兩個都係咁架,而家日日打交,但好起上嚟攬頭攬頸,有人蝦妹妹,哥哥會叫人唔好搞佢個妹,試過有個同學搵嘢嚇妹妹,哥哥叫唔停個同學,妹妹又好驚,哥哥於是出手打同學,老師就罰佢,我當時都在場,其實覺得老師處理得唔公平,冇制止個同學,又冇同個同學講番,只係罰仔仔,個老師都由頭到尾見到件事係點。我估仔仔係只會自己蝦妹妹,但一定唔俾人蝦佢,有時妹妹跌倒喊,佢都會走去錫番佢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至