興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

轉自 : http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110408&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=15148928&cat_id=11011649

前半生, Flora執着教鞭,是許多年輕學生的「眼睛」,帶領他們觀看未來人生路;後半生,已失去視力的她想找到自己的「眼睛」,輕鬆走我路。「香港咁多年終於有導盲犬,如果我係佢第一個主人就好。」來港 3個月的導盲犬 Google的路不好走,到商場食肆,經常吃閉門羮,但 Flora不介意:「總要有人做嘅。」

Flora(左二)在 Raymond(左)協助下,與導盲犬 Google逛商場。

退休教師 Flora昨午在商場荃新天地 Citywalk,首遇導盲犬 Google,笑不攏嘴, Google也在商場內顯得極好奇,原來商場是 Google「禁地」,「試過好多次博大霧,最後都俾商場保安趕返出嚟」。導盲犬協會會長 Raymond歡迎 Citywalk本月起成為首個開放予導盲犬內進的商場。

Flora 3歲時不懂事用腳掃狗,遭咬一口,之後便對狗恐懼,但十多年前在加拿大視障朋友家中,接觸其導盲犬才克服障礙,「當時仲有少少視力,見到隻大狼狗,好驚,但佢慢慢行埋嚟挨喺我度,好溫柔」。

導盲犬像朋友眼睛

最令她感動是導盲犬像是朋友的眼睛,「一個巴士站停好多唔同路線嘅巴士,我哋經常企成日都唔知想搭嗰 o架嚟未。原來導盲犬認得站牌,會帶我朋友去等,見到巴士嚟就吠」。

先天視網膜病變,讓 Flora眼晴在 20歲後退化,後來完全衰退便只好退下教席,到圖書館當主任至退休。她總會想起朋友那頭導盲犬,希望也可再擁有一雙「眼睛」,自由自在穿梭人潮中。

去年底她跑到日本神奈川導盲犬訓練中心,與導盲犬「瑪莎」短暫相處,「佢帶我行公園,終於可以喺陌生環境自由自在咁行嚟行去。」當 Google年初到港,她便跑去申請當主人。

不隨處便溺不亂吠

寄養家庭每天帶 Google適應環境,試進食肆,試搭港鐵,「都畀我哋搭 o架,但小輪就額外收錢,話當 Google係貨物」。 Raymond說公眾場所禁止 Google進入,只是擔心影響顧客,但其實導盲犬絕不隨地便溺,也不亂吠,「外國戲院、劇場都畀佢哋入」。導盲犬在食肆也躲在枱底,不與人同枱吃飯。

7個月大的 Google受訓至 1歲多才可帶領視障者,現已收到 50多個申請, Raymond說會嚴選主人性格、身形、步速等是否與 Google配合。該會雖擬引入更多導盲犬,但面對經費問題,因當局遲遲未批慈善機構牌照,協會連網址也未有,申請只好寄到協會於駱克道 55號 3樓的會址。

Google隨時吃閉門羮, Flora擁有牠後活動範圍或反而被局限,「總要有人做第一個,之後多啲導盲犬,會更開放 o架啦」。在日本,導盲犬可帶領失明教師入教室授課,之後乖乖伏下,下課後便帶老師離開。導盲犬若在港普及,或可幫助更多失明教師,這對因視障而棄教鞭的 Flora來說,可能是另一種心靈安慰。

記者 翁煜雄

子爵府

醒目開學勳章

乜導盲犬唔係有特權架咩? 我見巴士條例都有註明導盲犬可以上車。

水晶宮

加油啊 google仔~~

要開放多d地方 俾導盲犬入
佢地好乖 唔會亂聞人地 唔會亂吠 唔會叫人地俾野佢食架

我地見到佢地都唔好亂摸同埋餵佢地
做咩都先要問主人…

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港要文明D 呀!!! 撐你地!!!!

首頁

尾頁

跳至