意見反饋
義工

單親天地 今日: 10|主題: 17182

跳至
轉載:政府派錢最快九月憑身份證領取

伯爵府

國民生產總值:19895

畀面勳章

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110408/00407_021.html

港府宣布派錢六千元後已近一月,具體細節仍未出籠,僅透露正與金融機構研究循銀行派錢的安排。本報獲悉,港府已初步敲定透過本港四間最多分行的銀行,即滙豐、恒生、中銀和東亞派錢。不過,派錢未必趕及第二季落實,最樂觀亦要等到九月份才能開始。消息指市民可簡單地憑身份證領取,但由於涉及人數以百萬計,可能要效法當年更換智能身份證般分批分期向不同市民派發。

商界消息透露,與金管局及銀行界多番商討後,港府已初步敲定由滙豐、恒生、中銀和東亞四家銀行負責派錢,理由是該四家銀行分行網絡較龐大,已涵蓋本港大部分地區,方便市民領取六千元「大利是」。資料顯示,包括南商和集友品牌的中銀香港,全港擁有逾二百七十間分行;滙豐在本港有一百零一間分行;恒生共有約二百二十個網點,包括分行、優越理財中心和自助理財中心等;東亞則有八十七間分行,共一百四十七個網點。
效換智能證分批攞錢

消息又指出,考慮到有市民並無該四家或其他任何銀行開設戶口,政府會出資研發一套電腦系統供參加計劃銀行使用,用以識別領款人的身份及處理領款人的個人資料。為免領款人的個人資料遭參加計劃的銀行濫用,港府會要求銀行獨立處理該批資料,不得與銀行本身的客戶資料混合使用。但最終如何轉移及使用領款人資料,仍有待與銀行及私隱專員公署商討,最後更有可能要像二○○九年注資強積金計劃般,透過立法解決相關的私隱及法律責任問題。

消息又說,由於合資格派錢的市民多達六百萬人,若容許一次過派發,即使假設只有六成人選擇即時提取現金,每間銀行分行平均仍要處理數千宗申請,肯定會引起大混亂。當局正考慮參考當年全民更換智能身份證的做法,分批分期安排市民領取,例如按身份證某個號碼或英文字母分類,但所需時間肯定少於換身份證的數年,希望縮至兩三個月、甚至數周內完成。在指定限期內未有提取現金的市民,要等到首個領款循環完結後再領取,以減輕有關銀行負擔。

對於選擇暫時不提取現金的市民,他們的六千元會留在政府庫房交由金管局投資,不會將錢留在銀行,以免惹來「官商勾結」、「明益銀行」的指控。

至於何時正式派錢,消息指政府當然希望於七月一日前派發,藉此減少參加「七一遊行」的人數,不過經內部評估後,認為七一前派錢的目標已肯定無法做到,若因準備不足引發混亂,反而會再次激發民怨,得不償失。現時最樂觀的時間表是在九月份開始向首批市民派錢,希望在十一月區議會選舉前完成向大部分市民派發,否則定會成為泛民主派的選舉彈藥。

王國熱話
國泰洩940萬客私隱
豪宅女何文田寓所遭夫打傷額,挽GUCCI手袋...
扶手電梯影裙底春 鹹濕青年斷到正
呢排好似特別多嚴重車禍
除了你我誰都不愛,to have but not to hold

瑪瑙宮

國民生產總值:141689

環保接龍勳章

係比就快d啦...
其他野...一講即加價...:;pppp:
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

伯爵府

畀面勳章

回覆 wayso 的帖子

不過我相信未必要等到9月既
除了你我誰都不愛,to have but not to hold

公爵府

國民生產總值:25863

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有無攪錯, 去到九月, 通脹都會去到12....啦, 哼, 派都派得衰過人!!!

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

瑪瑙宮

環保接龍勳章

ditochan 發表於 11-4-8 12:45

不過我相信未必要等到9月既

幾時比係一件事..
不過其他要加嘅野呢,
連方案都未通過就即刻加價...
呢吓至黑人憎....
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

伯爵府

畀面勳章

回覆 catfitfit 的帖子

因為而家仲有d議員反對派錢麻

伯爵府

畀面勳章

好多野其實都係啦,而家出去買送都知,樣樣都貴,好似以前豬肉你買$10都夠食,而家起碼至小

要買$15,有時豬肉老見你買得小都唔多想切比你呀

珊瑚宮

國民生產總值:118395

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

啱啱先諗起9月開學,開學前有好錢要洗架,快d派啦!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

翡翠宮

國民生產總值:92653

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

早排又話最快七月既

珊瑚宮

ada0707 發表於 11-4-8 14:53
早排又話最快七月既

政府d嘢信一成都雙目失明呀!

侯爵府

國民生產總值:20453

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仲諗住7月可以收到, 可以用黎搬屋tim

wayso  搬黎葵涌啦,交通好方便,人潔地寧架....哈哈  發表於 11-4-8 15:53
wing  我都係咁諗.......家下點搬  發表於 11-4-8 15:33
~~~~ 花生組組員 ~~~~

珊瑚宮

戀仔狂 發表於 11-4-8 15:05
仲諗住7月可以收到, 可以用黎搬屋tim

你等下啦,實等到架!

水晶宮

國民生產總值:57033

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

係排就快手啦, 暑假要用多好多錢
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

瑪瑙宮

環保接龍勳章

ditochan 發表於 11-4-8 12:54

好多野其實都係啦,而家出去買送都知,樣樣都貴,好似以前豬肉你買$10都夠食,而家起碼至小 ...

咪係囉,以前買五蚊都得架,
而家係唔敢開口買五雞...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

佢地大把錢,邊知人世疾苦吖...

伯爵府

畀面勳章

買$5咁小人地唔做你生意添呀

瑪瑙宮

環保接龍勳章

ditochan 發表於 11-4-8 18:07

買$5咁小人地唔做你生意添呀

以前得架,我都係用黎肉片炒菜之嘛,
仲可以分兩次用添噃...
不過而家齋炒菜算啦,慳番...

ct0416  而家炒菜都唔平  發表於 11-4-8 20:25

瑪瑙宮

環保接龍勳章

ct0416
而家炒菜都唔平
雖然係....但點平過加肉嘛...

伯爵府

畀面勳章

今日我去左百佳買野,用左3百幾蚊,都算買得多野啦,d菜係架,而家都唔平,我聽晚都係菜心炒肉片喎,咁

岩既哈哈

大宅

國民生產總值:2268

最慘而家咩都貴過人woo.........買送有時仲貴過出去食
每日都諗買咩送
愛能改變一切,我得你都得

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.