意見反饋
義工

樓市動向 今日: 14|主題: 66886

按揭問題

大宅

國民生產總值:4874

請問如果我想買樓出租, 而家條例係只可按7成定5成? 我有d confused ...

王國熱話
蘇民峰楊天命陳正匡李丞責點揀好?
有無媽媽訂購過月子餐?
月子餐分享
好嬲!訂左坐月湯包,伏左!

大宅

國民生產總值:2045

而家要五成

侯爵府

國民生產總值:21307

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我只知,第三間物業按嘅成數會低d,因為政府假設你第3間物業就唔係自住
我唔清楚個別銀行個mortgage時,會點睇出租物業,我地做第二間物業mortgage時,銀行職員只係話,如果我地唔再自住,用嚟出租,就要通知佢地,利息會唔同!

大宅

國民生產總值:4874

Thank you.
5成真係好多 ...
但5成係銀行知道你出租唔肯借, 定係一條新法例呢? 我有d同事都係7成可以出租, 有d 9成都出租喎 ....

別墅

國民生產總值:925

cowe 發表於 11-4-8 17:33
Thank you.
5成真係好多 ...
但5成係銀行知道你出租唔肯借, 定係一條新法例呢? 我有d同事都係7成可以出租 ...

我都好像你這樣聽到好多版本,都給搞的非常糊塗

之前買第二層(唔系連租約買的)的時候,我向銀行表明會用來出租,銀行都系按借7成來批,但當時職員表明,等你揾定租客時,要向銀行再申請“可否出租”,手續就系填一張麼麼表,銀行批左先可以租出去,完全沒有提到要補2成首期或者加利息一事

複式洋房

國民生產總值:479

政府在11月份公佈要5成首期 , 之前是 7 成 , 9成是不合法地出租

洋房

國民生產總值:157

買連約就一定只按5成, 買交吉報自住可按7成, 但如果你太多按歇樓, 一睇資料庫就知, 銀行就唔會再相你就自住囉 ~

伯爵府

國民生產總值:16060

2019勳章

那請問現在還有沒有 9 成按揭 ?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.