意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 9|主題: 84963

跳至
餵到心灰意冷, 我放棄喇, 你地加油呀!

子爵府

國民生產總值:12627

畀面勳章 睛靈勳章

我初時都幾多奶嫁, 成日谷到痛, 仲漏出黎, 後黎因為種種原因, 奶量係咁跌
啱啱返工, 日日喺 office 泵兩轉, 每次都泵好耐, 但兩轉加埋最多都係得3oz, 連一餐都唔夠, 灰到爆...
但我果時已經食好多飯, 晚晚飲一大煲谷奶湯, 餐餐一條魚, 黑豆漿又試過, 多奶茶當水飲又試過, 半夜堅持埋身, 聽人講話兩邊一齊泵會多 d 奶, 我又特登走去買多個泵, 攪左好耐, 先至多番少少, 而家每日泵兩轉, 加埋都係得 6-7oz, 最多先係得 8oz, 但 bb 飲梗5oz一餐, 投資咁多, 攪咁多野都唔夠 bb 飲兩餐, 唸起都想喊...

而家返工越黎越忙, 泵奶時間越隔越長, 亦都越泵越少... 初時唸住餵到兩個月就罷就, 但泵下泵下比我拖到而家 bb 四個半月, 雖然每日得一餐半餐, 半夜埋身仲唔知佢啜唔啜到, 但我唸都算係咁, 總算叫食左四個半月, 總算叫交左功課...

我決定放棄喇, 唔再攪咁多野去催奶, 有就繼續餵, 冇就由得佢斷奶...

之前阿嫂讚我好有恆心, 得咁少仲可以繼續餵, 但我實在堅持得好攰... 各位堅持母乳餵哺既媽媽, im so proud of you! 繼續努力!! 祝各位既 bb 健健康康! 媽媽奶萬歲!

王國熱話
用過貴價護膚品係咪返唔到轉頭?
家營完成減肥#97有相最新維持期食物相
各位姊妹有咩吸引你番回同一間鋪買野?
美容黑店

別墅

國民生產總值:601

你都好叻呀!!
要返工都餵到4個半月!!!
盡左力就ok la~

大宅

國民生產總值:2388

夏天玩到顛 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

相信呢個決定都令你好難過!放鬆D,開心D啦!
咁辛苦都堅持左咁耐...加油!

瑪瑙宮

國民生產總值:131307

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

加油呀...... 我都唔知仲可以支持幾耐

侯爵府

國民生產總值:22129

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

可能工作越黎越忙
你太大壓力喇
一係係公司得閒先泵
返到屋企先埋身餵
放假全場身餵LAW
BB食得一餐人奶就多一餐GA喇
食到自己收奶LAW
加油

水晶宮

國民生產總值:56341

唔緊要啦, 盡左力就得啦.

musicboxjoanne  AGREE X100  發表於 11-4-8 21:29
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

別墅

國民生產總值:802

係囉唔緊要啦,唔好比咁大壓力自己,我地呢D working mama 唔易做!
你都算比左四個月人奶bb食啦,諗下有d bb一滴人奶都未食過,咪又係咁。你已經好叻啦! 我而家餵左2個月,工作又係開始忙,都唔知頂唔頂到4個月呀!

男爵府

國民生產總值:6793

有四個月都食左好多抗體架啦,要返工無辦啦

水晶宮

國民生產總值:63101

BK猜猜猜慶中秋

係架~我地呢D working 奶媽真係唔易做架....放鬆D, 做到幾多得幾多啦(我都係有咁既念法先可以餵到now 13個月)! 其實你呢份堅持先可以令到BB有媽媽奶食, 已經好叻架啦.

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

多謝你地呀! 我初時唸住餵兩個月, 到返工就唔餵嫁喇, 但又唔捨得停, 又想比 BB 飲多 d 人奶, 所以先攪咁多野希望可以谷番起 d 奶量, 試下呢樣又試下果樣, 整整下就已經四個半月...

呢段日子真係唔易過, 初時 bb 唔識食, 咬到我損晒, 仲泵到出血, 痛到喊都仲要比 bb 埋身啜, 又冇覺好訓, bb 一喊就飛撲去抱佢埋心口餵, 到返工之後, 日日唔係借 storeroom 泵就係借 A 同事 B 同事間房泵, 放工又要即刻 courier d 雪奶返屋企, 攪到斷六親, 朋友 d 飯局一次都去唔到, M 到時奶量大跌更加係唔想再堅持...

雖然係好好好好好辛苦, 但 bb 一望住我笑就 lum 晒, 抱住 bb 餵奶果種咁 close 既感覺, 係其他人唔會 feel 到, 而 bb 埋身飲飽飽之後, 佢喺我懷抱裡面訓著都識笑更加係只有我先知道有幾 lum~

奈何我奶量一直跌, 唔餵得幾耐, 唯有放棄...

我真係好羨慕其他媽媽可以餵到一歲兩歲, 簡直係我既偶像!!

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

bearbee004 發表於 11-4-8 14:50
係囉唔緊要啦,唔好比咁大壓力自己,我地呢D working mama 唔易做!
你都算比左四個月人奶bb食啦,諗下有d ...

加油呀!! 人奶係對 bb 最好嫁, 希望你可以餵耐 d, 等你 bb 身體健康 d~~

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

garfield_small 發表於 11-4-8 13:57
相信呢個決定都令你好難過!放鬆D,開心D啦!
咁辛苦都堅持左咁耐...加油!

我確實係心灰意冷先 make 呢個 decision, 我冇咩可以比到 bb, 而人奶係我可以比到 bb 最好既禮物, 希望呢四個半月既人奶可以令佢身體健康 d, 將來冇咁易比病魔入侵~

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

miffymiffy 發表於 11-4-8 14:10
加油呀...... 我都唔知仲可以支持幾耐

可以餵到幾耐就幾耐啦~ 我支持你呀~

sl222  本來之前都諗住返工停架 由起初埋身搏鬥到全泵 攪攪下我都已經堅持左3個月; 而家keep住1日泵5次; 每次有4-5安咁啦 阿B都有50%以上食人奶, 我都好安慰了  發表於 11-4-11 16:23

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

戲如人生 發表於 11-4-8 14:22
可能工作越黎越忙
你太大壓力喇
一係係公司得閒先泵

老公唔贊成我埋身餵, 因為怕養成 bb 好痴身, 同埋驚我會變成 bb 個奶咀, 第時淨係我先湊到佢, 其他人幫唔到我, 怕我會好累喎

不過其實我成日都唔理老公反對, 趁佢唔為意我就抱 bb 入房埋身~~

gabrielle_ho  我都係咁話,老公都話特別支持,不過,我知佢唔會明白,呢一刻係屬於我哋同bb既,我bb兩個多月,依家一肚餓或者我放工返到去佢食緊奶,對眼都好自然望住我  發表於 11-5-19 17:08
nfamily  係呀~唔好理老公, bb最鐘意埋身  發表於 11-5-7 11:48
debbiekwan  您老公唔抵得既話, 叫佢鍡"父乳"啦~ 哈哈哈哈哈!! XD
盡力而為啦~ 唔好唔開心呀!! ^^  發表於 11-4-8 19:13
miffymiffy  呵呵...可能你老公唔抵得你成日攬住亞B~  發表於 11-4-8 16:53
小虎妹媽  我都同意"戲如人生"既講法. 其實bb痴媽媽係一個天性, 唔係因為食媽媽奶先會痴媽媽架!  發表於 11-4-8 16:29
戲如人生  唔好理你老公...有得享受就繼續享受溫馨時光...你老公唔抵得你有得埋身餵..佢無之嘛   發表於 11-4-8 16:17

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

小虎妹媽 發表於 11-4-8 15:46
係架~我地呢D working 奶媽真係唔易做架....放鬆D, 做到幾多得幾多啦(我都係有咁既念法先可以餵到now 13個 ...

你好犀利呀!!! 如果我係富媽媽, 就算日日好似而家咁, 拎住一大袋泵同奶樽來回公司同屋企, 喺 pantry 又洗又消毒, 幾麻煩我都一定會堅持餵到 bb 戒奶嫁!!! 不過家下已經冇乜奶, 未到 bb 戒奶我都冇奶比佢飲喇...

戲如人生  講真..可以俾你痴GE日子真係唔多....痴又何況?  發表於 11-4-11 23:51
小虎妹媽  我唔係富媽媽呢架, 一日所pump既奶唔夠bb食架...只不過係我未返工前兩個星期開始貯奶先可以堅持到now  發表於 11-4-8 16:27

水晶宮

國民生產總值:56341

zoeyin 發表於 11-4-8 16:07
老公唔贊成我埋身餵, 因為怕養成 bb 好痴身, 同埋驚我會變成 bb 個奶咀, 第時淨係我先湊到佢, 其他人幫唔 ...

係喎, 唔泵都可以埋身!! 早晚埋身啦, 唔好理你老公! 痴身唔怕啦, 痴得幾耐呀, 痴D唔好咩? 我同亞B 都唔知幾好感情, 仲有佢E+ 係最聽我話!! (我好彩份工可以俾我回家埋身餵, 食到E+呀)
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

國民生產總值:7739

加油ar~大家都好支持你~
餵到幾多得幾多~~~放鬆d 唔好咁介懷la
!keep到4個半月都好叻ar~
我而家都3個半月

nfamily  我同你一樣都餵左三個月, 大家一齊努力!!!  發表於 11-5-7 11:49

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

回覆 小虎妹媽 的帖子

我以前多奶既時候唔識儲定 d 奶, 所以無儲備, 正所謂 "餐泵餐食餐餐清, 仲要餐餐都唔夠"!!!

nfamily  都堅持左四個月好叻女啦, 唔好畀太大壓力自己, working mama真係唔易做, 我都係日日拎奶返屋企  發表於 11-5-7 11:51
小虎妹媽  做到幾多得幾多, 可以轉埋身就埋身啦, BB會再有一個猛長期, 奶量會再多D架啦...何況BB都4個半月, 好快可以引入固體就無咁大壓力.  發表於 11-4-8 16:54

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

jenniecatcat 發表於 11-4-8 16:19
係喎, 唔泵都可以埋身!! 早晚埋身啦, 唔好理你老公! 痴身唔怕啦, 痴得幾耐呀, 痴D唔好咩? 我同亞B 都唔 ...

其實我都自私地想 bb 痴我多 d~~ 唔想 bb 好似佢兩個堂家姐咁一個痴爸爸, 一個痴女麻女麻, 就係唔痴阿媽... 話晒我都陀左佢咁耐, 又淨係得我先可以比媽媽奶佢飲, 樣樣野都以 bb 最大利益著想, 唔想 bb 唔痴我

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

牛媽 發表於 11-4-8 16:43
加油ar~大家都好支持你~
餵到幾多得幾多~~~放鬆d 唔好咁介懷la
!keep到4個半月都好叻ar~

我都會繼續餵到冇奶為止既, 你都要加油呀!!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.