懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好, 剛知道自己有咗, 將來想在政府醫院生, 請問去邊間好呢? 手續如何? 係咪有頭等房OR二等房選擇?

謝謝大家解答~~

大宅

瑪麗的婦產科係最好. 你先打電話去贊肓預約第一次產檢先. 產前檢查會係贊育, 生就係瑪麗.

大宅

QE, 頭等二等房較多。
而且公務員設有L座覆診,不用同public迫:)

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

真睇下你住係邊區.......
雖則公務員果條隊唔受地區限制,但如果生得急起上黎就去最近嘅會好D囉~
講到好嘅緊係瑪麗啦,但如果唔係港島區住,就算call白車上瑪麗都半個鐘啦~
真係要好好諗下囉~
我果時住荃灣,係瑪嘉烈登記做產檢,雖有時都等好耐,但我都係攞到診紙番部門,又唔駛扣假,有時檢查用多過一朝,但醫院果邊係到診紙寫番我離開嘅時間,咁攞番部門都接受.......
到作動果朝,一痛就已經痛得好密,又搵唔到的士,所以最後都係CALL白車,D救護員都話痛得咁密去一去仁濟CHECK左先,如果開左好大嘅都要係仁濟生,總比係白車上生好......
之後好在都唔係開得好大就可以原車上瑪嘉烈,係瑪嘉烈安頓好到阿B出世都唔駛5個鐘,但我覺得班助產士真係好好,好有經驗,因我由5度穿水到開哂都係10分鐘嘅事,產床都未拆得切,都可以幫我接生到......
雖然瑪嘉烈係冇二等房,只得8人大房,但我只係係果度訓兩晚姐,而果兩晚個個媽媽都冇話好嘈囉~

見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

複式洋房

我住深井的, 我老公問過佢d同事都叫我去QE, 好似le.unefran咁講公務員設有L座覆診,不用同public迫~~但我有個朋友剛剛生咗, 佢6299就住荃灣而自己爸爸媽媽就住沙田(同我情況一樣), 佢就叫我去威記, 所以唔知邊度好~~再加上又有朋友講話廣華好, 真係1516
我而家都只係剛剛有咗, 喺私家醫生度抽咗血驗HCG, 等20/4覆診就可以攞懷孕証明, 我諗住到時就去政府醫院度排喇...

大宅

回覆 moonlight0630 的帖子

廣華無2等房ka, 你諗清楚!

soupsoup  我今個月頭試過係廣華婦產科病房過夜, 啲房間都OK咖, 5~6張床一間房  發表於 11-8-19 22:43

複式洋房

謝謝大家, 做吓統計等其他JM都可以參考吓:
1. 最好係瑪麗/贊育
2. 瑪嘉烈同廣華都冇2等房
3. QE頭等二等房較多, 公務員設有L座覆診

有冇其他JM可以分享下妳地的經驗, 等小妹可以參考一下, 萬分感激

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都係qe二等房
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

複式洋房

我剛剛係QMH生完住二人房

大宅

公務員家屬睇住係邊區 ? 去邊政府醫院度排都得 ??

09729loklok  我當時住kwai chung,都可以揀去qe架  發表於 11-4-9 11:21

大宅

我本身係cs,揀左威記,全程住頭等。我覺得不論環境,膳食同埋設備都好好,仲可做無痛分娩。不過,依家又話流失好多dr,我唔肯定質素有否下降。

複式洋房

睇咗大家的意見, 我有少少頭緒喇
我地而家會考慮兩間1. QE OR 2. 威記
請在呢兩間醫院生BB的JM可否分享吓妳地的經驗?

manman66  QE如果有二等房真係好過c家,一流....我9月響QE生的  發表於 11-11-13 09:38

男爵府

我也是 CS, 住九龍區, 所以揀了 QE.. ^^
只是剛剛拿了醫生證明去排期! 排了四月尾第一次見護士~~

唔知要點先可以住二等房? 駛唔駛一早講定先?

09729loklok  入院生時候同姑娘講,
如果二等房有位,就會比你上去
無位的話,都無辨法,要住大房,
排到有位就比你上  發表於 11-4-9 12:14

大宅

我未生, 不過o係QE住過兩日產前病房, D姑娘好到不得了

複式洋房

咁睇嚟QE又真係幾好喎, 想問下產檢時係咪真係唔駛等咁耐呢?

大宅

可唔可以上二等同頭等,要你生得入院時先可以問。
我係L座睇左3次了,真係唔使點等,等都唔超過1小時,當然你都唔好遲到啦!
我自己住北區,因為太多師姐話QE好,所以遠都去!:)

複式洋房

le.unefran,
Thank you for your sharing

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我兩個都係係威記生,住頭等,正!,無人煩你,自已一間房,不過如頭等無位,就住住二等房先,有位先調上去,我唔想住普通房,好怕d人係咁叫痛,未生就成日聽到佢地成日叫痛,怕怕,未生都比佢地嚇死

我地有呢d福利,當然要利用喇

珍珠宮

我係CS,兩個仔都在QE出世,07年生大仔比10年生細仔時好,雖然都是住2等房,但07年時好似人手多D

首頁

尾頁

跳至