論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

朋友賓賓有左,係咪可以響政府醫院生BB照香港人收費ga? 平時顧主要負責醫療費用,生仔費用係咪都要幫佢俾埋呢?

如果唔想再用佢,係咪要等佢放克前4後6至得呀?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

又嚟????? 2日內係BK第4單啦!!!

大宅

畀面勳章

1,賓賓有左,係咪可以響政府醫院生BB 照香港人收費ga?
你的工人手持HKID(須是工作證)都嚮受港人一樣每天100元正。

公爵府

之前有個post又係工人有左, 好似話產檢係工人自己比錢, 不過就可以當病假 (4/5人工)

大宅

係啦....我以為我黑仔姐....我都未搞掂呀,而家準備隨時ACTION

男爵府

嘩嘩,集體玩野呀?吾止內地產婦潮!產科又大鑊!政苦幾時醒????
吾理我工人王花歸女又好,正經又好,都係要佢返歸前打針!!!

男爵府

幸福黃太太 發表於 11-4-8 14:38
之前有個post又係工人有左, 好似話產檢係工人自己比錢, 不過就可以當病假 (4/5人工) ...

佢去做產檢,係唔需要俾人工的!!!

懷孕唔係病,去產檢亦唔係病假,只係僱主唔可以唔俾僱員出去做產檢。

僱主有權要求and僱員有責任交回出席產檢証明書,一般健康院姑娘都可簽發出席產檢証明書,而病假紙就只有醫生先可以簽發,去公立產檢,一定唔會發病假紙!

其實無論任何情況下,僱員離開工作崗位冇為僱主工作,僱主係唔需要支付佢缺席時段嘅人工;即係話如果佢去咗一日,就扣一日人工,去半日就扣半日。仲有,就算佢真係有病,有醫生病假証明,如果唔係放連續放3日或以上,僱主係唔需要俾病假津貼,即4/5人工。咁佢放一日病假就扣一日,放兩日就扣兩日,就算放N咁多日,間斷開冇連續3日以上嘅話,就照扣N咁多日人工。(呢D係勞工法例,我之前間公司都係咁對D員工)

如果個工人唔想被扣人工,而個僱主又安排到嘅,其實可以調個工人個休息日去佢要去做產檢嗰日,叫佢喺佢放休息日嗰日攪掂。再唔係,如果佢有已entitle又未放嘅annual leave,咁就用佢啲annual leave抵消,不過就要好清楚咁要佢簽收佢啲annual leave。

好耐之前,我有兩個朋又係咁,個賓做做下有咗,真係好頭痕,佢哋執正做冇優待個工人,結果係個工人自己話辛苦,兩個都係大約7個月肚時自動辭職,話要番鄉下生,So, Good Luck to 樓主個朋友。

My little Son

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

k-k-mummy 發表於 11-4-8 17:36
佢去做產檢,係唔需要俾人工的!!!

懷孕唔係病,去產檢亦唔係病假,只係僱主唔可以唔俾僱員出去做產檢。

你有冇生過bb???
產檢係一定可以claim 病假架喎<--除非已用晒累積病假
政府係冇病假紙, 但有到診紙證明係產檢就可以當病假放收4/5人工喇

男爵府

你有冇生過bb???<--- 我今年冇生過just kidding, I have 2 boys但係....我有冇生過BB,同我知道呢D勞工法例最BASIC嘅野好似冇咩關係噃,呢D資料要揾好容易揾到唶

產檢係一定可以claim 病假架喎<--除非已用晒累積病假<==呢個係因為每間公司可以有唔同offer,只要唔低過勞工法例,就冇問題~eg. 有D公司產假都會俾足100%人工,咁唔代其他僱主都要俾十足,有D公司放病假係唔會扣$$添,唔係岀4/5喎。仲有,勞工法例冇規定到要有有薪病假,病假津貼亦有指引咩情形僱主先要俾,如果你想知DETAILS, 可以打電話問OR睇勞工處個綱

政府係冇病假紙, 但有到診紙證明係產檢就可以當病假放收4/5人工喇<===Same, 呢個可能係你公司制度,個offer唔低過勞工法例,就冇問題,我講緊嘅係勞工法例最BASIC,僱主一定要俾到僱員嘅野。Same, 如果你想知DETAILS, 可以打電話問OR睇勞工處個綱。

如果你公司有好offer俾你,我諗你唔會照搬俾你個工人啩~

侯爵府

朋友賓賓話香港生仔平好多wor.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

k-k-mummy 發表於 11-4-8 18:30
你有冇生過bb???

不如你CHECK清例先啦...
我公司本來都唔受到診紙, 我堅持, HR先打去勞署問, 係可以當病假放架
如果你公司唔受到診紙係比地唔依例咋, 呢D唔係公司O既福利...係依勞例咋

生育保障:
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf
檢查
懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤的每一天,如有適當醫生證
明書,可作病假計算。(請參閱第五章「有薪病假的類別」部分及本章「醫
生證明書」部分)

疾病津貼
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/05.pdf
領取疾病津貼的資格
僱員按連續性合約受僱,如符合以下資格,便可領取疾病津貼:
1. 病假不少於連續 4 天(除懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而
缺勤,在這些情況下,如符合下述的規定,每一天病假均可享有疾
病津貼
);
2. 僱員能夠出示適當的醫生證明書(見下文「有薪病假的類別」部
分);及
3. 僱員已累積足夠的有薪病假 (見下文「有薪病假的累積方法」及「有
薪病假的類別」部分)。

男爵府

siusum 發表於 11-4-8 20:22
我公司本來都唔受到診紙, 我堅持, HR先打去勞署問, 係可以當病假放架
如果你公司 ...

請留意....
生育保障:

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf
檢查
懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤的每一天,如有適當醫生
明書,可作病假計算。(請參閱第五章「有薪病假的類別」部分及本章「

證明書」部分)

疾病津貼

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/05.pdf
領取疾病津貼的資格
1. 病假不少於連續 4 天(除懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而
病津貼
);
2. 僱員能夠出示適當的醫生證明書(見下文「有薪病假的類別」部
分);及
3. 僱員已累積足夠的有薪病假 (見下文「有薪病假的累積方法」及「有
薪病假的類別」部分)。

Anyway, tks for yr info.

p.s. 最後, 我先前講 "...連續放3日或以上.." 原來已經唔update and not applied for 產前檢查、產後治療或流產,真係唔好意思 and tks siusum's info again.

男爵府

如果你公司 ...

請留意....
生育保障:

檢查
懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤的每一天,如有適當醫生
明書,可作病假計算。(請參閱第五章「有薪病假的類別」部分及本章「

證明書」部分)

疾病津貼

領取疾病津貼的資格
病津貼
);
分);及
薪病假的類別」部分)。

p.s. 最後, 我先前講 "...連續放3日或以上.." 原來已經唔update and not applied for 產前檢查、產後治療或流產,真係唔好意思 and tks siusum's info again.

男爵府

如果你公司 ...

請留意....
生育保障:

檢查

證明書」部分)

疾病津貼

領取疾病津貼的資格
病津貼
);
分);及
薪病假的類別」部分)。

首頁

尾頁

跳至