跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我36周, 醫生話BB得4lbs 10ozs 咋... 你地個BB幾大呀??

男爵府

環保接龍勳章

36wks4
BB 6磅半
*我有飲媽媽奶和食花膠

別墅

我去私家照, 佢話個B好細, 35周時只有31周的SIZE, 但係過左兩日去健康院比姑娘摸/度肚, 佢話一摸就知唔只咁細啦,而且我個肚一D都唔細, 同正常周數吻合~~ 叫我唔好擔心, 因為照聲波只係參考, 好睇個醫生的經驗....咁我都無咁驚, 不過就唔會再去睇0個個私家啦.....(佢不停質問我個B點解會咁細....我都唔想GA, 我點知喎...我想GA咩...比佢話到我即場喊左出黎)

大宅

回覆 wanchi610 的帖子

我個B一路都係細,36周在私家照話2.06kg,37周在政府入院聽胎心律+照超聲波,就話2.4kg,但都係border line。下星期38周再入院check,個醫生話如果情況OK叫我催生﹗真係估佢唔到呀﹗個B細仲叫我催生,佢話如果BB喺肚度長得唔好,不如早D出世wor﹗但我好唔想催生呀﹗

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WinnieCatCat 發表於 11-5-19 23:22

我個B一路都係細,36周在私家照話2.06kg,37周在政府入院聽胎心律+照超聲波,就話2 ...

我阿b又係一直都輕...
我尋日去左睇私家check, 34wk5d, 得2.09kg, 之前31wk5d 有1.7kg, 3個星期長得1磅都無...
我問醫生, 會唔會係我同c6都係瘦, 所以bb都瘦? 但佢話以我地既高度, 應該係高大b, 唔應該唔奀...
醫生話可能 bb吸收得唔好, 就算足月都應該最多得5磅幾, 重話到37wk 可以催生, 到時直接餵bb, 會長得快d... 係咪咁架??
而且37wk,我都未放產假!! 我唔想催生呀!!
尋晚瞓覺時都忍唔住喊左一陣...

別墅

回覆 meow_day 的帖子

聽到醫生話自己個B細, 好唔開心GA......又好擔心!!!唔知阿B會點, 又怕目己唔好, 累到阿B咁細....所以我好明白你的感受~~放心啦, 應該無事GEI~!!!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 ngoyin 的帖子

好多謝你既鼓勵呀!!!
希望一切都順利, bb健康無事, 黎緊會長得好d, 多d啦~~

大宅

meow_day 發表於 11-5-20 11:02
我阿b又係一直都輕...
我尋日去左睇私家check, 34wk5d, 得2.09kg, 之前31wk5d 有1.7kg, 3個星期長 ...

你同我一樣啊﹗真係好無耐,都唔知點解阿B唔長肉。聽到話要催生,真係嚇左一跳﹗其實好矛盾,唔知催生對BB係咪真係好,好難決定﹗

別墅

唉做咗呀媽成曰都好多嘢要擔心又驚BB唔夠重或過重,好似我個B夠磅但相對個頭over咗4wk又唔知係因咩事會甘要出世後先再check,唔可以順產要開刀,真係成個人好down

大宅

回覆 yyabc123 的帖子

我同各MAMA分享一篇文章,其實BB最緊要健康,,體重看開D啦
細碼胎兒發育遲緩?
(明報)2009年9月20日 星期日 05:10

【明報專訊】Happy Pa Ma與[url=]香港中文大學
[/url]婦產科學系母胎醫學組攜手合作,於每月第3個星期日為讀者提供懷胎期的醫學資訊,為各位準爸媽編寫多章快樂孕記。
「你個肚好細呀!不像有7個月身孕呢。」聽到這話,不少準媽媽會擔心寶寶太過奀瘦,營養不良,甚至胎死腹中。
究竟,媽媽肚細是否等於BB細?超聲波影像顯示BB細,是否就等於發展遲緩?萬一BB真的營養不良,又可以如何令他「長肉」呢?
「肚細不等於BB細,肉眼所見的不能作準,必須用尺量度子宮的高度,或以超聲波檢查才能作正確診斷。」香港中文大學婦產科學系名譽臨床助理教授孫錫鴻醫生說。
最後來經日 推算大小
他說,當懷疑BB太細時,首先應確定是否屬實。「很多孕婦記不清最後一次來經的第一日。」我們依靠這個日子來推算胎兒的標準大小,假如日子記錯了,便會影響判斷,引起無謂的擔心。因此,孫醫生建議,準媽媽應記住這天,並最遲在12周前照超聲波,因為早期胎兒的大小不會受到營養或遺傳等因素影響,較能準確推斷懷孕周數,從而得知BB是否真的過小。
「其實,超聲波檢查有10%的誤差。」量度胎兒的頭圍、肚圍、大腿骨長度時,講求技巧,其中一項有偏差,即會影響體重和生長排位。
中大制定本地參數
此外,香港沿用外國胎兒的參數作標準,未必符合本地情况,令較多胎兒被視為過小。中文大學去年發表研究報告,在收集本地胎兒在不同周齡的雙頂徑(頭部左右兩側之間最寬部位的長度)、頭圍、肚圍、大腿骨長度的數字後,得出適合本地的參數,較為準確,現時政府醫院均採用這個標準。
保持生長 細碼無問題
孫錫鴻提醒,準媽媽也別單憑一兩次的產檢結果,便斷定BB是生長遲緩。他說BB應該跟自己比較,而不是與別人比較。把每次產檢得出的數字標示在生長圖表中,才能監察生長速度。「如果成長速度正常,即使較細小也沒問題,但是,如果初時屬大碼,突然變細碼,才需要擔心。」
孫錫鴻稱,胎兒細小,雖然有可能顯示不正常,但是亦有可能是純屬體型問題,猶如同學中有高矮肥瘦。被認為胎兒細小的個案中,約有50%至70%屬於體型細小,只有小部分是真正的胎兒宮內發育遲緩,通常若胎兒的生長排位為最低的10%以下者(見「胎兒大小生長圖」),才需要特別監察。
「胎兒宮內發育遲緩可以分為兩種﹕對稱、不對稱。假如頭圍、肚圍、大腿骨長度同時細小的話便屬於對稱的發育遲緩,有可能是染色體異常、受感染或患有某些綜合症等等;如頭大、肚細或腳短的話,便屬不對稱的發育遲緩,多數因為營養不足,可能源於胎盤過小、胎盤功能不足、母親患妊娠高血壓、慢性高血壓、重度貧血、嚴重糖尿、腎病、[url=]心臟病
[/url]、吸煙或[url=]濫用藥物
[/url]等等。」

伯爵府

WinnieCatCat 發表於 11-5-20 23:44
你同我一樣啊﹗真係好無耐,都唔知點解阿B唔長肉。聽到話要催生,真係嚇左一跳﹗其實好矛盾,唔知催生對B ...

希望bb會係呢幾個wk 長得好d啦!!
大家都要加油呀!!!

伯爵府

回覆 siumicb 的帖子

thx for sharing~~
都知道bb 既size不能一概而論, 但我個b由最初排37, 之後變左21, 今次重跌到得11, 所以比較擔心...
而我有妊娠糖尿, 唔知係咪要控制飲食, 所以搞到阿b好似越來越奀...

大宅

我係c+都話我個b細,得2.2kg

複式洋房

我34週3日有5.5磅

複式洋房

個b細少少都唔係太擔心, 最煩係99 呢, 我已經食好多, 仲要成日俾面色我睇, 覺得我好似特登要食少啲咁, 煩死...

大宅

我都有糖尿, 我諗你要跟得營養師的餐單多些. c+話我的讀數都算ok, 但政府就緊好多. (入過醫院2日)
我上wk 去c+ 照, bb是2.3kg, 35wk. 全個孕期我重左10kg. 但我應該是長胎唔肥媽. 不過就真是有介澱粉質, 所有糖水, 飲品. 每天都飲奶, 食芝士, 之前就日日都有食蛋.

大宅

我b兩個星期都無重過, 但屬中碼size, 6.57lb !我覺得瞓覺好重要, 呢兩個星期真係瞓得唔好, 或者多多少少都有影響!

已刪除用户

大宅

係囉 對住99真係好大好大好大壓力
自己都已經好擔心架啦 仲要俾壓力人....

大宅

畀面勳章

今日去完廣華產險, e生要我13號入院催生啦, 好緊張, 原本20號先至係40w, 不過e生講bbsize細, 所以要早d出來, 兔得起個肚入面唔吸收......
真係好緊張, 如果催生唔成功, 就要開刀..............又擔心bb健康........

首頁

尾頁

跳至