跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我今日去左照超聲波啦, e生話bb既size細, 29周個b只有1.02lb, 點算??
好擔心.........., 我問e生有咩可以食大d, 佢話冇..........
食咩可以長胎呢, 由我開始有左到現在重左20lb, 我一向都冇飲孕婦奶粉, 依家開始飲唔知有冇用???

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

I eat bird net everyday, (only 2-3 spoons), now 30 weeks 3lbs, you might wanna try

珍珠宮

好媽媽勳章

每日食1隻恰蛋...食多d牛肉/花膠湯/訓多d訓多d !!
可以飲下奶/試下飲低糖黑豆漿
我有兩隻大小魔怪""

子爵府

花膠,蛋,牛肉, 奶, yoghur有幫助

大宅

畀面勳章

我依家飲安滿奶粉, 希望會有幫助........
好, 為左BB, 食多D蛋,牛肉, yoghur, 飲下奶, 飲低糖黑豆漿....
THANKS 各位呀! 希望2星期再去照會大D啦!!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yyabc123 發表於 11-4-8 22:55
我依家飲安滿奶粉, 希望會有幫助........
好, 為左BB, 食多D蛋,牛肉, yoghur, 飲下奶, 飲低糖黑豆漿....
TH ...

重要多d休息呀~~
加油呀~~~

大宅

28 週時都有2lb, 30週就有3.99lb!
但個人就重左18lb! 最少一日一包奶 ,三餐都與以往飲食差不多,但一個星期都飲一次魚湯,而且我都算早瞓10點半前就瞓!

大宅

bb size都唔可以一概而論ga....醫生都係按bb d腳長/頸圍/肚圍大概計個數比mama參考...另外bb size同daddy mummy體形都有關係ga,,

我問過營養師,,佢話唔係mama不停食野就ok,,食就食低脂高鈣脂ge野,,介d無營養但容易令mama肥ge野,,仲有要放鬆and休息多d,,bb就吸收好d喇...仲有bb一日其實要食ge野唔多,,大概多大半碗飯+5份肉(麻雀咁大為一份)+一碟菜就ok佢變大個仔gala....

營養師仲話其實你重左唔等於bb重左,,又你無重都唔等於bb無重到,,....所以食多dmama唔肥但有營養ge野,,好似高鈣低脂奶+麥皮,,火腿高鈣低脂芝士三文治麥包,,高鈣低脂乳酪等.....當然有d野要介,,好似出街食茶餐廳d炒粉麵飯唔好食,,因為又肥又唔夠營養,,最終你肥左但bb又唔會大隻左...

大宅

bb size都唔可以一概而論ga....醫生都係按bb d腳長/頸圍/肚圍大概計個數比mama參考...另外bb size同daddy mummy體形都有關係ga,,

我問過營養師,,佢話唔係mama不停食野就ok,,食就食低脂高鈣脂ge野,,介d無營養但容易令mama肥ge野,,仲有要放鬆and休息多d,,bb就吸收好d喇...仲有bb一日其實要食ge野唔多,,大概多大半碗飯+5份肉(麻雀咁大為一份)+一碟菜就ok佢變大個仔gala....

營養師仲話其實你重左唔等於bb重左,,又你無重都唔等於bb無重到,,....所以食多dmama唔肥但有營養ge野,,好似高鈣低脂奶+麥皮,,火腿高鈣低脂芝士三文治麥包,,高鈣低脂乳酪等.....當然有d野要介,,好似出街食茶餐廳d炒粉麵飯唔好食,,因為又肥又唔夠營養,,最終你肥左但bb又唔會大隻左...

大宅

別墅

我28w6d時bb大約有兩磅半, 但醫生話bb個size都係差dd...
我都係久唔久飲下惠氏媽媽奶粉咋~

大宅

畀面勳章

尋日去左廣華睇e生啦, 亞b size 都係細, 點算, 好擔心, 怕佢出世要住箱, 31w啦, 又怕會早產, 又怕佢唔大........
上次2lbs, 今次照3lbs,
bb 要再加油呀~~~~~

大宅

yyabc123 發表於 11-4-22 12:21
尋日去左廣華睇e生啦, 亞b size 都係細, 點算, 好擔心, 怕佢出世要住箱, 31w啦, 又怕會早產, 又怕佢唔大... ...

我同你都一樣呀﹗我24W開始醫生已經話BB細,31W去廣華產檢醫生搵軟尺度完即刻同姑娘講盡快照超聲波,但都要等到下星期先有得照。32W去私家照,醫生話BB得3lb多D,畀到盡都係29W的size。我有妊娠糖尿,想食多D都唔得,好無耐。同家人朋友講BB size細,但覺得佢地都唔明我有幾擔心﹗

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WinnieCatCat 發表於 11-4-22 14:02
我同你都一樣呀﹗我24W開始醫生已經話BB細,31W去廣華產檢醫生搵軟尺度完即刻同姑娘講盡快照超聲波,但都 ...

其他人可能真係唔多明白架~~
雖然話 bb size 唔可以一概而論, 但當醫話bb size 細左, 又話就算足月, 最多都係得幾多磅時, 自己又點會唔擔心呢??
我都係有紝娠糖尿, 要控制飲食, 想谷下阿b 都唔得...

民房

我bb size 比周數大了2weeks,所以要開刀生,因為順產會比較困難及中途有事,有時size細小小都唔係問題,健康就ok啦

複式洋房

同意呀!食多D牛肉同蛋真係WORK家,我都冇飲奶,但BB都OVERWEIGHT! 29WEEK已經1.7kg

大宅

I ate very normal. When the bb was 28w he is already 3 pounds. But myself don't look fat but with huge tummy.

男爵府

achow 發表於 11-4-29 13:18
I ate very normal. When the bb was 28w he is already 3 pounds. But myself don't look fat but with hu ...

我都系吃得正常
盡量吃有營養的食物
生活有規律
BB 29W時有3磅,系中碼B

已刪除用户

民房

尿糖test result 好flutuate. 第一次飲糖水,私家醫生驗出來係borderline (7.5), 跟住1week 後去東區飲糖水,result 係10.2,very high, 所有東區要我見營養師及控制飲食......不過,我覺得東區既result唔太準,飲完糖水只係1.5hr已經抽第二次血(應該要2hrs呀),同佢講未夠鐘佢都唔理你,可能就到lunch time啦;不過私家都有叫我唔好再食甜野及果汁(其實我之前都唔係食好多甜野,反而mami成日dinner cook花膠,各式湯水,fish, vege 俾我食 + 1 bowl of rice, 食多左,+上可能bb好吸收啦).....不過都只係餘下10weeks,咪control 下,只要為bb好就得啦...生完可以再食

首頁

尾頁

跳至