興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

how old is he?

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你中唔中e 睇書? 自己有無係佢面前睇書?
有無自小倍佢看書, 講故仔俾佢聽?
有無一齊去圖書館/書店,借/買書?
有無送書做禮物等......
如果無可以再培養番興趣, 借/買d簡單ge書一齊睇.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 luckybaby1122 的帖子

將一齊看書/借書作親子活動.
自己都看書俾囝囝作倣效對象.
不過會有難度, 因為你囝囝已大個. 希望你有耐性/成功la.

大宅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

咁大個仔,真係難少少。
唔鍾意讀,但閱讀能力好嗎?

如果讀得好,只係唔鍾意,不如由得佢?始終各人性情不同,興趣一定不同。
如果閱讀能力差,就唯有逼吓佢。

帶佢自己去書局揀D佢鍾意嘅書啦,Ben 10 啱唔啱呀?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

年多前,我仔都係唔鐘意睇書既小學生。當時佢都係八歲,當時佢只會睇老夫子!
由於工作關係,我有時都會經深圳上大陸 day trip。多數我都會入火車站附近既書店行下,無意之中見到幾套韓國翻譯版科學漫畫。我覺得幾有趣,所以買了幾本俾囝囝睇。
我的第一套科學漫畫

仲有一套"我是實驗王"。呀仔睇完好鐘意,於是我每次經過就抬書返黎。仲有D在淘寶網直接買返黎。到目前,已經儲左成三、四套,有五十幾本。但係所有書佢都一睇再睇,有D仲已經翻睇十次以上。其實呢類韓國翻譯漫畫香港書局都有,不過好貴,而且我仔識睇簡體字,所以我仍然買大陸版!
我仔而家就開始嘗試睇台灣既橋樑書,雖然囝囝比正常既小四生既閱讀能力仲相差好遠。但係佢漸漸鍾意睇書,有時夜晚坐響梳化度睇書都唔睇電視劇。只要佢愛閱讀,我都心滿意足。你去圖書館借一兩本俾呀仔睇下佢鍾唔鍾意先啦!

大宅

回覆 sara11 的帖子

睇漫畫書都係一個好的開始, 但最終都要睇多d文字的書, 其實library都有好多中文書好淺易, 但寫得好好的書, 而且故事都係好有趣味的, 家長可以多d去尋寶.

侯爵府

中文睇漫畫可以選一些文字用書面語的,一般正當書局都可找到益智又學到通順文句的漫畫。英文就好多一般買到的漫畫都好OK,另外,可能你仔唔鍾意故事,喜歡科學常識類都唔定(我仔就係),那些書都是字少图大·

伯爵府

我本身好鐘意睇書,所以由阿囡細細個我就倍佢一齊睇,一邊講返個故事俾佢聽.到佢識字就俾佢自己睇,但我亦會睇佢睇緊嘅書,咁樣做大家可以討論吓分享吓.好開心架,亦可以提升佢嘅興趣.
晚黑佢做功課我地都唔會睇電視,只係睇書同睇報紙.到e+我地都會互相介紹d好書俾對方添.
營做一個閱讀嘅氛圍都好重要架.

首頁

尾頁

跳至