論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hk人有事吾會問老細借$,點解d工人成日會問僱主借$.莫非圈子中覺得hk人"豪爽"?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

babyellow 發表於 11-4-9 14:57
佢單野係真的,老公話,佢日日夜夜照顧對仔囡,冇功都有勞,點計都係救左佢個仔條命喎... ...

咁妳借多d啦!

公爵府

妳老公真係一個好人.

就當我唔係一個好人, 我一定唔會借!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

佢單野係真的,老公話,佢日日夜夜照顧對仔囡,冇功都有勞,點計都係救左佢個仔條命喎... ...

咁妳借多d啦!!

別墅

我會借, 但一定唔會比咁多, 首先你要分析清楚
1)佢做得好,同佢可唔可以向你獅子會開大口係兩回事
2)你話你每個月扣佢3千,試問佢點生活, 亦唔合鑼輯
3)你借佢幾萬,即係俾個權佢開咗條水喉,好一句"佢係香港打工",咁以後就有排借,分分鐘逐粒藥都同你計
4)佢自己應該知自己係咩身份,有幾多身家,唔可能要求最好同最貴既"服務", 尤其係菲律賓係一個咩國家,大家心中有數
我地香港好多中產人仕有咩奇難雜症都會去政府醫院啦, 再借多佢一至兩個月, 人至義盡啦

別墅

1 佢做得好,同佢可唔可以向你獅子會開大口係兩回事, 我也不會研究係真定假
2 你話你每個月扣佢3千,試問佢點生活, 亦唔合鑼輯
3 你借佢幾萬,即係俾個權佢開咗條水喉,好一句"佢係香港打工",咁以後就有排借,分分鐘逐粒藥都同你計
4 佢自己應該知自己係咩身份,有幾多身家,唔可能要求最好同最貴既"服務", 尤其係菲律賓係一個咩國家,大家心中有數
我地香港好多中產人仕有咩奇難雜症都會去政府醫院啦, 再借多佢一至兩個月, 人至義盡啦
最重要係 -- 工人事最好吾好比老公或任何男人決定, 我會比佢知,但最後一定係我決定

別墅

1 佢做得好,同佢可唔可以向你獅子會開大口係兩回事, 我也不會研究係真定假
2 你話你每個月扣佢3千,試問佢點生活, 亦唔合鑼輯
3 你借佢幾萬,即係俾個權佢開咗條水喉,好一句"佢係香港打工",咁以後就有排借,分分鐘逐粒藥都同你計
4 佢自己應該知自己係咩身份,有幾多身家,唔可能要求最好同最貴既"服務", 尤其係菲律賓係一個咩國家,大家心中有數
最重要係 -- 工人事最好吾好比老公或任何男人決定, 我會比佢知,但最後一定係我決定

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知樓主工人同樓主做咗幾耐, 不過大拿拿借成四萬幾, 相等一年人工, 如果工人冇良心, 佢做啲嘢博樓主炒(如傷害小朋友, 講真, 你唔借俾佢佢冇錢可能仲要好好哋做工揾錢, 但而家有錢, 就可以博炒, 博唔駛還~其實樓主點解唔叫佢去借財仔, 佢就算走咗財仔都會追佢數~唔覺意整親小朋友的話, 你仲博唔博留佢喺度?), 炒唔炒好? 工人博炒得逞的話, 佢可以再揾另一份工, 再揾錢, 樓主嗰四萬幾(即係成一年糧就剩袋) 再講, 以菲律賓的生活指數, 係咪真係要用到四萬幾去做手術, 我真係有保留, 同埋哩四萬幾, 真係要一次過咁早俾? 而家同你借四萬幾, 好過同你做6年攞長服, 6年長服都只係得嗰萬7咋.

別墅

樓主,依個係咪妳第一個姐姐?

既然都借左出去,如果她真係走左佬,咪當做善事。

如果比著我,叫她借返財仔還左比我先,最多d利息和她分擔一半。

伯爵府

回覆 babyellow 的帖子

樓主,我唔知你既工人做左幾耐,做得有幾好。

不過,佢借左12個月糧,加上之後唔知仲有無手尾跟(物理治療,醫生跟進。。。),8月完約,點講都係對你不利,除非你唸住呢筆係豪俾工人既。

每個人價值觀唔同,你既4萬唔等如我既4萬,不過借得出唔好預佢會還,以免自己後悔。

可能你唔知,你最多一個月只可以扣工人不多於1/4的人工,i.e. $895/month.

即係話, 你要再請佢4年, 才可以還得清.

你係工人, 你會走左去, 定係做多4年還債?

如果我係工人, 做到最衰既話, 可以做夠5年博炒, 仲有長服金. 一係8月完約走人~

佢再來hk打工都係收$3580, 何苦要揹你果筆債?

你覺得你借左錢, 工人會一如以往對小寶貝好? 可能到時你又要預一筆炒工人了.

loveannis  簽署收據,以避免日後出現爭拗。如僱主非法扣除傭工的工資,即屬違法,最高可被罰款港幣$100,000及監禁一年  發表於 11-4-17 02:41
loveannis  因僱主曾預支工資給傭工而按數扣除,但最高扣除額不得超過一個工資期間內所獲支付工資的四分一。僱主如欲預支工資或貸予傭工款項,最好要求傭  發表於 11-4-17 02:40
loveannis  僱主亦可酌情扣除,結果潘太只可扣除$100,作為提醒她要盡量小心的警誡。此外,用這理由扣除工資,最高扣除額不得超過一個工資期間內所獲支付工  發表於 11-4-17 02:40
loveannis  超過三百元。例如:僱主潘太的女傭Adela在清潔時弄破了新購買回來的窗簾,原來價值是$700的,但潘太最多只扣除Adela$300工資作為賠償。  發表於 11-4-17 02:40
loveannis  因缺勤而扣除工資,但扣除的數額不得超過與缺勤時間成正比例的數額;

因損壞或遺失僱主的物品,設備或財物而扣除工資,但每次扣除數額不得  發表於 11-4-17 02:39
loveannis  not really.
if borrowed money from employer, can arrange another remuneration schedule.  發表於 11-4-17 02:30

公爵府

好媽媽勳章

回覆 babyellow 的帖子

你唔可以直接在人工扣, 要出足比佢, 然後佢過數/現金回比你都得.

別墅

我個ex filipino maid 之前話佢個仔肺癆,問我借6個月糧,我話無$$,佢就話借1個月,我話都係無$$,佢話可否比幾白元,我話ok but pls give me the doctor letter for reference first , 佢死死氣話不用了!
- posted from mobile device

大宅

你借左兩個月都算仁至義盡喇...,仲有好多好慘既人要幫...,你幫得幾多呀?唔好借喇~

子爵府

朋友個工人又係話老公撞車借左幾萬一去冇回頭,仲要再借財務,自己的朋友,最慘係工人的朋友做佢擔保,要幫佢還 !!所以小心小心!!

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

you are right to do it.... after all it is a life you are saving ..
If you don't do this.. you will feel so bad if something really goes wrong with her son..

Treat it as a charity la.

珍珠宮

10 個月糧??

$$ 35800... 我戶口都冇咁多

子爵府

畀面勳章

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

唔需要博炒, 走佬就得啦! 我估個工人一定會走, 四萬蚊對佢地來說唔係細數目, 你諗下如果你知自己好容易可以搵到另一份人工一樣的工作, 而你老闆又預支了一年人工, 當四十萬俾你, 你黎緊一年白做. 有幾多人會為個"義"字同你做多一年呢?? 你果四十萬(當返香港人人工, 投入感大些)我袋袋平安了, 我搵過份工又有多四十萬, 即係幫自己加100%人工, 真係好大誘惑.
就算佢真係好感激樓主, 佢個仔黎緊一年的醫療費同生活費一定比之前多, 開支多了收入少了(要還錢俾樓主, 得五百幾蚊佢自己都唔夠食啦), 逼於無奈都係會老佬再搵工...

hkaa  very reasonable  發表於 11-4-15 00:51
DoReMi媽媽  其實博炒同走佬都有可能, 就睇外傭覺得邊樣會容易啲再揾工, 又或者佢諗住四萬夠收山唔做的話, 就會揀走佬.  發表於 11-4-14 20:04

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

伯爵府

其實我幾個月前借了七千元給工人應急,立了借據並錄影,還有讓她簽收已經收了我一個月人工及飛機票及100元(我跟她解釋萬一她消失了,我就不用那麼大損失,她也說我有道理),我每個月把扣剩的人工給她,她則簽收3580元,幸好直到現在,她先後還了我5100元,不過在最初,我經常擔心她走佬的,所以如果她再次問我借,我不會再借給她了。

大宅

環保接龍勳章

其實大家何必肉緊, 如果4萬蚊對樓主嚟講係碎銀, 咁........
因為$40000.00對唔同人有唔同價值, right???

首頁

尾頁

跳至