意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240967

朋友問

大宅

國民生產總值:1006

如題

複式洋房

國民生產總值:102

如果排得乾淨的話咁就不用做括宮手術,但有些婦產科醫生都會建議做括宮手術,因怕扑得不清的話,對妳將來就會有所影響.就算手術後或醫生不替妳做括宮手術,小產比正常生完BB更傷身,所以妳更加要好好調理身體.

大宅

國民生產總值:2315

回覆 Hellowei2008 的帖子

私家醫生寫了一封信叫我去政府急証室, 他們會安排我入院, 之後會給我食藥然後苟出死胎, 請問食藥會乾淨嗎? 我開頭係塞藥, 但排唔到, 最後要刮宮

還是入私家做刮宮手術呢? 我個私家醫生叫我入政府醫院度做, 平d

小產後你們要休息多久呢? 醫生叫我抖三個月至好再try

放了多少天病假呢? 作小產放左兩個星期, 到真係小產入院塞藥放左一個星期, 最後要刮宮就放左一個星期

大宅

國民生產總值:4776

回覆 Hellowei2008 的帖子

那時我是找私人醫生用藥排掉, 1 日之內就完成了.
之後要回去覆診, 大概兩三次, 以確認已經完全排出, 及沒有任何剩留.
會一直有落紅現象, 我的大概3星期, 逐漸變少, 最終停止.
醫生有替我驗過懷孕荷爾蒙, 說沒事. 之後我自己買驗孕棒驗, 呈陰性, 就代表懷孕荷爾蒙己消失或接近零.
用藥雖然比較痛 (個人而言, 有人說不痛), 而且有人也許要等好一會, 仍未成功的話還是要做手術. 但不必麻醉, 而且比較經濟 (找私人做的話), 又不必去醫院, 去診所就可以了.

手術比較快捷俐落, 適合心理不能再負擔體內懷有流產胚胎的人, 可馬上將之清除, 亦可避免其在身體留存太久, 影響母體健康. 但要看醫生技術是否可靠, 不然刮傷子宮也是不好. 而且須要麻醉 (不清楚全身或半身, 因不同醫生不同說法..?). 費用也自然較高, 要去醫院.

因為當時不想麻醉, 且用藥很快就成功了, 事後沒問題, 所以不必做手術.

看你自己覺得哪一樣合適......小心保重身體.

子爵府

國民生產總值:14749

其實你幾多周小產? 係咪照到無心跳定係咩情況?

10周前小產好多都會自然排出, 唔洗做手術or塞藥~ 我係你會去睇多個醫生, 聽多個意見先決定~

唔好咁傷心, 小產後好好調理, 好快又可以努力過. 我個case係第2個cycle就bingo, 互勉~

大宅

國民生產總值:3409

我做刮宮手術....手術時間 15 - 30 分鐘.... 好快, 唔痛....
手術費 around 10K
醫生比 7 日 sick leave

別墅

國民生產總值:918

我當時食藥排出因刮官會傷身D,好彩食了兩次藥就全部排出,過幾個月後仲BINGO左依家安緊胎

大宅

國民生產總值:1006

如題

??

大宅

國民生產總值:2541

2019勳章

我上年11月小產,當時已經有11weeks,見啡,由9weeks等到11weeks個size都冇咩增長又冇閃閃,即時決定第二日入醫院做刮宮,雖然係好傷,不過我覺得心靈已經夠傷心了,唔想再承受塞藥等待的折磨,做左手術5天後我都返工啦~

公爵府

國民生產總值:25312

2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

我朋友果時都係刮宮
但佢只係休息咗果日
第日就如常返工了
佢件工仲要成日上上落落
但見佢好似咩事都無咁既

男爵府

國民生產總值:8584

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hellowei2008 發表於 11-4-8 13:52
私家醫生寫了一封信叫我去政府急証室, 他們會安排我入院, 之後會給我食藥然後苟出死胎, 請問食藥會乾淨嗎? ...

我上年都唔好彩10weeks到個胎無心跳, 醫生寫紙入急証室,

之後即刻入院檢查, check多次証實左個胎無心跳, 醫生都有比我選擇塞藥定做手術,

我就選擇左塞藥, 醫生話如果唔得, 可以再選擇塞多次/做手術.

之後安排第2朝一早8點到就塞藥, 我之後就訓, 大約到晚上12點幾到就排左出黎, 叫姑娘.

姑娘話我排左出黎, 叫我休息, 聽日醫生會黎同我再檢查.第2日醫生再安排照清楚d!

之後照完話ok, 我可以下午出院. 之後我都有睇中醫同食月安補廿八方補下~

就生日!   

男爵府

國民生產總值:8584

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hellowei2008 發表於 11-4-8 13:52
私家醫生寫了一封信叫我去政府急証室, 他們會安排我入院, 之後會給我食藥然後苟出死胎, 請問食藥會乾淨嗎? ...

我個陣醫生都會問我想要幾多日休息, 我問佢你會比幾多日! 佢話比2日我, 問我夠唔夠!

如果你想要多幾日都可以問醫生得唔得.
   就生日!   

大宅

國民生產總值:2048

2019勳章

我醫生叫我食葯,佢話多數可以流清....
結果真係一晚流清.....

子爵府

國民生產總值:14749

咁你去睇埋政府醫生先啦, 果陣私家都叫我政府做得架啦, 慳返D錢補身好過~ 不過果陣我未決定做任何野, 係有一晚突然流好多血, 跟住入院再CHECK都話已經開始流產. 醫生寫左一星期假比我, 不過我放左兩日就返工, 返工有D野做無咁傷心~

跟住兩星期再覆診話已經清乾淨, 再多兩星期就黎m.

男爵府

國民生產總值:7686

好媽媽勳章

我都係政府醫生, 食藥流清

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.