夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

事原在星期二,我媽約了哥同我們一齊去拜老豆. 之前我已問過老公想唔想去, 我可以自己去, 但佢照顧仔女半日, 最後決定一齊去 (我預問題會發生的). 問題一: 當天佢遲遲不起床, 起床後只顧看魚, 最後我們遲了一小時(我娘家的人已到了差不多拜完), 我們才到山下. 問題二: 沒有車位(停車埸full), 上山人龍又長, 於是我說我自己下車, 你們可以在附近商埸逛逛, 約一兩再聯絡, 小朋友沒意見, 我老公說叫小朋友落下跟我, 只說佢去泊車. 問題三: 我和兩個小朋友跟人隊上山, 但很多人, 人龍又行得很慢, 有時又停, 我想如我們要上山可能要排一小時以上, 於是我打電話給哥我媽, 說出我的情況, 佢地沒有責罵我,只說你遲D自己再來, 任何時間都可以, 但買D東西上來就可以呢.於是我決定唔上山了, call我老公同. 我們在這佢我佢在那裡, 他說在附近還未泊車, 我說我們走啦, 來接我們. 他說好.

問題三: 我們等了差不多半小時, 還未到, 我估可能塞車. 我等到看我家人拜完老豆落山他還未到, 於是我叫媽媽跟我車送佢反家. 再等多十多分鐘, 我老公終於到, 當時佢只同我說, 佢去了沬車,洗車. 我沒有作聲, 只說送的媽反家先. (我心想無端端去洗抹車, 為什麼, 我們己每天叫別人洗車) 真的好無奈!!!

我真的唔想再同佢說什麼, 因只會佢說佢的道理, 類似的情況不只一次, 十多年來我老公所做的一齊只為佢家人, 而我家他真的未做付出過. 相反如約了佢家人去吃飯,旅行, 玩,... 佢一早會自動波. 另我們已倍佢爸媽坐遊輪, 飛機, 去香港很多觀光地方, 定時出街不需講. 而我爸媽什麼都未做過, 連佢同我家吃飯一年都沒有一次. (可能都是他固意安排),.

侯爵府

佢孝順佢父母系應該啵,相同地你孝順你父母都系應該咖,佢干涉你咩?如果無,無問題啵.
從以上件事,系你自己堅持上山,你上得去無人會預料到你唔拜行到半路又落番黎咖,如果佢見到無車位而走去洗車都ok喔,唔通系條馬路度兜几轉咩.
我反而好想知道,妳晨早叫佢起身,山長水遠甘黎到,到最後你因爲人多而無上山拜,佢有無黑你面啊?如果系我老公甘既安排,我實鬧爆佢啊.
佢願意同你一齊黎已經算好啦,唔黎你又會諣佢"未爲你家付出過"啦.

LUON  嘩!拜唔到山係因為樓主老公遲成個鐘先出門口喎!  發表於 11-4-9 23:43

大宅

唔好話你丫, 我果個都係咁呀, 我唔出聲話要同我屋企人食飯呀, 佢咪話我唔安排囉...真係同我屋企一齊出去食飯la, 之後又話貴又話成, 今個月要慳d 洗...我心諗, 同佢阿媽食又唔覺得貴....d 男人個個都係一樣

男爵府

好媽媽勳章

問題一: 他本是慢吞吞嗎? 如果本身不是太想出席, 無咁積極都正常.
問題二: 既然一家黎到, 盡量安排全部人去拜你爸爸. 你老公要小朋友一齊去拜公公. 我覺得好合理.
問題三: 你本身有冇揸車, 搵車位真係好煩, 不停等等到車位可能你地已回來. 如果正日車路繁忙, 連泊街邊都難, 有時停車場無位我都會將架車比人洗, 雖然都唔污穢, 但幾十蚊可以放低架車, 甚至有時平過停車場.

大宅

各自孝順自己的父母完全無問題, 最好唔好強迫要求對方做佢根本唔太想的事, 但問題係樓主會付出對對方家人, 而明顯另一半并一不太真誠去做, 樓主會覺得心酸LOR, 下次堅持唔洗佢去(除非你覺得佢好想), 避免又唔開心...

話雖說唔應該勉強對方去, 但我明白點都希望大家一條心嘅

男爵府

佢堅持每星期與他家人吃一次飯,我亦要每星期與自己家人吃一次飯,大家公平。

你亦可以安排吃飯、旅行、玩.....

男爵府

回覆 JJ0117 的帖子

Agree.
仲有, 拜嗰個係佢外父, 其實應該要一齊上山拜.
如果女家的事唔想做, 咁樓主就以牙還牙, 以後男家的事都不理, 等佢知死.

大宅

謝謝你們, 你們的意見好中立, 其實知我先生點解去了抹車, 因佢預計我們去拜山大約用了多少時間, 佢就想去打法這段時間, 到我們拜完後來接我們走, (但他沒有向我說出), 雖然最近的停車埸full, 但最近的新城市廣埸有很多停車場的. 如真的有心, 泊完車行上來都不用15分鐘. 或者這全都是佢的表面功夫.... 真無奈!!!

試過好幾次(都是幾年一次的), 佢車我們去我娘吃飯, 之後說去泊車, 我們在家等了很久,兩三小時後還未到, 我終於打電話比佢, 佢說黎緊. 原來佢自己去了其他地方買東西..... 佢真 令我
最後,終於等刑一齊吃飯, 唔駛半個鐘我們又可以走了. 但在佢家我就一家要一齊去, 我唔可以走開(試過我只想去佢家附近的supermarket買女士用的東西需要的(15分鐘已足夠),都比佢問是否一定要買), 我們要由中午到晚上, 夜一夜才走人(坐足全日). 世事真不公平.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你的問題都係佢慢吞吞無去上山拜外父, 我今年已經拜了兩次山,
兩次都係佢的家人 (爺 / 婆 /外公...), 全部都係佢的家人,
兩次我地兩個都遲到, 但係因為佢遲起身, 起左身又要沖涼 / 吹頭...

不過我只係話佢兩句, 同佢的家人親戚講, 今年第一次拜山, 預唔到時間,
出年我地會早d. 佢份人就係慢條斯理, 比較依賴, 我識佢都已經係咁, 唯有下次早d再叫佢起身.
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

如是佢家人, 情況就完全不一棣, 佢會好早起床, 還要早到的.

大宅

我從沒有強迫佢要倍我娘家做什麼. 況且由此已都沒有做過, 就算吃飯我都是平日自己找我媽吃. 不用打擾他的時間..

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

ltdcorp 發表於 11-4-8 16:19
如是佢家人, 情況就完全不一棣, 佢會好早起床, 還要早到的.

考慮下用樓上提議的方法, 睇下會唔會有改善?

...
如果女家的事唔想做, 咁樓主就以牙還牙, 以後男家的事都不理

siuidy08  以怨報怨, 有咩為丫, 隨心啦  發表於 11-4-8 21:30

子爵府

我諗樓主係覺得c6對男家的事熱心, 對老婆嗰邊就得過且過唔滿意啫! 我都明ge, 我c6都會, 不過佢係熱心踢波囉, 晨早流流如果係有波踢ge一早就會自動自覺起身, 但相反平時返工呢, 要叫好耐先肯起身, 唉...揍多個仔咁!

大宅

若任何事情都唔可以調轉過來的話, 我覺得好唔公平, 唔係話下下計住計住, 但正常人一定唔甘心又唔開心啦! 俾我我都唔一定去佢家人聚會, 因為老公都唔尊重我娘家, 佢對兩家差別太大了!

男爵府

好媽媽勳章

回覆 ltdcorp 的帖子

唔好唔開心啦, 清明正日真係好難搵位泊車, 話唔定新城市都full晒呢.
你要老公點做不如直接要求啦. 男人通常都想唔到女人想點, 你下下期望佢做, 但做唔到你想的, 你就次次失望, 越來越唔開心. 會令關係惡化架.

好多男人都唔鍾意應酬外家. 或者佢真係好唔自在, 可避免就唔好叫佢出席.
雖然唔知你老公係咪大男人, 但好多男人依然覺得女人結左婚, 就應該要出席所有男人活動.

我老公過大節先會同我屋企人食飯, 平時只會我帶仔仔返屋企.
男家人大小節生日都做, 所以會成日食飯. 係咪唔公平? 我會咁睇, 我角色重要d囉.

伯爵府

畀面勳章

平心靜氣將你嘅不滿同佢講..睇下佢會唔會改善...你要比佢知道大家都要公平一點對待對方家人...

侯爵府

個個對自己屋企都會熱心d啦,人之常情喔,樓主都無可能對99好過自己啊媽呱.
我外家d活動都系我自己帶頭搞咖,自己出錢出力,我老公只需出席就得啦.同埋安排活動時我會顧及我老公既感受,儘量安排一d佢都中意既活動,甘佢系會100%出席既.你都可以試下.

大宅

我老公的脾氣很大, 尤其是在我面前. 其實這都是小事, 可能已習慣了. 就算現在有很多事情我都不感在佢面前講, 因最後佢會發脾氣先, 到我不作聲時, 佢會向我say sorry!說自己脾氣唔好, 就算! 其實我都唔會叫佢做什麼的(與我家有關的). 因我已應為結果不會太好(如有佢份我的感受都唔會太好).

伯爵府

既然佢識say sorry嘅,即係仲識反省,咁就同佢講吓你嘅感受囉.
而且拜嗰個係佢外父喎,佢太自私啦,俾我都會以牙還牙架.

伯爵府

比著我經過一次教訓, 第二年唔會問佢同自己家人拜山便算了

首頁

尾頁

跳至