意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 0|主題: 84961

六個月人奶媽

侯爵府

國民生產總值:24470

2019勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

囝囝今日六個月了。起初打算餵人奶餵到6個月,但因為埋身餵實在太方便,二來,阿B好似健康D,所以無限期延期。

回想起坐月時,因為十幾日先上到奶,又乜都唔識,只係默默地係房度每3個小時泵奶,泵得又唔夠BB食。又怕媽媽見我辛苦又唔夠奶,叫我放棄。還好....堅持+老公無限量支持+囝囝的努力。

滿月時,胆粗粗的埋身,試下埋身係咪可以全人奶。原來真的可以。但因為信心唔夠,成日都怕BB唔夠食。今日聽到姑娘話BB佢一直KEEP住75%生長線,重得好好。

10個星期後,開始返工。未演習過返工的情形,又唔敢同經驗要求每日俾間STORE ROOM & 0.5-1 時間去泵奶。

只要堅持,人奶媽其實解泱到所有問題:-

1) 公司無房,TOILET都可以。

2)時間: LUNCH 早D食完,抽30MIN 擠奶,臨放工,走開30 MIN又去擠奶。

3)怕用泵係TOILET度...尷尬,到最後用手...其實都可以見效。 (PS: 又唔洗拎住個泵咁重,但最好都係擺定奶袋係公司,我試過幾次唔記得攞住儲奶杯返工。)

4)右邊的乳線塞: 唔知係咪飲得多黑豆茶, 右邊塞咗成個月,呢幾日又好順暢。(估唔到一面,都夠囝囝飲。更估吾到,右面而家又....)

各人奶媽,加油!!! 有咩問題,只要肯問,應該會找到解泱方法。

zoezoo  Like!!  發表於 11-4-8 22:50

王國熱話
唔標價魚蛋價任意浮動,45蚊18粒仲想打記...
扶手電梯影裙底春 鹹濕青年斷到正
國泰洩940萬客私隱
豪宅女何文田寓所遭夫打傷額,挽GUCCI手袋...

大宅

國民生產總值:1912

我都計劃餵到囝囝6個月,仲有2個月就達標啦!

奇異果小邱  加油!D時間過得好快的。  發表於 11-4-8 17:49

侯爵府

國民生產總值:20163

我個囝囝都已經11個月啦... 原來自己餵人奶已經餵左差唔多一年, 初初上奶時乳腺未通, 成日塞, 真係又痛又辛苦, 仲擔心塞塞下會回奶, e+見到囝囝肥肥白白, 所有辛苦都唔記得lu, 我會keep住一直餵, 直到囝囝自然離乳, 各位人奶媽, 加油呀!!

男爵府

國民生產總值:8576

奇異果小邱 你要努力, 我覺得要上班的奶媽比我地d全職奶媽更加付出得多支持你.
PatJoybb 我情況同你差不多大家都要堅持落去

侯爵府

國民生產總值:24470

2019勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

還好我GM佢體諒我。
全職媽媽都好勁..要我7日&24小時咁睇住阿B,我估我散咗好耐。

不論係在職同全職的,我覺得都可以好自豪!

唔知到最後我係幾時停餵母乳呢?

男爵府

國民生產總值:9672

加油加油!!只要撐得過頭六個月,之後阿b開始食固體,真係慢慢就舒服好多,而家問番我,我都唔記得開頭餵得有幾痛苦咯
埋身餵真係好好多,我都係埋身餵先轉到全人奶,眨下眼都餵左阿b十三個月咯~~

侯爵府

國民生產總值:20163

我埋身餵囝囝既次數應該十隻手指都數得晒呀, 因為囝囝早產, 唔識點樣啜, 加上又唔夠力既關係, 我好早已經加入左全泵媽既行列, 數數手指, 我對乳頭已經同個奶泵kiss左唔知幾多次啦!!!!
不過仲係要堅持日日keep住kiss呀~~哈哈

伯爵府

國民生產總值:17111

我都餵左6個多月.....打算繼續唔會放棄, 因為餵人奶太方便
我啱啱黎完M, 黎M果幾日奶量跌得好厲害, 你要留意呀

大宅

國民生產總值:4376

我都做左泵媽六個月啦, 今天女女去打針時, CHECK 佢體重已由初初25升到75個條線, 我真係好開心
雖然都要補一餐奶一日, 但我都覺得好OK啦, 已盡力了, 因為我是全職老師, 每日番學真是很忙, 我身邊的同事都沒有人成功,其實我都唔知可以泵到幾時, 總之一句 盡全力啦
大家加油

大宅

國民生產總值:3921

2019勳章

下個禮拜我都餵左6個月喇...都已經達到自己起初set既目標...不過我冇你咁有恒心喇...打算easter之後轉做半人奶....喺公司唔泵喇...一黎呢份係新工, 始終唔敢成日走左去泵奶, 食飯時間又好趕, 其實返新工之後如果約左人食飯, 都係靠用手擠兩次就有一餐, 都有諗過唔泵奶都繼續用手擠, 可惜隻手唔聽話....擠到好痛, 應該整到條筋...

不過我都仍然會繼續返工前放工後埋身餵兼早晚泵...有得一餐得一餐俾亞仔食...希望唔會咁快收奶啦....

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.