意見反饋
義工

產前產後 今日: 12|主題: 240963

新人好多問題....

複式洋房

國民生產總值:361

各位好, 我老婆岩岩用驗孕棒CHECK 到有左, 咁而家係咪應該睇醫生先呢?? 之後有咩手續架?? 係咪可以公立同私家兩邊都BOOK 呢??
同埋我老婆呢個月食左好多零食同埋可樂....會唔會對個BB 有影響呢?

其實我想知道個流程應該係點.....

唔好意思咁多位, 太多問題~~

禁止訪問

國民生產總值:19566

別墅

國民生產總值:852

我就公私都有book,兩邊做checking,因為公立一般冇check得咁密,所以夾埋私家一齊check感覺好d,而且公立除左頭幾次有得照ultrasound之外,之後冇咩特別都唔會有...
公立有免費test做,例如oscar(唐氏綜合症篩查),有d醫院仲會有埋照結構(不過因為資源問題,唔係間間都有),如果公立冇安排結構就要自己出去book喇﹗我嘅建議係你book私家醫生時就一併book埋照結構,因為而家好多人都一早book定,好快就會full,如果後來公立又安排俾你,先cancel囉
公立有公立好,因為有免費野,而且touchwood有問題,政府會跟得足,私家又有私家好,每次checking都可以見下小b,知佢狀況

6W2D 0.557cm+閃閃      8W2D 1.64cm
12W1D 5.63cm 頸皮 1.53mm
25W 1.5lbs   30W6D  4lbs 見到頭髮仔

大宅

國民生產總值:2299

2019勳章 好媽媽勳章

帶你同老婆身份証, 住址証明, 懷孕証明書或醫生轉介信去政府登記(去邊度登記就要睇你地住邊區), 因為有d係去健康院, 有d直接去醫院
通常登記左後會比2個產檢booking 你 (一個係唐氏, 一個係第一次產檢日期)

如果想去私家就要找婦產科醫生, 睇下醫生係邊度掛單la

別墅

國民生產總值:795

首先睇吓你係咪想喺私家生?
係就快啲打電話去心水醫生度約booking(考慮埋醫生喺邊間醫院掛單)
通常啲醫生都好full
可能要等2-3個禮拜先有得睇
有啲又未必肯接新症
快啲約實一個醫生會安心啲~!
如果想同時睇埋政府(又或者決定係政府生)
就去咗普通醫生度驗孕
然後攞住張証明去醫院登記
去之前最好打電話去醫院問定要帶啲咩文件
同埋confirm你住嗰區係去呢間醫院
登記完就會俾首次產檢既預約紙
到時準時去就得!
至於Oscar同照結構
通常都係做完第一次產檢
睇醫生/醫院既安排
你到時可以再問清楚!

複式洋房

國民生產總值:361

唔該哂咁多位呀, 其實我想預留仁安先, 見到佢WEB 寫好似要俾1萬蚊deposit, 其實我無相熟醫生架, 咁係咪直接帶埋D 文件去仁安登記, 同時可以揀埋醫生呢?我係呢到見到好多人推介廖醫生, 同埋霍醫生, 所以我都想搵佢地是但一個, 咁應該點做呢? 萬分感謝, 而家真係既興奮又煩惱......

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.