意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 12|主題: 127558

跳至
要去旅行, 工人點處置 ?!?! 你地會單獨留佢響屋企嗎 ?

伯爵府

國民生產總值:17018

醒目開學勳章 畀面勳章

要去旅行, 工人點處置 ?!?! 你地會單獨留佢響屋企嗎 ?

王國熱話
各位新抱, 開始覺得農曆新年有壓力未?
失落嘅時候,你會做d咩㗎
搭飛機時耳仔塞
IG買手袋被騙

公爵府

國民生產總值:27234

2019勳章 分享愛

我會叫佢去婆婆或者嬚嬚屋企訓, 果幾日當係佢假期, 朝早8點出門, 夜晚8點前返~

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

果幾日當係佢假期, 工人肯架咩?

珍珠宮

國民生產總值:41919

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sasami_i 發表於 11-4-8 16:31
果幾日當係佢假期, 工人肯架咩?

我果個肯,試左好多次...

明天會更好~~

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我果個放開星期日, 要佢掉假會唔會黑面呢?

水晶宮

國民生產總值:64709

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 幸福黃太太 的帖子

犯法架.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

sillything 發表於 11-4-8 17:57
回覆 幸福黃太太 的帖子

犯法架.

吓 ! 咁即係一定要留佢響屋企 ?

男爵府

國民生產總值:9071

畀面勳章

我上個bun,我去4日旅行,同佢講頭兩日放假,後兩日留喺屋企
已經講明呢4日會有朋友上嚟,點知佢4日都出咗街
我覺得佢哋係負自制能力!

禁止訪問

國民生產總值:22846

侯爵府

國民生產總值:24265

醒目開學勳章

我舊年去旅行5日, 我俾2條路佢揀, 一係佢放假番鄉下, 一係就去我99度訓. 佢揀左番鄉下(機票係佢自己俾錢), 咁我再俾佢放多3日no paid leave, 佢頭尾番左鄉下8日.

大宅

國民生產總值:2469

Usually the helper will stay at home when we go to holiday. In this summer, my family will go to UK for 20 days so she will go back to philippines (no annual leave or salary deduction but she will pay for the ticket).

洋房

國民生產總值:94

其實點解唔揾返agent呢?叫女傭去bording house度住

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

MoMo525 發表於 11-4-9 16:54
其實點解唔揾返agent呢?叫女傭去bording house度住

Agent 話個度其實好雜, 有好多告緊雇主 or 番唔到屋企都係去果到, 如果去bording house會好易學壞

sophielau  都係架  發表於 11-4-12 01:20

琥珀宮

國民生產總值:156535

2019勳章

happypiano 發表於 11-4-9 16:38
我舊年去旅行5日, 我俾2條路佢揀, 一係佢放假番鄉下, 一係就去我99度訓. 佢揀左番鄉下(機票係佢自己俾錢), ...

方法很好... win win situation.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

侯爵府

國民生產總值:24265

醒目開學勳章

333s 發表於 11-4-11 09:52
方法很好... win win situation.

係架, 一黎我又唔駛怕佢唔知會唔會帶咩人上黎我屋企, 二黎, 佢又可以番鄉下睇下d細路. 三黎, 佢話放假係香港駛既錢同佢買機票番去差唔多喎, 所以佢寧願番去. 咁無理由千幾蚊買張機票番得去5日架, 咁我咪盡量俾佢放多幾日, 等佢番去夠一個禮拜, 叫做無咁side d機票錢law.

琥珀宮

國民生產總值:156535

2019勳章

受到警告
幸福黃太太 發表於 11-4-8 16:04
我會叫佢去婆婆或者嬚嬚屋企訓, 果幾日當係佢假期, 朝早8點出門, 夜晚8點前返~ ...

我們几兄妹本身, 都會在我媽 屋企訓. 媽媽內外孫, 也都會在我媽 屋企訓.
當我地旅行, 工人自然有時會在我媽 屋企訓.
她獨令令一个人呆在家. 我地挂心, 她自己也怕. 工人自願去媽家訓, 並協助家務.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

男爵府

國民生產總值:8202

畀面勳章

Last time I ask my relatives to come my house la~~~

水晶宮

國民生產總值:64709

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

333s 發表於 11-4-11 10:45
我們几兄妹本身, 都會在我媽 屋企訓. 媽媽內外孫, 也都會在我媽 屋企訓.
當我地旅行, 工人自然有時會 ...

你做緊嘅嘢係犯咗香港法律,請唔好喺度大事宣揚,以免影響呢度所有努力守法嘅僱主.

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

國民生產總值:26640

好媽媽勳章

333s 發表於 11-4-11 10:45
當我地旅行, 工人自然有時會 ...

前面OK, 工人同意就得.
最後一句, 請各位唔好仿傚, 因為係犯法嘅.

水晶宮

國民生產總值:74328

果位好特別既會員,而經多次係BK講D違法行為,亦已經有好多姊妹提點過佢,但佢一D都無反省或收歛.次次都照講.
唔知頭唔知路既新手,真係比佢冼到架.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.