跳至

首頁

尾頁

男爵府

我四月頭 book, 第一次見護士係四月尾, 見醫生就排到七月!! 而且話唔一定排到唐氏 test 呢!
有無其他排 QE 媽媽分享下?

大宅

mcrabbit 發表於 11-4-8 15:14
我四月頭 book, 第一次見護士係四月尾, 見醫生就排到七月!! 而且話唔一定排到唐氏 test 呢!
有無其他排 QE ...

我4/1去QE登記, book左5/9第一次檢查, 我都唔知到時會見e生or護士, 問幾時照oscar個職員又答唔到, just話5/9檢查後再睇....好似有d流..... =.=|

男爵府

fanmama 發表於 11-4-9 23:49
我4/1去QE登記, book左5/9第一次檢查, 我都唔知到時會見e生or護士, 問幾時照oscar個職員又答唔到, just話 ...

我四月尾個次係叫 "助產士新症診所".. 所以我估係見姑娘 gwa.. 七月中先見 "產科"..

佢又係話唔知有無 OSCAR 比到..

大宅

我尋日BK, 5月11 見姑娘, 登記時個職員又係話要見左姑娘先知OSCAR點安排....真係唔知有無喎, 其實係咪個個都有架?

大宅

katieyam 發表於 11-4-12 12:34
我尋日BK, 5月11 見姑娘, 登記時個職員又係話要見左姑娘先知OSCAR點安排....真係唔知有無喎, 其實係咪個個 ...

見其他BK mum話依家所有政府醫院都會免費做oscar....唯有到時第一次檢查再問, 都會問定私家先, 兩手準備ma....

複式洋房

我今日bk5月7日笫一次去! 不過我私家個醫生話,政府醫院近幾個月改了under35都可以照oscar,叫我去政府登記應該有得做架!!

大宅

HI ALL~~

我都係登記QE, 5月中先見姑娘抽血, 7月尾先見醫生, 又係話見姑娘時先知BK唔BK到OSCAR!

大宅

我都加入qe啦~ ^^ 但係排到五月尾....唉.....我想照oscar~~~ 排qe係因為廣華太迫 想着qe會少d人, 照顧會好少少~ 因為而家無內地人了麻......... 點知, 尋日去的時後, 個qe啊叔同我講"快d排呀, 等姑娘食完飯就得的啦, 千祈唔好離開呀, 一離開就無床位gar 啦, 好迫呀而家, 個個搶床位呀..."

侯爵府

我係2011年11月媽媽,路過此地
我都係QE登記,可以分享下

我係大約3月中(約5w)去QE登記,約左第一次係4月中(約9-10w)返去QE
預約便條上面寫「助產士新症」,其實即係返去見姑娘(我果次見既姑娘真係助產士呀),首先度高磅重,之後幾個人一齊入去房聽姑娘講解程序,懷孕期大約要注意既事項等等,之後姑娘就會逐一叫名入房,逐個問症,跟住就會 (1)排期做oscar、(2)約日期第一次見醫生、同埋 (3)排期照結構,最後去另一間房抽血,咁就完喇

關於oscar,政府係可以免費做,不過最佳時間係11-13w,每個人既週數不同而政府又比較full,如果政府俾你既期唔係你既11-13w,就可能要自己俾$出去私定做喇

我就好好彩,約到返政府做oscar同結構,不過姑娘幫我約結構要去22w先有得照,到時我會考慮要唔要早少少出去私家照

mcrabbit  Thanks for sharing!!  發表於 11-4-23 09:53
tinlingyuetka  好有用呀, 多謝HELLOHELLOJENNY~  發表於 11-4-21 18:16
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

複式洋房

QE, i am 6w3d , 1st check in late of may (only nurse), 2nd check in middle of july (see doctor)

伯爵府

陪月勳章

我都係 BOOK 左 5月11日見姑娘呀

別墅

想問吓QE會唔會好過威院?
thx!

男爵府

我今日都去了 QE 第一次產檢 (助產士診所), 感覺都唔錯啊, 約好晒D 期, 姑娘亦會解釋晒D 程序, 係抽完五筒血隻手有小小痹...

別墅

我4月12號去QE 排, 大約WK9 5/17 就第一次檢查。姑娘都係同我唔係一定排到oscar架.....

男爵府

bonbochu 發表於 11-4-30 13:07
我4月12號去QE 排, 大約WK9 5/17 就第一次檢查。姑娘都係同我唔係一定排到oscar架..... ...

我開頭約期, 個姑娘都話未必排到 OSCAR, 都係先到先得.. 我估我都早排, 好彩排到 12 w 照 OSCAR 同 21 week 照結構..

別墅

mcrabbit 發表於 11-4-30 14:49
我開頭約期, 個姑娘都話未必排到 OSCAR, 都係先到先得.. 我估我都早排, 好彩排到 12 w 照 OSCAR 同 21 we ...

你就好啦...希望我都排到啦~~你衣家第幾wk 呀?

大宅

唉...我住jordan, 廣華唔收我呀, 迫住去QE生
我打算3/5去登記, 請問係咪可以搵人代我去登記都得架, 因為我要返工呀~

tinlingyuetka  叫你老公去登記就ok的啦~ 住佐敦, 近qe, 唔係更加好咩~ 我覺得廣華太多人啦, 就算內地人係12月份到唔到廣華, 佢都係咁迫~  發表於 11-5-1 09:25

男爵府

bonbochu 發表於 11-4-30 17:45
你就好啦...希望我都排到啦~~你衣家第幾wk 呀?

剛剛 8w0d today!!

大宅

美好大世界2017勳章

我其實都諗緊去廣華定qe生呀. 但家下係咪唔接跨區?我住太子,係咪qe唔會收我??
我而家都5w,要25/5至睇第一次婦檢,係咪而家應該是旦睇個普通科,然後自己去qe book左先?? 打電話去定親身去的??

複式洋房

今日去咗qe第一次見護士,其實我真係覺得佢地個個都好nice. 惡,只因為太多又慢又唔專心嘅孕婦令佢地要大聲d來get attention. 今日一切順利,所有tests都book曬! 包括唐氏, 結構,血糖.好開心可以慳番幾千蚊不用在外面私家做!!!

kymmak  想請問你當時第幾w?是否over 35?  發表於 11-5-11 15:46

首頁

尾頁

跳至