意見反饋
義工

自由講場 今日: 1801|主題: 1016589

跳至
返臨時工有冇著數呀?

珍珠宮

國民生產總值:38350

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我見news請(臨時工)文職,$45/hours....返5 days,
工作期由即日至 2011/9月份~~

咁平均一個月有冇$7000呢?

我心思思想試下

天珠殿

國民生產總值:1055227

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果佢係咁計:
$45x8hoursx20days
=$7200
咁就有了...你要計下毎個月番幾多日,毎日返幾多小時呢?

禁止訪問

國民生產總值:9945

畀面勳章 大廚勳章

珍珠宮

wcpcelia 發表於 11-4-8 15:26
如果佢係咁計:
$45x8hoursx20days
=$7200

佢寫只返5 days
9:30-6:30

wcpcelia  食飯的一小時,有冇人工呢?  發表於 11-4-8 16:08

珍珠宮

唔知喎乜有咩??

水晶宮

國民生產總值:62649

文職$45都唔錯喎, 如果係他他條條嘅就真係爽死咯
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

珍珠宮

國民生產總值:45774

好媽媽勳章

其實都幾好呀, 你諗下一個星期有5日唔係屋企, 電費都慳唔少架, 何況就黎熱天, 係公司涼冷氣, 爽呀!

ru_663th  咁又係! 慳番自己開冷氣費!!  發表於 11-4-9 01:23
Stone2007  哈哈哈~~咁都俾你諗到, 笑死我  發表於 11-4-8 17:39

禁止訪問

國民生產總值:193

禁止訪問

國民生產總值:16793

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

國民生產總值:39966

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

勞工法例,你返 418 (連續四星期,每星期多過18小時),佢就要俾基本福利你,要問清楚佢點計,例如飯鐘錢...

男爵府

國民生產總值:6519

最主要返工會唔會影響你日常生活
不過至到9月,如果你有小朋友暑假就陪唔到佢地
如果安排到
其實當搵外快都幾好
因為臨工冇壓力

珍珠宮

國民生產總值:45774

好媽媽勳章

你上勞工署網頁睇下, 有一半都係一星期返5-6日, 每日8-9個鐘, 但都係時薪, 咩福利都無.

男爵府

國民生產總值:6519

$45/hrs x 9 = $405/day
$405 x 22 = $8,910
都幾好啦

珍珠宮

QQilky 發表於 11-4-8 17:20
撞鬼....依家巿道真係好差咩....文職...返全日...都叫臨時工
福利全冇..............呢d真係叫冇良la :cryi ...

依家好多大公司都係咁,好多年前已經係咁請temp...
我都做左兩年temp先有得轉長工...

禁止訪問

國民生產總值:16793

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

QQilky 發表於 11-4-8 17:49
回覆 Angel_BB 的帖子

我覺得如果係高人工....每月1xk 果d係咁都冇野好講,

其實7K幾都唔算差,主要睇你要做D咩囉!

珍珠宮

Angel_BB 發表於 11-4-8 17:44
依家好多大公司都係咁,好多年前已經係咁請temp...
我都做左兩年temp先有得轉長工...
...

你咪有兩年冇褔利囉?
咁你lunch time有冇計埋比你~~

珍珠宮

寶母 發表於 11-4-8 17:18
呢d工其實咪係全職, 只係有d公司好鬼衰, 唔想比福利你地, 所以咪請part time low. ...

我見好多都係咁寫

珍珠宮

newbiee 發表於 11-4-8 17:28
你上勞工署網頁睇下, 有一半都係一星期返5-6日, 每日8-9個鐘, 但都係時薪, 咩福利都無. ...

請問有冇電話問下勞工條例??
thanks!!

珍珠宮

ru_663th 發表於 11-4-9 01:21
你咪有兩年冇褔利囉?
咁你lunch time有冇計埋比你~~

當時我計月薪架!人工好過返正職,但係無病假同醫療囉!所以病到CC下都C返去,等老板叫我返屋企休息,我先返去...

仲有當時個老板好好,見我忙,好多時要攞嘢返屋企做,佢都叫我照 claim OT... 試過有一次八號風球仲要留係公司,OT x 3 架!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.