意見反饋
義工

自由講場 今日: 501|主題: 1017620

你會俾小朋友睇多d課外書, 定係做練習?

男爵府

國民生產總值:7919

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

好難取捨, 當然我知課外書係好, 但又要顧成績, 加上老師主張我地家長俾多d練習小朋友做, 真係....

版主

國民生產總值:67305

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BOTH 囉~

珍珠宮

國民生產總值:37668

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

平時睇課外書, 測驗/考試前大約一個月先做下練習~

瑄婷  讚成  發表於 11-4-8 16:31
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

琥珀宮

國民生產總值:173117

2019勳章

啊?你小朋友好似讀幼稚園姐bo, 甘快要做練習?

侯爵府

國民生產總值:21323

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

練習~ 買咗放响度,阿仔鍾意就自己做~ 佢當玩嘅一部份!
書~ 因為書有深有淺,咁細個人仔,點都要家長幫一幫!

所以~ 我兩樣都有買,但唔會主動同佢個練習!

翡翠宮

國民生產總值:98151

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我兩樣都有

水晶宮

國民生產總值:66127

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我安排個仔星期1,3,4要溫習同做notes(因2,4要默書)
星期二,五佢做完功課溫小小書佢就一係玩一陣
一係佢就會自動波攞本故事書出嚟睇吓
(佢呢排愛上睇十萬個為甚麼,睇完佢又扮小老師教番我轉頭)
到星期六日我就會抽1hr同佢一齊坐定定
我地一齊沖杯嘢飲一齊睇書
我無限制佢睇咩書既
通常帶佢去書局自己揀
格林童話 安徒生童話 三國誌嗰d佢之前中意睇
而家就中意睇動物嗰d書
尤其係恐龍 鯊魚嗰d

呢d習慣由細養成好d
讀多d課外書對小朋友成長好重要ga

侯爵府

國民生產總值:23192

2019勳章

仔仔老師反而叫佢睇多d 課外書.
不過我都買左唔少補充練習佢做.

珊瑚宮

國民生產總值:124618

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

課外書

子爵府

國民生產總值:10624

醒目開學勳章

其實我都覺得很難取得 一個平衡

子爵府

國民生產總值:12051

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仔仔每星期響學校的圖書館都借4本書睇,但我唔覺他寫作會好,其實我buy做練習多d。

子爵府

國民生產總值:13726

好媽媽勳章

2 樣都要

侯爵府

國民生產總值:24745

睇課外書係一個習慣, 係RELEX, 另一種充實知識智慧既方式...成長之中, 如果閱讀成左一種習慣同興趣,對日後個人修養既影響好大, 因為好多知識智慧係家長同老師都未必會教得到..

致於練習係鞏固學科技能,都要做,所謂曲不離口,拳不離手麻..

水晶宮

國民生產總值:51902

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我只比阿女睇課外書, 無操補充練習, 考試前一日就會在補充抽d練習出來test下阿女,發現邊個topic原來唔多熟, 就即時再溫。

個人認為少看書,集中操練習係短線,初小可能覺得好有用, 但長遠對學習是阻礙。多看課外書才是長線投資。

侯爵府

國民生產總值:23192

2019勳章

winniecws 發表於 11-4-8 16:12
我仔仔每星期響學校的圖書館都借4本書睇,但我唔覺他寫作會好,其實我buy做練習多d。 ...

我個仔都係, 有睇課外書, 但寫作屎到爆, 成日執筆忘字

伯爵府

國民生產總值:19839

畀面勳章

回覆 JasmineBaby 的帖子

課外練習多數做數學,我仔中文屎到痺,家陣好多了,全靠睇書,老夫子、喜洋洋....殺!

大宅

國民生產總值:4050

2樣可以分開,,EXERCISES一定做架啦,,做完獎D時間佢睇書~

水晶宮

國民生產總值:61589

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

做練習 --- 穩固基礎
課外書 --- 學多 D 知識

所以我會先注重做練習, 基礎打好了, 再多看課外書。

禁止訪問

國民生產總值:38753

好媽媽勳章 醒目開學勳章

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.