意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 18|主題: 123148

[電腦] 燒影片問題

子爵府

國民生產總值:11249

2019勳章 好媽媽勳章

我宜家用緊WINDVD黎燒影片,但係我D檔案就係MOD檔佢支援唔到,咁我就張MOD檔轉做AVI檔黎燒,但係唔知做咩係匯入影片時WINDVD會張我50個檔案其中幾個分左去音訊檔(整過幾次次次都唔係同一個檔案),咁我再張果幾個檔重新匯入去影片檔度又得喎,燒碟前都睇過音訊檔冇野視訊檔齊晒,但係燒左出黎PLAY隻碟又係有幾個檔案有聲冇畫(轉左AVI檔後係電腦睇係冇問題嘅),宜家我可以點做呢?
有冇人知網上有冇D免費下載中文燒錄軟件可以支援到MOD檔又可以自己加日期嫁?
或者我係咪用錯轉格式嘅軟件呢?(我用格式工廠2.20)
有冇人可以幫下我呀已經搞左幾個鐘搞到我都

王國熱話
想買五層膠抽櫃
電腦椅求推介
請教在天貓超市買了紙巾,遲遲都未到,...
其實係咪可向海關舉報中通

男爵府

國民生產總值:5776

回覆 sukili1981 的帖子

或者試試 Wondershare Video to DVD Burner

http://www.wondershare.com/pro/video-to-dvd-burner.html

http://www.wondershare.com/reference/video-to-dvd-burner.html

我通常將 .mov 檔用以上軟件直接轉成 ISO 檔, 用 DAEMON Tools 試睇, 如果 ok 就用 ImgBurn 燒成光碟.
Video to DVD Burner 應可支援 .mod 檔. 重可以做 menu, menu 上可以加上任何名稱, 日期. 亦可加入多段短片, 片與片可任選接駁方式. 又可以在做檔之前先睇一睇效果, 如果滿意的可以轉成 ISO 或直接燒成光碟. 不過佢唔係 free o既.

子爵府

國民生產總值:11249

2019勳章 好媽媽勳章

回覆 路過的人 的帖子

唔該晒

男爵府

國民生產總值:5776

如果想在個別影片檔案加入日期, 名稱, 可以試試以下方法

加入全部影片檔案後 > 左 click 個別影片檔案 > Edit selected video file... > Watermark > click Startup Watermark: > 點選 Text Watermark 打入想要的日期, 標題 (按 A 字可以選擇字型, 色彩, 大小) > OK

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.