夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我已結婚8年了,本答應不要小孩,現真的後悔,但老公又話我食言,怎辦?
我本身收入不錯,但老公婚後事業不好.沒有承担家用及租金,電.水.氣.外家家用,車,都是我負責.
最近我還可置业,但他仍是那麼,我嘗試叫他揾工,但他又不肯.
見到人家一家三口子,很羨慕....
我的一生是这样嗎?

男爵府

好媽媽勳章

你好愛你老公?
一個養三個, 你可以承擔嗎?
一個人做三份家事, 有能力嗎?
生完小朋友, 仿如單親, 你接受到嗎?

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我都有鄰居及朋友係爸爸負責湊小孩,媽媽出外工作既,其實如果你現在年紀不是太大,還可生育,想生就去生啦,不過我唔知你老公反對生BB既原因係咩啦,如果經濟方面可以應付到,咪大家分工合作囉,反正經營一個家都係你們兩個分工合作才成事,佢咁多年都搵唔到工,其實自信心都好低吓架喇,如果佢可以湊好個小朋友,佢都會有反成功感,除非你老公係果D好食懶飛,靠你養佢,咩都唔願付出既人啦,咁就另當別論

民房

朋友常常叫我唔好計.
但覺得要每件事都自己一个做,同单身無分別,仲無乜依靠!
疼我的人如婆,舅已走了,剩下爸,媽都會離我而去. 老公又不能靠,弟又在外地,我可能都係得番一个人!

milky_red  就算仔女,佢哋大咗,都唔會成日痴住你,你唔可以因為想有個水泡而生0個喎..唔係第時你同個細路都可能唔開心  發表於 11-4-9 15:38
美亞  你老公是否要靠你生活?你地生BB之後.你要有心理準備一個人承擔晒所有對BB的照顧同教育責任.  發表於 11-4-8 23:41

子爵府

你老公唔搵工, 唔代表佢肯響屋企湊仔wor~ 最好都係溝通好先啦! 唔係盞多個位嘈~

民房

佢係好怕負咁大責任.無哂自由!
这幾年,我的生意越做越大,但佢其實不宜自己出來做生意,因他不是生意人.
但最近幾年佢都的起心肝讀書轉型,仲有个Master tim, 我唔介意養埋佢,但為什麼要奪取我當母親的權利.
我在年齡上己大,再不生就以後都不用想.

民房

佢有做嘢,係打自己工,唔係月薪law, 但只夠佢交學費同養佢亞媽!

民房

这事己困擾我多月,常常失眠.

男爵府

回覆 JLLone 的帖子

我好明白你,我同你的情況差不多,不過我無你咁本事,但都養到老公一家。我計畫今年有bb,都心大心細。最慘是年紀唔細,無咩時間了。

民房

我老公聽到我話想生連掂我都怕.

男爵府

回覆 JLLone 的帖子

我d朋友都話男人會好怕改變現況,可能你老公好怕要改變哂現時的生活狀態,我都要比好多例子我老公睇,他才有少少想生,但一d都唔會積極,仲問我會不會煩到,所以就算是另一半,都會有好多唔同的想法。我只可以叫自己唔好介意他的說話同態度。

翡翠宮

一個想生一個唔想生,最慘係女人有生育年齡的憂慮,上左年紀先生會辛苦好多,風險亦都大好多~~~

我同老公都計劃緊生BB,我都唔細架喇,但我擔心的野就多過我老公,經濟同地方都係個問題~~~

生左BB就無得好似依架咁好使,同埋屋企好多雜物,地方唔係好夠用~~~

milky_red  哎,都唔知點解家陣生仔仲多嘢諗,以前一家七、八口屈埋幾百呎公屋,甚至木屋都係咁....仲可能係一個養七個....家陣養細路真係....  發表於 11-4-9 15:42

民房

各位姊妹,我真係好無奈,我應否離開佢呢?

男爵府

我仲要同99住,所以擔心的事好多,但我結婚,除了因為愛老公,仲因為想有一個完整的家,所以都是想生。

民房

佢係無得傾!
- posted from mobile device

民房

佢係無得傾!
- posted from mobile device

siuidy08  佢都唔想, 同佢傾咪又係吵, 又話你本來話唔生....真係煩, 寫信比佢, 話佢聽你既轉變  發表於 11-4-8 21:36

侯爵府

唔生都有唔生既好處,你系典型的無個樣恨個樣.

大宅

做女人真係可以退讓咁多咩?兩個人一齊點解唔係互相商量?你老公反而逃避你咁? 我唔可以接受到咁樣嘅相處方式,連做一樣自己想要嘅嘢都唔可以?

瑪瑙宮

想生就應該早 d, 同埋一早共識左唔要, 突然間您話要佢會接受唔到的, 生 bb 現在似係您一個人的理想多 d . 生左您會好忙好多野繁加上您又做生意佢又一向唔負担屋企開支, 第日您係一個人撐, 佢又係只顧到自己同呀媽, 咁您會辛苦好多. 或者您講辛苦佢又會話係您自己揀呢 d 咁o既說話, 都唔知您點揀好.

大宅

我諗樓主要攪清楚, 問題是生唔生仔, 定係你仲愛唔愛你老公, 你老公對生仔一事的態度沒變, 當時你也接受了他這個決定, 現在是你改變了主意, 所以解決方法是你去說服他。

但我唔明點解樓主會考慮離開你老公 就因為他唔想要BB? 如果係咁, 你離開了他更加唔會有BB 啦!!! (除非你好快找到其他人同你生) 而如果他肯生, 你就唔離開他, 咁又顯得你對他的愛好似一單買賣咁。

生仔係大事, 好多女人有情意結, 覺得係天職等等, 但如果老公唔想, 生左出來是一人承擔, 絕不容易, 加上你已考慮是否要離開老公 , 感情基礎都不穩, 更加要三思。

首頁

尾頁

跳至