意見反饋
義工

自由講場 今日: 5478|主題: 1016893

跳至
你地用焗爐or微波爐?

大宅

國民生產總值:3332

想問吓...邊樣好用d同多用途d?屋企一向用微波爐,但通常淨係用嚟叮杯面,叮熱面包..etc,唔會用嚟煮食,因為覺得好似無咩益咁,所以心思思想買個焗爐,但又唔識點用喎,同微波爐有咩唔同?咁焗爐一般可以整d咩呢?
thx~

禁止訪問

國民生產總值:9945

畀面勳章 大廚勳章

水晶宮

國民生產總值:53791

醒目開學勳章 大廚勳章

焗爐....感覺上健康d又好食d

karkar39  X2  發表於 11-4-8 19:18

侯爵府

國民生產總值:21295

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

無用微波爐喇... 不過間屋係有嘅,但我唔會用,唔會俾工人用嚟整小朋友嘅食物!c6唔信呢d嘢,我就無佢辦法啦~

伯爵府

國民生產總值:17319

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

两樣唔同嘅嘢喎
微波爐,快,可以番叮飲品
焗爐, 慢,但番熱啲包墶可以脆啲,但唔會用黎番熱飲品

子爵府

國民生產總值:14111

2019勳章

我有焗爐和微波爐, 但極少用微波爐..

子爵府

國民生產總值:11028

焗爐....

微波爐冇益

珍珠宮

國民生產總值:45774

好媽媽勳章

我二樣都有.
其實二樣野用途都好唔同.
以我黎講, 微波爐主要翻熱食物.
焗爐就可以煮餸, 焗雞/鴨/魚都得, 我屋企d化骨龍最鍾意食.

大宅

咁講法...如果都係用嚟加熱d嘢,咁焗爐咪同微波爐一樣無咩用囉?...其實有無咩嘢係可以用焗爐整架?蛋糕除外...thx~

珍珠宮

國民生產總值:43012

大廚勳章

meilo 發表於 11-4-8 17:54
咁講法...如果都係用嚟加熱d嘢,咁焗爐咪同微波爐一樣無咩用囉?...其實有無咩嘢係可以用焗爐整架?蛋糕除外.. ...

焗爐其實整到好多嘢食,好正架,咁當然無微波爐咁快啦.
例如: 串燒,焗飯,芝士焗西蘭花,蒜蓉包,焗雞(仲可以隔走d油份),見過網上有人自製猪肉乾...

曾經見過烹飪錦囊果邊有光波爐食譜,或者你上google搵吓焗爐食譜,款式好多,好正!

大宅

FullOfBlessing 發表於 11-4-8 18:02
焗爐其實整到好多嘢食,好正架,咁當然無微波爐咁快啦.
例如: 串燒,焗飯,芝士焗西蘭花,蒜蓉包,焗雞( ...

thx~等我留意吓先....

男爵府

國民生產總值:6671

2樣都用.
焗爐多數用嚟煮嘢食, Microwave就用嚟叮返熱啲嘢

別墅

國民生產總值:623

我都係有焗爐和微波爐, 但極少用微波爐... 因為我微波爐始終唔係咁健康...

別墅

ginnyhkc 發表於 11-4-8 17:42
我2樣都有呀...但我建議你買光波爐,焗爐功能都有,又可以炸又可以蒸,我都想買 ...

我都曾經有諗過買,不過c6話光波都係電子0嘢,所以連買都唔比買...

別墅

sklui 發表於 11-4-8 17:48
两樣唔同嘅嘢喎
微波爐,快,可以番叮飲品
焗爐, 慢,但番熱啲包墶可以脆啲,但唔會用黎番熱飲品 ...

我見我0的同事會用焗爐0黎番熱0的湯,因為佢話唔想用微波爐。

公爵府

國民生產總值:28293

環保接龍勳章 大廚勳章

兩種都有,不過個微波爐因為驚唔健康已經冇用,係到鋪緊塵

原本係想買光波爐,但係又驚個玻璃蓋易打爛(本人非常論盡),所以最後都係買o左個焗爐~ 暫時都幾好用

The moon is reaching for me~

珍珠宮

國民生產總值:40137

個微波爐被我擺到封塵,因為E+用蒸籠多,夠健康唔熱氣,不過D野食就無咁香口,蒸野多數清淡D,但蒸點心真係一流
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

禁止訪問

國民生產總值:96591

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

國民生產總值:40395

玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

momobibi 發表於 11-4-8 17:51
焗爐....

微波爐冇益

X2

男爵府

國民生產總值:8162

畀面勳章 環保接龍勳章

兩者都有BOR~ 微波爐就用黎叮熱野, 不過我呢家漸漸換哂D容器做玻璃, 所以都隔水STREAM熱D野, 微波爐慢慢被打入冷宮中
而焗爐其實都唔多用, 通常整海鮮時用, 如焗大蝦呀, 焗蠔呀, 焗龍蝦呀咁~

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.