自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

發覺好多父母同小朋友報phonics班,有D仲得個2/3歲就開始讀。有用咩?唔係應該要5-6歲先開始讀?
唔通D父母怕蝕底?

helentong  2/3歲就真係細咗D,說話都未講得正,5/6就差唔多,起碼識晒26個字母先啦。  發表於 11-6-16 21:02

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

我個女4歲開始學, 而家小一啦, 佢串英文都唔洗死背, d 字就算未學過佢都識讀。
我覺得幾好丫, 起碼佢唔會怕左英文。
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都想囡囡學,唔知幾歲學先啱呢?

Laipyerica  我覺得4歲好, 比佢讀兩年, 咁小一都冇咁辛苦。以前呀女間學校有得學, 又唔洗特登帶佢去, 好方便。  發表於 11-4-8 18:14

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實讀phonice真系對小朋友學英文好有幫助架,我仔仔幼稚園教phonic既,令佢英文記得易好多..而家讀小二喇...英文都系最好既一科....所以d父母咪會早d俾小朋友join呢類課程
重新起步,為未來努力

大宅

我諗係好睇個人, 我姨甥女到小一先學, 家姐見到小朋友唔大興趣, 讀咗一年無學啦.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔6歲先開始學,依家學左2年 Ora l同 listening 都有好好既成績

侯爵府

畀面勳章

對串字好有用架....
:-? :-?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我仔學校有教,我唔駛俾錢佢去學,佢而家4歲,D字唔識讀佢會試

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

既然2,3歲都可以學到,點解要等5,6歲?
而家好大部份幼稚園,就算係好一般嘅學校,都已經將phonics融入教材裏面
Phonics係一個好有用嘅tool,對小朋友讀同串字都好大幫助,如果有方法吾去學,而好似我地細個咁死記死背,就真係蝕底了。
- posted from mobile device

helentong  睇嚟我真係好背好脫節,我仔(12)個年代好少2/3歲就去學phonics。  發表於 11-6-16 21:16

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我大仔三歲學,依家五歲懂背默嘅生字超過一百個,講真真係Phonics嘅功勞!

男爵府

醒目開學勳章

其實而家大部分小朋友既幼稚園都有得學~~
如果無~我通常建議家長等小朋友2.5-3歲就開始學~
因為~我都覺得PHONIC好有用~當然~同PHONETIC比~我始終覺得後者正宗D(不過有好多人就會覺得唔睇字典就無用)我自己教學生通常就BOTH,不過前者就多D,因為始終都係細個~要首先對英文產生興趣~~
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

請問可以係邊度學呀??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

因為真係有用囉
但大前題一定要小朋友中意先囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

因為真係有用囉
但大前題一定要小朋友中意先囉

男爵府

我自己就好好彩,細個daddy會教我好多學好英文o既方法,從來唔需要補習。所以我一直都覺得自己教就得,不過聽你地o甘講,可能會比個仔試下去上phonics堂。

侯爵府

請問""jolly phonics"" 好d or ""letterland phonics"" 好d??

helentong  我仔2種都學過,分別不大,最緊要教果個有心機。  發表於 11-6-16 21:10

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

學左 phonics, 英文好左, 咁中文會唔會差左?

helentong  點解英文好咗會搞到中文差咗?  發表於 11-6-16 21:12

首頁

尾頁

跳至