夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女朋友近年換了工作, 工作環境以男性為主導. 她剛到新公司的時候, 時常比一位同級同組嘅男同事蝦. 大家都係中管, 但就成日比面色我朋友睇.

但辦公室政治成日有, 所以我朋友只好搵生存空間. 剛開始只係想搵啲內部支持, 方便推行啲新方案. 我朋友就跟同層坐但唔同組嘅另一位同級男同事(佢係同級入面唯一一個女性)多咗聯系. 慢慢地,佢哋會一個星期食1,2次飯(超過2小時), 又會間唔中放工後單獨去飲2個鐘咖啡/食雪糕之類. 個男同事又會好似好正常咁去女朋友嘅辦公室去等她放工一齊搭地鐵.

男同女主角都已婚仲有小朋友, 男嘅我亦於活動見過, 真係好好先生/爸爸, 女嘅亦係非常好嘅媽咪(但近年佢兩公婆因為老公太忙, 做老婆嘅都好無奈, 覺得佢哋感情唔係咁好). 我就提我女朋友要小心啲, 但可能佢十幾歲就去咗外國, 近幾年先返嚟, 覺得同事之間多聯系, 食飯飲吓咖啡無咩問題. 仲話佢同個男同事成日都會一齊傾有關小朋友嘅教育, 好正面嘅關係.

我去過我朋友公司亦見過呢位男同事, 佢對我朋友講嘢會特別唔客氣(近乎打情駡俏), 但對其他同事又好好人. 直覺就覺得佢對我朋友有啲特別, 希望係我敏感啦! 但我真係唔希望我朋友一個唔小心, 傷害到兩個大好家庭, 2個可愛嘅小朋友.

男女同事之間可以單純做好朋友嗎?

大宅

個個唔係你呀? 哈
我覺得係可以做朋友, 由其係比較OPEN MIND既人. 不過要知唔可以過界, 你可以問下佢架, " 你唔會鐘意人地呀?" "佢鐘意你呀?"

瑪瑙宮

咁您有無直接同您朋友討論過呢個問題? 佢自己點諗呢?

子爵府

我絶對覺得係可以囉, 我都有好多好心交的男性FD, 我哋都可以撬手/搭哂膊頭, 咩都可以講, 但我對我老公係一心一意喎!!

子爵府

男女同事之間可以單純做好朋友嗎?
暫時來講,我0既然經驗話我知,系絕對可以0既!
根據你朋友0既背景:"...佢十幾歲就去咗外國, 近幾年先返嚟..." 更加同我0既背景相若。

"...佢哋會一個星期食1,2次飯(超過2小時), 又會間唔中放工後單獨去飲2個鐘咖啡/食雪糕之類. 個男同事又會好似好正常咁去女朋友嘅辦公室去等她放工一齊搭地鐵...."
我單:出雙入對,落雨,我畀埋把遮0巨去開我部車過來接我。

"食飯飲吓咖啡"
我單:一齊加班加到零辰,放工路過間餐廳,一個即慶,相約而同 走坐 入去燒夜。

"...佢對我朋友講嘢會特別唔客氣..."

我單:當0巨結左婚后,同我講野真系變左我老逗同我啊媽講野0甘直接,我點習慣做事都有聲出,好主動提點我。我反而覺得有D煩,好再我唔系0巨老婆。

你朋友所遇0既並唔特別。

如果真系我地0甘,就無事LOR

子爵府

----------- Delete ----------

軟件蛀左蟲,自動幫我 post 0甘多次

子爵府

--------------- Delete ----------

子爵府

--------------- Delete ----------

侯爵府

可以做純粹朋友,仲可以系好好朋友添,但另一半要非常了解自己個女朋友/老婆先得,如果唔系好容易有誤會産生.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

我覺得可以,咪講多兩句就話人有古怪先得……

siuidy08  好朋友提醒下姐  發表於 11-4-9 15:17

別墅

我覺得女對男可以單純好朋友。
但男對女就覺得有保留,因為男人絕對唔會同一個外表豬扒(即係男人心中食唔落既外表),做好朋友。

禁止訪問

子爵府

講真, 咁佢地個關係都係建築響公事上je. 一齊8下公司d是非都好正常, 有時響公司真係唔方便講, 要出去先講到既~

男爵府

我可能多心咗. 我同C6傾過呢個case, 佢就話, 從男性角度,可能唔會成日約個女同事單獨食飯,唔會個個星期咁囉. 要食都盡可能約多個同事, 費事比人撞到誤會, 同埋好睇佢哋嘅另一半知唔知同接唔接受.

以前叧一份工就有差不多嘅事發生過. 男女主角同女主角嘅老公都係同組,男主角係我哋上司, 女主角係大老闆秘書亦係我同事個老婆. 女主角同老公係俊男美女組合, 小朋友又好靚, 好幸福家庭嘅樣. 因工作關係, 男女主角成日喺一齊. 初初都係一班好朋友,但慢慢地就有啲唔同, 最後秘書同我同事離婚, 同上司結咗婚. 呢幾年仲生咗幾個小朋友, 同前夫嘅小朋友都一齊生活得好好. 因為係女主角嘅好朋友, 成件事我都知得幾清楚, 好多無奈亦無法講誰對誰錯.

所以今次見到, 有啲敏感咗. 但正如大家所講, 好睇佢兩人自己點睇. 性別除外, 我都好同意工作上應該可以搵到好朋友嘅!

gk678  恭喜你諗通喇!  發表於 11-4-11 15:50

首頁

尾頁

跳至