跳至

首頁
12345...17

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Namson 發表於 11-4-12 16:34
回覆 pineapple0983 的帖子

大圍聖心小學得唔得呀?

聖心同主風都好,主風就應該係馬鞍山個間好~

大宅

Pineapple0983~請問91網除了一呂,沙呂、培基外,跟住應該點排呢?一城胡素貞好嗎?因為佢無開放日,所以都只係聽人講多人揀;梁小又如何呢?因為比較近屋企,我今年k2啦,好頭痛因幼稚園唔係本區,所以唔多清楚本區小學。

子爵府

yan321 發表於 11-5-10 01:27
Pineapple0983~請問91網除了一呂,沙呂、培基外,跟住應該點排呢?一城胡素貞好嗎?因為佢無開放日,所以都只 ...

我係 3 樓咪排左囉~
記住第時大抽獎選校,唔好排曬 d top 既小學係頭呀;因為如果你隨機冧把唔靚,可能會中到好後架。
一胡OK架。係個操場細d,同冇連繫中學之嘛。

大宅

因為我唸住1.沙呂 2.梁小 (唸住穩陣D,梁小第二係未實入?)|
OR 1.沙呂 2.一胡 3.梁小 (定係咁樣好D?)
但跟住點排呢.....或者仲有咩可排第二位,或咩方案?
因為培基同一呂唔會揀,費時浪費埋2,3位,所以我只揀沙呂

子爵府

聖心唔得, 是D 新移民才LIKE 這間, 
梁小這2年起得唔錯, 我都LAM 緊入唔入, 
88 & 91 邊個網學校會好D ? 

子爵府

yan321 發表於 11-5-10 19:34
因為我唸住1.沙呂 2.梁小 (唸住穩陣D,梁小第二係未實入?)|
OR 1.沙呂 2.一胡 3.梁小 (定係咁樣好D?)
但跟 ...

你第一個方案幾好。
因為梁小係一線小學中比較冷,你就算中唔到沙呂,中梁小機會都大;跟住再叩一胡。
可以講少少比你聽,梁小叩門都幾易入架。

大宅

多謝你的意見! 但問題係我應該將一胡行先定係梁小行先呢?如果梁小行先,到時再去叩一胡,會唔會佢唔蘇我架,我只將佢放第三位,而你又話梁小好易叩門,咁使唔掉轉呢?
其實一胡好D定梁小好D呢?可否比D意見!因為一胡佢無開放日,所以真係無得了解!!!

大宅

回覆 yanyvonne 的帖子

我之前都係88網架,不過啱啱搬咗91,其實我之前都問過人,同埋自己都覺得91好似好D,因為佢除了3間一線學校外,都仲有好多選擇,但88最多人揀唔係聖心就沙官,但這兩間都只係2選1,咁唔入還有咩選擇呢...

子爵府

回覆 yan321 的帖子

梁小今年第一輪都收到多學生就算扣門位未必多,!唔好咁老定!88網我得3間心水!陳元喜/沙官/迦密所以我都考慮91

Hoining  我仔仔自行入左陳元喜la...希望佢讀得開心  發表於 11-5-20 18:29
Hoining  我仔仔自行入左陳元喜la...希望佢讀得開心  發表於 11-5-20 18:29

子爵府

yan321 發表於 11-5-10 23:09

多謝你的意見! 但問題係我應該將一胡行先定係梁小行先呢?如果梁小行先,到時再 ...

唔怕"沉氣"再講多次,間間學校都有 Fans ,亦有唔喜歡間學校的人;唔需要太在意人地點講間學校。
以入學的難度計,入一胡係難入過梁小的;事實上一胡的升中成績亦比梁小好,點選我教唔到你;真係決定唔到,就揀間近自己屋企架啦。
我排幾間一線小學的次序,已經考慮左難易(即受歡迎程度)、升中成績等等因素。

Hoining  同埋最緊要係個小朋友啱番自己個level, 吾係嘅話大人同小朋友都好辛苦  發表於 11-5-20 18:32

大宅

畀面勳章

回覆 yan321 的帖子

一胡唔擺第一位根本唔會派得到,所以妳第一方案比較穩陣.上年我經驗未放傍之前,我已經打電話去梁小登記,如果有人派位之後唔讀,就會打電話問妳讀唔讀,唔駛interview亦無問我選佢做第幾位.

子爵府

回覆 Namson 的帖子

O廿你幾月打去登記, 你小朋友最後入了邊間?

子爵府

O廿請問在哪裡可LOOK 到學校分派 中學程況呀 ? THX ..

子爵府

yanyvonne 發表於 11-5-11 14:59

O廿請問在哪裡可LOOK 到學校分派 中學程況呀 ? THX ..

一胡
梁小

大宅

畀面勳章

yanyvonne 發表於 11-5-11 14:57

O廿你幾月打去登記, 你小朋友最後入了邊間?

我5月打去,但原來已經有好多人登記左,到了差不多8月call我,問仲去唔去讀,我由於派到第一志願所以無去讀.

男爵府

BK Milk勳章

想問梁一、一胡、沙田圍胡素貞,你會點排?

子爵府

thx ^^。。。 梁小‵都派得幾好。 唔錯。 !

子爵府

thx 等我打去問下先, thx ,

複式洋房

Namson 發表於 11-5-11 15:48
我5月打去,但原來已經有好多人登記左,到了差不多8月call我,問仲去唔去讀,我由於派到第一志願所以無去讀. ...

我朋友個女就收唔到電話, 佢個女係10月出生, 唔知有無關係, 總知大仔大女係著数好多.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pineapple0983 發表於 11-5-11 10:36
唔怕"沉氣"再講多次,間間學校都有 Fans ,亦有唔喜歡間學校的人;唔需要太在意人地點講間學校。
以入學 ...

首頁
12345...17

尾頁

跳至