跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yanyvonne 發表於 11-5-16 07:51
回覆 AndyMah 的帖子

THX!明白.

如果得呢兩間, 我會揀梁小先囉...

子爵府

THX 等我留意定間學校先...!

子爵府

yanyvonne 發表於 11-5-16 07:51

THX!明白.

其實間間小學都有人話好,亦有人話唔好;連區內 top 的小學都有人彈到一文不值。
最主要係你去睇過間小學,信自己對眼同信自己的判斷。
個人意見,區內大把小學;蕭記唔係咁值得花時間。

大宅

pineapple0983 發表於 11-5-17 09:34
其實間間小學都有人話好,亦有人話唔好;連區內 top 的小學都有人彈到一文不值。
最主要係你去睇過間小學 ...

我好同意你講法, 家長真係要自己去學校睇同了解間學校,
睇下間學校係唔係適合自己仔女, 適合自己小朋友先係最重要.

pineapple0983, 我已經經歷咗佢地既煩惱了.
下次就係煩升中了....

Hoining  我e+煩緊la...xdd  發表於 11-5-20 18:36
Hoining  我e+煩緊la...xdd  發表於 11-5-20 18:36

子爵府

AndyMah 發表於 11-5-17 13:00
我好同意你講法, 家長真係要自己去學校睇同了解間學校,
睇下間學校係唔係適合自己仔女, 適合自己小朋友 ...

嘻嘻~

大宅

昨天剛到梁小的簡介會,聽佢講間學校都好似唔錯咁,環境都幾好,不過佢仲講到上年都有百幾人Waiting,佢仲話如果唔擺頭位,都可能無得叩門.....跟住完咗之後,我仲聽到有對夫婦問佢果5分宗教分有無限定咩教會添,驚住唔收咁。
所以我唸呢間學校有無咁誇張呀,要擺頭位?定係佢赫人炸?因為我未去過其他學校;另外果對夫婦唸住攞埋宗教分20分入去?我唸有20分可有好多選擇呀?
攪到我都有d驚,如果只放第二位,還有機嗎?
有無人比d意見???

大宅

---

大宅

-----

大宅

但係有d學校係無開放日及簡介會之類的活動,好似一胡同沙呂就係,想了解都唔得,唯有靠你們(前輩)教路!!!

子爵府

似乎你真係好驚,驚連梁小ed都入唔到咁播?
如果你係咁鐘意間學校,咪報左佢第一先囉~
到真係收左,先再叩另外d好d過囉;叫小朋友面試時醒目d,準備充份d,你揸住梁小再博其它,咁就冇受咁多折磨。
【風險同回報成正比例】。
可以話你聽,另外你講嗰2間仲誇張;但其實d人來來去去都嗰批;實際有效人數應該除4、除5就差不多。以受歡迎計,參考番我個排名。
反過來諗,如果間野冇乜人 waiting,你都未必會報啦~
要求唔高,梁小都OK架。

大宅

不過其實我都係15,16,有時自己唸,自己都係住91網,無理由唔博吓架,有d跨網既就話無咁多機會比佢選擇啫,起碼我都比佢地多埋乙部填多次,所以先唸藉唔藉得博呢;不過如你既建議將梁小放第一,咁我再去叩沙呂,我驚連叩都無機會叩,因為唔將佢放第一位,係未?所以咁先煩惱。
另外我咁驚,最主要原因就係我囡一來係11月尾細女,二來又唔係好Smart個種,講野唔叻,比較慢熱,見到陌生人好怕羞,所以我先盡量都揀d穩陣既排位,希望佢可以唔使去面試,唔使佢咁大壓力囉

大宅

yan321 發表於 11-5-21 00:36
不過其實我都係15,16,有時自己唸,自己都係住91網,無理由唔博吓架,有d跨網既就話無咁多機會比佢選擇啫, ...

始終果句, 揀一間岩你小朋友能力既學校, 唔好盲目追求名牌學校.
就算比你入到, 到時你又會有好多野擔心同煩惱, 咁又何必呢....

km1357  Agree x 1000  發表於 11-5-23 12:50

子爵府

yan321 發表於 11-5-21 00:36
不過其實我都係15,16,有時自己唸,自己都係住91網,無理由唔博吓架,有d跨網既就話無咁多機會比佢選擇啫, ...

其實有d小朋友係 OK 既,你擺佢入d差既學校,佢中中地;你比佢入d一線學校,佢又係中中地。既唔會係 top 嗰班學生,但又唔會係包尾嗰班。
你作為家長,應該用間學校就個小朋友;定等個小朋友就間學校?

複式洋房

Hi!!大家好!我囝囝讀緊k2,明年9月就讀小一,但我重一舊雲,睇左你地d意見都了解左小小,我mis左梁小簡介會,請問黎緊重有邊到有開放日or簡介會ar,thanks!!!!

複式洋房

回覆 pineapple0983 的帖子

我同意

大宅

係既~你講得啱,與其係中中地既,不如揀間好D既中中地啦!況且我就算將沙呂排哂甲一乙一,亦未必抽到啦,不過都叫做試過。
AndyMah~
其實唔係想追求甚麼名牌學校,我好想可以更深了解,可惜沙呂又真係無咩開放日及簡介會之類,打電話到學校,佢都表示唔可以參觀而自己間唔間史都有經過佢學校周圍look吓,前後門都行過哂,但都只在校外,都唔知有咩途徑可更深了解?所以有時只靠網上的口卑

大宅

YAN321,

沙呂一向都係咁, 如果你真係好想入去睇, 可能要留意下佢地幾時有活動係公開比其他人參與既, 趁機入去睇, 但我相信睇到既野亦係有限. 其實好似一呂, 沙呂呢D 你將佢放晒第一都唔得, 最終要叩門既, 想叩入既機會都唔會好大, 似終競真太大, 除非有特殊途徑啦....

其實你想了解間學校, 都唔一定要去參觀學校 OR 聽簡介會, 簡介會學校一定講最好既野比你知, SELL 自己學校.

你可以用另一方法, 就係唔好怕醜, 係家長接送返/放學時間, 直接問D家長, 什至問D高小學生, 問多幾個, 咁反而知學生係學校情況多D, 因為唔同能力, 唔同情況既學生對學校既睇法都可以好唔同, 正如PINEAPPLE0983 咁講, 每一間學校都會有人鐘意有人唔鐘意, 有人話好有人話唔好, 所以睇完聽完再分析下間學校岩唔岩自己小朋友.

如果你想參觀一胡, 你可以睇下你小朋友間幼稚園可唔可以用佢地名義去信一胡要求參觀及安排簡介會. 不過以我經驗, 比你入到去佢地學校, 佢地都只係安排參選人士入去一間房, 由校長簡介下佢地學校, 派下D宣傳單張咁, 如果想睇下學生上課情況, 學校設施, 佢地應該比唔到你睇喇!

PS : 我覺得你都可以去學校網頁, 睇下學校資訊同埋睇下學校放上網D活動相, 都可以幫你了解間學校.

子爵府

yan321 發表於 11-5-22 01:38
係既~你講得啱,與其係中中地既,不如揀間好D既中中地啦!況且我就算將沙呂排哂甲一乙一,亦未必抽到啦,不 ...

其實你放學之後可以直接問d等緊小朋友既家長,問你想知既所有關於學校的問題;印象中,一呂d家長比較 cool 少少,一胡d 就親切少少。亦可以問埋小朋友的親身感受,ed學校教得幾好,小朋友都好 nice。
一胡其實冇咩睇,最多睇電腦室、禮堂嗰啲,地下d操場一眼見曬,禮堂門口有堆獎杯獎牌。反而沙呂多d野睇。主要看校長同係佢眼中間學校的未來遠景,成績就主要升中成績。
我真係唔知你心目中咩係好學校,e樣個個標淮都咁同;但站在升中角度睇,無可否認一呂、沙呂、沙官都有優勢。一胡、梁小、朱小 ed冇連繫既小學會比較辛苦d。
仲有一樣,間學校的江湖地位:去到升中階段,一間有江湖地位的小學,係揀中學(或者中學揀佢)都有優勢。同一成績、同一校外活動、但唔同學校的學生,係 band1 中學校長眼中都唔同。名牌貨都搶手d啦,係咪?無論你信唔信都好,e樣係存在的事實。有d邊緣人就係爭e樣入唔到。唔怕講埋你聽,d一線小學既校長、副校都好忙,其中一樣係忙於同d band1 中學打好關系。
你將來會見到好多 band1 中學校長會落到 d 一線小學度 sell 自己間中學,希望d學生報自己間中學。其實 ed band1 中學根本唔需要咁做,佢地唔憂冇學生;但佢地想收一 d 有質素保證的學生,唔想冒險收一d 唔識既學校學生。大抽獎唔到佢地揀,但自行、叩門就可以自己揀學生。
sorry 講多左........

伯爵府

回覆 小琥ma 的帖子

聽講呂小,沙呂升英中係8,90%,如果係真,無壓力先奇啦~! :(

大宅

AndyMah & pineapple0983~
真的非常非常多謝你們咁詳細教路,你地的方法真係好,我唸我都要都閒帶埋小朋友一齊過去找D高年班嚟問問,希望佢D彩我啦pineapple0983你絶對唔係講多左...因為我真係唔識,同埋真係唔知原來要唸咁多既,咁有學問,咩原來中學都會到小學挖人....不過你咁講我又真係覺得好同意,有江湖地位的小學,係揀中學(或者中學揀佢)都有優勢。呢個真係事實.....
全靠你地咁仔細分享,我都開始有D頭緒啦,一胡可能我唔揀啦,因為原來唔擺第一係無機,而且我想揀基督教學校多D;而一呂及沙呂我會揀沙呂,因為無咁傳統,應該啱我囡坐唔定之性格,總之真係感謝你地啦

首頁
23456...17

尾頁

跳至