意見反饋
義工
跳至
[2011年] 係政府做OSCAR好定私家做好???

大宅

國民生產總值:1994

陪月勳章

我排期排左QEH,
今個月尾10w2d見姑娘, 到時應該可以約埋做OSCAR~
琴日問翹康, 做OSCAR就 $1700~

我想問, 兩面都做好丫...定係做是但一面好??
如果只做政府, 會唔會好馬虎架???
但如果只做私家, 又冇理由有免費的又唔做埋...

係唔係有人講過, 唔好做多過一次OSCAR???
做邊個好...??
好CONFUSE啊..........

王國熱話
BK 廣告越嚟越離譜, 忠言逆耳~
連電腦版都無左編輯功能???
彈出網
咩事呀?
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
14/6 (16w6d): 11.74cm...食手指~
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
31/3 (6w1d): 0.24cm
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

大宅

國民生產總值:1467

StevenYo 發表於 11-4-8 20:51
我排期排左QEH,

我睇過政府份OSCAR既介紹~佢係話唔建議做多過一次~因為可能兩次有分別~結果會令你仲亂仲擔心~
如果有政府FREE既~咁就不如唔好去私家CHECK喇~

而我反而諗緊去政府定係去私家好係因為依家政府淨係安排左我做抽血既TEST~咁會冇照BB頸皮咁準~(血係6-7成~照頸皮係7-8成)

大宅

國民生產總值:1606

StevenYo 發表於 11-4-8 20:51
我排期排左QEH,

我第一次去醫院聽oscar講座時, 姑娘都話唔好係兩邊做oscar...
因為如果兩邊報告唔一樣, 係會仲confuse...

如果政府有期比你做oscar, 咁就唔好出去私家再做啦...
留返d錢, 第時可以係私家見多d BB, 又可以照4D

PS: 我覺得政府同私家冇乜分別... 個報告都係一條方程式咁計出黎...
而且好似話照結構時, 有唐氏既BB既頭形同鼻骨好似有唔同 @@"
之前上網睇過話如果BB結構照唔到鼻骨, 個oscar報告係會低分d (即會分析出黎可能係低風險)

大宅

Winggg406 發表於 11-4-8 21:06
我第一次去醫院聽oscar講座時, 姑娘都話唔好係兩邊做oscar...
因為如果兩邊報告唔一樣, 係會仲confuse... ...

我想問下照結構係政府包唔包咖?定係就係CHECK唐氏既一PART野黎?
我到依家對D CEHCKING都仲有D亂~

我係政府BOOK到既係中期(16-19+6WKS)既檢查~而唔係早期(11-13+6WKS)~
早期既係照頸皮加抽血驗~中期既係抽血驗ONLY~準確度就話早期既照頸皮加抽血係高D~

唉~真係俾D CHECKING攪到頭都暈埋~有冇人有份DRAFT既PROJECT PLAN呀?XDDDDDDDDDDDDDD

大宅

陪月勳章

FuiYee123 發表於 11-4-8 21:02
我睇過政府份OSCAR既介紹~佢係話唔建議做多過一次~因為可能兩次有分別~結果會令你仲亂仲擔心~
如果有政府 ...

不做OSCAR唔係一定"抽血+度頸皮" 架咩???

會指係抽血架??

私家個到係"抽血+度頸皮"架...
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

大宅

陪月勳章

Winggg406 發表於 11-4-8 21:06
因為如果兩邊報告唔一樣, 係會仲confuse... ...

TOUCHWOOD...
如果大吉行是有事,
20WEEKS照結構先知就太遲喇...

大宅

StevenYo 發表於 11-4-8 22:13
不做OSCAR唔係一定"抽血+度頸皮" 架咩???

會指係抽血架??

係咖~正常係咖~
不過政府有QUOTA~依家個QUOTA冇哂~所以得返遲D既抽血驗~
原本我都諗住係政府驗慳D~但就係因為咁所以我依家諗緊好唔好去私家驗~放棄政府O個個TEST~一黎可以早D~二黎準確D~

大宅

陪月勳章

FuiYee123 發表於 11-4-8 22:06
我想問下照結構係政府包唔包咖?定係就係CHECK唐氏既一PART野黎?
我到依家對D CEHCKING都仲有D亂~

其實如果做唐氏TEST(OSCAR),
我記得就係:
一係就係11+WEEKS - 13+WEEKS 時 抽血+度頸皮..
一係就十幾WEEKS時抽羊水,
有啲MAMA因為本身高危, 要做後者~

照結構並非係做OSCAR啊!
照結構係係20+WEEKS時,
照清楚BB的整個結構有冇問題~

別墅

國民生產總值:918

我都會在QE使OSCAR,照結構等等檢查,但會在私家生,因問過QE姑娘同我私家醫生政府同私家既檢查大致一樣,政府只係無4D照

大宅

StevenYo 發表於 11-4-8 22:15
TOUCHWOOD...
如果大吉行是有事,
20WEEKS照結構先知就太遲喇...

我去BOOK政府既時候見到有個應該O岩O岩拎到身分證就去登記生仔既大6女人~佢已經19WKS喇~竟然話咩都未CHECK~結果佢地即刻安排左個4月既期俾佢抽血驗同埋做第一次產檢~

P.S. 真係見到唔少野~呢個女人~人地叫佢填FORM英文名要跟身分證既~講3次佢都係填錯左~人地問住址証明佢就手寫俾人地話係住址証明~人地叫佢後補~佢又話唔知補唔補到~因為佢老公返黎佢可能就會過美國唔返黎~叫佢坐出面佢就走去坐入面~又拎走人地支筆~真係勁~
仲見到有人問11月滿額未~滿左就問12月~都滿左就問之後既滿額未~.....如果話12年6月未滿唔知佢係唔係會整張12年6月既預產期証明黎呢~ =P

公爵府

國民生產總值:27996

magfan 發表於 11-4-8 22:23
我都會在QE使OSCAR,照結構等等檢查,但會在私家生,因問過QE姑娘同我私家醫生政府同私家既檢查大致一樣, ...

原來照結構同 4D 係兩樣O野?我仲以為係一樣添~

大宅

zitzai 發表於 11-4-8 22:32
原來照結構同 4D 係兩樣O野?我仲以為係一樣添~

4D係俾你睇下佢個立體樣而唔係平面樣~可以話算係非必須既檢查~主要係滿足準父母既好奇心~
不過其實睇得清D~有冇問題都可以睇到啦~所以我覺得都要做下好~順便睇下第時生左出黎個樣有冇唔同左MA~

大宅

國民生產總值:2979

如果book到政府, 我都唔讚成做兩次oscar...
10月媽媽會有媽媽照咗oscar...一樣要抽血+度頸皮...只係無兩星期內無通知就無問題.....

大宅

陪月勳章

FuiYee123 發表於 11-4-8 22:27
我去BOOK政府既時候見到有個應該O岩O岩拎到身分證就去登記生仔既大6女人~佢已經19WKS喇~竟然話咩都未CHEC ...

真係唔好怪我得罪講句.........
我真係好頂唔順個啲人!!!!!!!!!!

唔係個個素質問題!
而係呢啲咁嘅人, 只係顧住生生生生生!!!
佢地完全冇好好考慮過胎兒發展/健康~
宜家好多大陸人, 仲係到到生個刻, 咩CHECK UP都冇做過~!
咁樣大吉行是, 個BB生左出嚟有問題咁點算??
最痛苦迷又係個BB??

大宅

陪月勳章

FuiYee123 發表於 11-4-8 22:37
4D係俾你睇下佢個立體樣而唔係平面樣~可以話算係非必須既檢查~主要係滿足準父母既好奇心~
不過其實睇得清 ...

全對!!

大宅

陪月勳章

miss0217 發表於 11-4-8 22:42
如果book到政府, 我都唔讚成做兩次oscar...
10月媽媽會有媽媽照咗oscar...一樣要抽血+度頸皮...只係無兩星 ...

即係政府一樣有抽血+度頸皮, 但只係要等2星期等RESULT??

大宅

StevenYo 發表於 11-4-8 22:19
其實如果做唐氏TEST(OSCAR),
我記得就係:
一係就係11+WEEKS - 13+WEEKS 時 抽血+度頸皮..

佢張紙話中期既都係先抽血既~係如果CHECK到高危先會再抽羊水~程序同照頸皮+抽血一樣~
不過準確度就早期既高D~

佢都有講明可能係身體問題,技術問題OR名額問題而可能需要做中期既檢查~我手上拎到既紙係HIGHLIGHT住我要做中期既原因係個名額滿左囉~

大宅

陪月勳章

FuiYee123 發表於 11-4-8 22:50
佢張紙話中期既都係先抽血既~係如果CHECK到高危先會再抽羊水~程序同照頸皮+抽血一樣~
不過準確度就早期既 ...

TOUCHWOOD, 如果我係QE冇得做早期..
可能我先會去私家做~

大宅

StevenYo 發表於 11-4-8 22:53
TOUCHWOOD, 如果我係QE冇得做早期..
可能我先會去私家做~

我依家就係煩緊呢樣野~O岩O岩同老公開完會~佢都話如果我覺得安心D既就不如出去CHECK啦~
不過我要等埋星期三CHECK多次CONFIRM左佢個週數先去BOOK~COS唔O岩週數做冇意思MA~(因為我個預產期應該係早左咖~)

大宅

陪月勳章

FuiYee123 發表於 11-4-8 22:56
我依家就係煩緊呢樣野~O岩O岩同老公開完會~佢都話如果我覺得安心D既就不如出去CHECK啦~
不過我要等埋星期 ...

係呀!
我都係琴日照多次, 先CONFIRM左個EDD改遲,
所以宜家先諗梗做OSCAR...

琴日照完一次...
要5/5先再見到阿B........
仲有成一個月...好鬼死擔心...又掛心...

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.