意見反饋
義工

自由講場 今日: 2071|主題: 1017898

要放工返屋企煮飯的媽媽

伯爵府

國民生產總值:18763

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要放工返屋企煮飯的媽媽, 你哋係幾時去買餸? 如果要加班係咪都照煮?

你哋會唔會寧願唔去99/自己媽咪度食飯都要堅持自己煮飯?

我同事叫我買一個星期的飯餸, 有無可能, 啲嘢咪唔新鮮? 你哋有無?

公爵府

國民生產總值:27473

lunch or 放工買,weekend 都會買.
我100%唔使加班, 所以一定煮

閒日煮d唔使點煮既野,e.g. 蒸魚/蒸蛋

星期日煮定一大pan炆肉 o r 雞翼 or dur d肉餅放在冰格

子爵府

國民生產總值:12894

畀面勳章

[email protected] 發表於 11-4-8 21:44
lunch or 放工買,weekend 都會買.
我100%唔使加班, 所以一定煮

我都係100%唔使加班,所以日日都一定煮到,除左有時自己懶囉...通常平時就煮d易搞的,假期就整d麻煩d的,不過就一定一星期有最少3次湯飲,其中2次係老火湯,我家中有電子燉盅同埋娥姐煲幫手,所以時間都ok鬆動的,至於買送呢就會長期買定d凍肉係屋企預備有時冇去街市時用,菜/魚就日日放工街市/超市買,基本上日日都可以買到新鮮送,因為我放工一定經街市先坐車返屋企

水晶宮

國民生產總值:53375

2019勳章 好媽媽勳章 大廚勳章

我就通常2日外賣,2日煮麵+菜+急凍點心水餃甘,2日煮飯(多數有魚,因為快快快,另一款就炒下瓜瓜豆豆,好快),放假一日出街食,一個星期儘量一次煲湯,無時間就幫襯鴻福x買湯or涼茶,我返shift,所都要較盡腦汁先有餐住家飯吔
- posted from mobile device

---生命無價,請支持領養---

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.