婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

見到好多人都會對"奶奶" 呢個角色, 一開始就會抱住個心態覺得奶奶都係好麻煩....

其實我只係想講, 呢個世界其實都仲有好的奶奶, 我就有一個嗱.......

佢雖然係長氣D, 但係佢對我哋2個新抱真係好似對自己女一樣.....

佢都好專重我哋, 好多時都會專登煮我哋鐘意的餸菜, 又會買我哋鐘意的嘢食, 有好嘢食一定會留返比我哋, 從來都無偏心。

每個星期日我哋都會成家人一齊出去食LUNCH & DINNER, 佢都會任由我哋話事去邊食。

又會幫我哋安排鐘點工人打理我哋2個屋企, 唔駛2個新抱咁辛苦去做家務。

我哋3家人都住喺同一個屋苑, 我哋唔出街個日都會過去佢到開飯, 佢屋企有工人, 我哋2個就係無飯住婦。

我BB出世之後, 每一件事, 最終決定都會比我自己作主, 佢會比佢的意見, 但佢從來都無逼我去FOLLOW, 我話唔鐘意佢哋重小朋友, 佢哋唔會重(盡量), 每當同BB有關的事, 佢哋都會問咗我先, 我話唔好, 佢哋唔會話好。

佢每日都會安排好BB每日的食物, 但我會自己煮, 其實佢都幫輕我唔少, 如果要我日日去買餸, 我都攪唔掂 (我自己揍小朋友, 無請工人)

我哋2個新抱有病有痛, 佢都好緊張, 會煲好多嘢比我哋食。

嗰時BB出世之後, 要再入院照燈, 我每日都會去醫院2次餵BB食奶, 佢都好擔心我身體, 專登要老爺攞飯來醫院比我食,唔想我餓到返屋企先食飯。

我都好後悔, 我自從BB出世之後, 可能未習慣生活的改變, 奶奶又係一個好緊張的人, 呢個又係佢第一個孫, 攪到我當時真係覺得佢好煩, 仲好唔想見到佢, 成日都唔想佢掂BB, 成日都覺得佢想搶走我BB, 又唔比佢抱, 諗返我都好後悔, 自己真係好衰。

其實我家奶奶真係好好好好, 我阿媽成日都話, 佢仲好過自己阿媽, (但其實我阿媽都係好好的媽媽, 只係無我奶奶咁細心啫)........

佢有時都好長氣, 少少事都好緊張, 都唔係一般人可以接受到, 但我好多時都會笑一笑就算, 因為我知道呢個係佢的性格, 我唔可以只接受佢的好處, 唔接受佢的缺點啫.........

fattymama  又唔好講得d jm 咁黑白不分(雖然有時做得過份嘅係新抱),好多人真係忍無可忍先出聲嘅.
特別係要同99一齊住嘅新抱.  發表於 11-4-9 08:35
家龍mA  GOOD  發表於 11-4-9 01:04
jellywonghk  正呀. 有個好99係好難得架.  發表於 11-4-9 01:01
美亞  你認真幸福.  發表於 11-4-9 00:42

男爵府

其實我99都唔差架!雖然有時諗法比較豬咗少少.但對我好好.每次我一返去,佢就會煲湯,煮我鍾意食既"送".從來無鬧過我半句.可能愛屋及烏吧!因為我99最鍚就係我老公,所以佢對我都好好.雖然我同99本身無咩兩句.但我都比我99有90分架~

男爵府

其實我99都唔差架!雖然有時諗法比較豬咗少少.但對我好好.每次我一返去,佢就會煲湯,煮我鍾意食既"送".從來無鬧過我半句.可能愛屋及烏吧!因為我99最鍚就係我老公,所以佢對我都好好.雖然我同99本身無咩兩句.但我都比我99有90分架~

男爵府

男爵府

男爵府

又話回覆不成功,但點解又不停發送出去架?sorry~回覆太多了...

大宅

只係說 "比你話事比你決定, 唔會迫你"這個已經讚好啦.. 我諗十個99只有1個可以做得到這項囉... 樓主恭喜你 :

大宅

只係說 "比你話事比你決定, 唔會迫你"這個已經讚好啦.. 我諗十個99只有1個可以做得到這項囉... 樓主恭喜你 :

大宅

大宅

大宅

只係說 "比你話事比你決定, 唔會迫你"這個已經讚好啦.. 我諗十個99只有1個可以做得到這項囉... 樓主恭喜你

大宅

只係說 "比你話事比你決定, 唔會迫你"這個已經讚好啦.. 我諗十個99只有1個可以做得到這項囉.. 樓主恭喜你

大宅

只係說 "比你話事比你決定, 唔會迫你"這個已經讚好啦.. 我諗十個99只有1個可以做得到這項囉.. 樓主恭喜你

大宅

只係說 (比你話事比你決定, 唔會迫你) 這個已經讚好啦.. 我諗十個99只有1個可以做得到這項囉.. 樓主恭喜你

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珍珠宮

我99唔差,其實佢好煩,但佢唔敢煩只煩佢個仔,我們仲住得好近5分鐘路程到,佢試過有一次打都冇打電話就上左我屋企,但我同老公訓梗覺唔知,事後話返比我們知,我表面冇野,事後同老公講返我唔鍾意咁,我冇著衫咁點呀,跟住我老公鬧佢亞媽,之後冇發生過,其實係本身奶奶成日比我C6姑9鬧,但佢地又互相好錫大家,99對我C6同姑9服侍週到,習慣左服侍佢地所以對我都係咁,但我會唔好意思,好多野都做返自己本份,所以99同姑9都對我唔差,當然我都好彩遇到咁好既99同姑9,比起好多BK 媽咪好好彩啦!

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

複式洋房

我奶奶都系一个好好既人,对我们也很好,虽然有时有点烦,但都是为我们好,紧张个孙女....有时我都会发她脾气,但她从来都唔会同我计较,真系当我系自己人罗。我都好兴幸自己可以有个好奶奶

男爵府

其實我奶奶刀幾好.......
好似樓主奶奶咁........

首頁

尾頁

跳至