自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

中學好似聽老師講過,而家已經唔記得了.

FrankieFUNG  復活節係跟猶太人曆法計出黎ga嘛~
耶穌受難之前果晚(要係星期四)係要守逾越節ga嘛.......  發表於 11-4-10 09:24
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

子爵府

醒目開學勳章

計月圓

男爵府

我都想知,冇理由有農曆?

FrankieFUNG  唔係跟中國人曆法ga,係跟猶太人曆法計出黎ga嘛~  發表於 11-4-10 09:25

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

crazyEE 發表於 11-4-8 17:47
計月圓

3月21日以後,出現月圓後的第一個星期日就是復活節。

HAZEL920  你個打鼓B呢?又轉左HOUSE既  發表於 11-4-10 22:16
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

其實呢個問題我都想問好耐啦~!!年年都唔同~!!

Lingo  me 2  發表於 11-4-10 02:00
heiheimoon  我都係啊,依家終於知道答案啦!  發表於 11-4-9 22:46
。。。。。。。。。。。

大宅

畀面勳章

dj.hkhk 發表於 11-4-9 02:16

原來咁

寶石宮

又係喎

珍珠宮

畀面勳章

原來係咁~ 但點解要計月圓呢? 明明係西方節日....

juicy媽  係囉?點解呀?  發表於 11-4-9 10:05

珍珠宮

alljodesign 發表於 11-4-9 06:01

耶穌果個年代都係睇月亮計日子啦

juicy媽  原來係咁!  發表於 11-4-9 10:06

珍珠宮

yaukwan 發表於 11-4-9 02:02
我都想知,冇理由有農曆?

好多宗教既曆法都係靠月亮,好似回教咁,每年既 Ramadan 都唔同日子就係因為咁囉

juicy媽  原來係咁, 唔該晒!  發表於 11-4-9 10:06

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

alljodesign 發表於 11-4-9 06:01

係猶太節日,猶太曆同中國曆一樣係睇月亮,唔係王道(太陽曆),而我地而家既日曆係睇太陽。所以年年D立春、冬至等節氣都係西曆同一兩日,因為節氣係睇太陽,而有一兩日既差異係因為有潤年。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都唔知添...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來係咁

翡翠宮

dj.hkhk 發表於 11-4-9 02:16

又學多樣野

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原來係因為咁既原因...但有時係3月尾, 有時又會去到4月中後, 差別真係大喇!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原來係咁計呀

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

QQilky 發表於 11-4-9 10:53
做咁多年人 依家先知道原來係咁計
之前淨係知道有假放炸

me2~~

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

QQilky 發表於 11-4-9 10:53
做咁多年人 依家先知道原來係咁計
之前淨係知道有假放炸

ha ha , me 2