烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我見好多人都話高速煲好用, 但好似好貴, 見到個價錢都唔敢睇.....

咁我又見到"憶X通"既6L而家特價$399, 我又心思思, 所以我想問下大家, 呢個牌子OK or not??

同娥姐煲差幾遠??煲湯好唔好用??

魚生  太平唔敢用喎!  發表於 11-4-17 09:50

男爵府

baby_cat 發表於 11-4-10 16:49
我見好多人都話高速煲好用, 但好似好貴, 見到個價錢都唔敢睇.....

咁我又見到"憶X通"既6L而家特 ...

未用過呀??不過就平好多.如果鵝姐煲要$1300,
如果唔等用妳又去開深圳.不妨去D大商場睇睇!!
我上次見過美的賣梗4XX人仔,睇落都ok嫁......

子爵府

Bighung1: 多謝你既回覆.

我好少返深圳, 所以買唔到平野啦.

不過, 我可能都會買$399試下

男爵府

baby_cat 發表於 11-4-11 20:39
Bighung1: 多謝你既回覆.

我好少返深圳, 所以買唔到平野啦.

試吓都冇壞吖!!

禁止訪問

子爵府

Bellybaby: 我見無咩人回應, 我諗都好少人用.

等我遲D買左, 再話比你知好唔好用.

不過, 我都相信一分錢一分貨.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我上年開倉買既$199...好用,同娥姐煲(我都用過)差唔多,平平地買來玩下OK

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

bellybaby 發表於 11-4-11 21:23
我都想買億x通d野,但又唔知o唔ok呢?

熱波爐,豆漿機,增濕機,窩夫機,搾汁機,高速煲,多士爐(已送人)都係億X通買既

男爵府

pat510 發表於 11-4-14 16:38
熱波爐,豆漿機,增濕機,窩夫機,搾汁機,高速煲,多士爐(已送人)都係億X通買既
...

億X通响邊樹嫁???

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

bighung1 發表於 11-4-14 17:22
億X通响邊樹嫁???

http://www.ectone.com.hk/customer-service

自己搵岩地址就去啦,我去開官塘

男爵府

pat510 發表於 11-4-14 17:30
http://www.ectone.com.hk/customer-service

自己搵岩地址就去啦,我去開官塘

收到!唔該........:lol

子爵府

畀面勳章

回覆 pat510 的帖子

你覺得熱波爐同高速煲好唔好用同安唔安全?? 我心郁郁想買!
但我有燒烤microwave同焗爐, 同埋有L字頭9L高速煲.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Michelle_Hung 發表於 11-4-16 02:57
回覆 pat510 的帖子

你覺得熱波爐同高速煲好唔好用同安唔安全?? 我心郁郁想買!

熱波爐用左2年,高速煲用左幾個月,都係開倉買既$199,用左之後連個焗爐都比左朋友,至於安全...所有電器都無話100%安全,唯有自己小心,ANYWAY暫時都OK,但妳本身都有用緊就唔好買喇,壞左至考慮啦

子爵府

畀面勳章

pat510 發表於 11-4-16 19:39
熱波爐用左2年,高速煲用左幾個月,都係開倉買既$199,用左之後連個焗爐都比左朋友,至於安全...所有電 ...

身痕丫嘛~ 除了痕, 其實我好得想同個microwave講拜拜, 因為都唔用, 以前未生仔仲會用下, 家陣老公話呀仔會食都唔用咁要來把鬼?? 係個工人要來叮返熱O的飯囉有時. 你地講到個熱波爐好得又唔使用咁多油~~ 油貴呀家陣~~ 我都成日整燒肉叉燒果o的架~~ 焗爐係唔係電費貴過熱波爐??
另外我其實成日想買多個高速煲, 因為有時又想煲湯又想炆o野唔夠用, 買多個L字我又唔捨得呢~~

子爵府

我忍唔住買左個$399來玩.....

我試左煲粥.....太多水....好稀.....
我又試左煲清補涼.....唔知係唔係煲藥材湯效果唔好......定係我又落得太多水......總覺差一D

下次我會試下什菜湯...同...八寶粥....

男爵府

baby_cat 發表於 11-4-22 08:41
我忍唔住買左個$399來玩.....

我試左煲粥.....太多水....好稀.....

妳下次就唔駛餘咁多水,因佢蒸發好小水.
係煲湯個時煲好左開蓋返滾5~10分鐘會蒸發小小水.

子爵府

Bighung1: 我己經落少左水, 可能都仲唔夠少....

唔知你可否舉D例子, 如半滿既材料, 要加幾多水?? 是否可裝滿佢?? 我個煲係6L. 唔該你呀.....可惜說明書無講得咁清楚, 我驚我要試好多次先捉到路

男爵府

baby_cat 發表於 11-4-22 14:33
Bighung1: 我己經落少左水, 可能都仲唔夠少....

唔知你可否舉D例子, 如半滿既材料, 要加幾多水??:q ...

哦......好簡單!!如果煲湯,除左料外妳想有五湯碗飲,咁埋加多半碗水己ok!!

子爵府

bighung1 發表於 11-4-22 14:43
哦......好簡單!!如果煲湯,除左料外妳想有五湯碗飲,咁埋加多半碗水己ok!!

Thanks!!!

首頁

尾頁

跳至