自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amchk 發表於 11-4-12 23:12
都係架. 所以香港千萬不要有天災戰事 !

大亞灣真係出事嘅話, 我諗我唔會走, 因為根本走唔甩

三順  我都同老公講過,到時冇得走,如果可以的話會送走仔女比外國親人托孤,我同c6唔走……  發表於 11-4-13 00:44

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

畀面勳章

牛精仔 發表於 11-4-12 23:14
大亞灣真係出事嘅話, 我諗我唔會走, 因為根本走唔甩

移民去非洲 !

牛精仔  非洲係愛滋起源...我寧願同大家一wok熟, 雖則大家唔想同我一wok熟  發表於 11-4-12 23:21
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

男爵府

回覆 牛精仔 的帖子

係la, 而且寄野唔洗成個月, 我妹1星期寄1次野回港, 2日便收到, 好快, 佢點寄呀!

糖糖媽  睇寄咩&用咩寄.朋友喺日本寄書俾我(當小郵包成箱寄,郵費平,有TRACK NO.)2至3星期收到.寄郵費貴嗰種,快到1星期收到.但現在寄野去日本就唔知咩情況  發表於 11-4-13 00:13

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

牛精仔 發表於 11-4-12 23:07
同我地香港有分別嗎 ?

唔會既! 香港係台灣既示範單位,仲要做比全世界睇,就連美國都無啦啦話香港傳媒自我檢討,就知香港係打擊中國既重要一步啦!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇完好唔開心....
資源同錢都不是問題,
但日本政府點解安排咁失當

alicemic  我一直都覺得日本政府唔想救人,可能一早就知輻射太勁,救嚟都無用啩!  發表於 11-4-12 23:19

伯爵府

畀面勳章

回覆 小華子 的帖子

但日本政府好似沒事人一樣,仲申辦奧運,真心寒

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

baby2046 發表於 11-4-12 23:16
回覆 牛精仔 的帖子

係la, 而且寄野唔洗成個月, 我妹1星期寄1次野回港, 2日便收到, 好快, 佢點寄呀!

我諗你係最幫到佢嘅人, i mean 樓主, 唔係琦玉朋友

珍珠宮

環保接龍勳章

我老公嗰邊有個親戚嫁左個日本人,佢地兩個星期前來香港暫住,煩緊小朋友(五歲和三歲)長住定暫住,暫住都唔係一頭兩個月旣事,可能係一兩年既事,仲有男丁還留在日本,都鄧佢地慘,前路一片暗淡。

尼古丁  一家人各散東西,好慘! 小朋友要爸呀  發表於 11-4-13 01:47
alicemic  咁既形勢,走得一個等一個啦!  發表於 11-4-12 23:27

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

琥珀宮

alicemic 發表於 11-4-12 23:16
唔會既! 香港係台灣既示範單位,仲要做比全世界睇,就連美國都無啦啦話香港傳媒自我檢討,就知香港係打 ...

如我係台灣人, 見到個示範單位短短10零年已經攪成咁, 仲會買樓花咩

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

牛精仔 發表於 11-4-12 23:24
如我係台灣人, 見到個示範單位短短10零年已經攪成咁, 仲會買樓花咩 ...

咁就要睇下係台北定台南人囉,唔同地方有唔同反應架!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

alicemic 我一直都覺得日本政府唔想救人,可能一早就知輻射太勁,救嚟都無用啩! 發表於 4 分鐘前

我都有呢個諗法, 但真唔希望係事實

alicemic  我都希望唔係事實,但日本政府既做法唔到我唔立壞心腸咁諗!  發表於 11-4-12 23:30

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pulmma 發表於 11-4-12 22:26
我信!! 因為我朋友移民咗去東京十年, 佢話日本新聞冇講到ed 事. 佢覺得係政府唔報導. 佢話菅直人冇實權, ...

之前無線有節目提過, 當全世界傳媒的焦點都放喺核洩事故上時, 日本傳媒卻只着重報導數據, 又會避開災民傷心的表情, 唔會影死難者的照片(對死者的尊重), 更加唔會影遇事者家屬的悲傷照, 日本傳媒喺報導上已作出自我審查, 分分鈡唔係災區的日本人, 未必知災情有幾嚴重, 所以仲有心情去睇熊貓, 對住鏡頭裝笑臉.

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

睇完封信,個心好UP,睇得出真係好無助!
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

伯爵府

畀面勳章

回覆 edea 的帖子

預埋我

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 11-4-12 23:27
之前無線有節目提過, 當全世界傳媒的焦點都放喺核洩事故上時, 日本傳媒卻只着重報導數據, 又會避開災民傷 ...

早排香港有個日本女記者好proud of 呢個文化, 唔報導, 唔sin情....唔引起恐慌如常生活

但真係出現災難時, 呢種報導手法某程度上真係害死人

DoReMi媽媽  今次日本隱瞞核洩嚴重性, 危害係關乎全世界, 但可以睇到各國因着政治利益, 冇對日本作出制裁同譴責, 所謂世界警察同聯合國, 都係子虛烏有.  發表於 11-4-12 23:41
alicemic  咁佢proud 唔 proud of 自己個國家咁冷血呀! 暈低!  發表於 11-4-12 23:32

琥珀宮

alicemic 發表於 11-4-12 23:26
咁就要睇下係台北定台南人囉,唔同地方有唔同反應架!

咁北同南嘅反應係有咩唔同 ?

我仲記得, 早幾年, 中台第1通...大6遊客行過一條街, 台南人成條街即刻洗一次, 仇恨之大, 勁過本土對蝗虫

琥珀宮

alicemic 咁佢proud 唔 proud of 自己個國家咁冷血呀!

佢地可能覺得呢d叫冷靜, 唔係冷血, 你d中國人, 知咩吖

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alicemic 我一直都覺得日本政府唔想救人,可能一早就知輻射太勁,救嚟都無用啩!

正如剛剛新聞節目訪問香港專家意見時都講, 要檢測幅射有幾高, 係即時驗到的, 日本應該係一早知的.

如果日本政府係諗住棄民, 單靠民間方法去寄食物, 係咪真係可以去到災民手中? 反而, 紅十字會哩啲慈善機構會唔會做到嘢? 唔係話日本政府開放咗條路俾紅十字會嗎? 想唔相信日本棄民都唔得, 慈善機構, 記者有路可以入到災區, 但政府都唔運送物資入去, 咩原因?

alicemic  好無奈,咩原因都有人信,因為好多人都仲好信日本政府,覺得佢無可能做啲唔公正既野!  發表於 11-4-12 23:53

水晶宮

剩係中國及星加坡己運送好多物資屯積在東京, 只不過個政府唔肯派人送去比災民之麻, 陸路唔得空投無問題啦, 在乎做唔做lor, 我覺得佢地而家仲想維修個核電廠繼續發電......crazy

alicemic  根本就無放棄過電廠,而家仲想起埋7、8號添!  發表於 11-4-12 23:54

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我朋友住東京 , 佢係 3月 16 日 後請求我寄廁紙比佢 , 於是當日我拿拿聲買 2條廁紙 , 50包即食面 , 餅 , 朱古力 下午去post office 寄比佢 , hk post office d 人話宜家日本立立亂 , 吾知重有無人派郵件 , 最終佢 21/3 已收到 !!

我地每日都有用 email 聯落 , 不過由於停電 , 佢早上停 3粒鐘 , 夜晚 7:00pm 就停電 所以少左聯落 , 不過上星期收到佢 email , 佢話搬番去阿媽到避難 yokohama 橫濱 , 橫濱一切正常 佢阿媽重去跳社交舞 , 佢遲幾日重會去動物園添 !!!

我諗會吾會各區各有不同呢 ?

首頁

尾頁

跳至