母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

push!

剛用完灣仔合和中心2樓育嬰室的哺乳房, 要問保安拎匙, 地方大, 乾淨, 可以插電用電泵泵奶~
另, 屯門市中心h&m後面女厠內的育嬰室, 已由先前的磨沙玻璃門換咗鋼門。

複式洋房

引用: 中環 ifc灣仔合和中心二樓銅鑼灣利園cwb

原帖由 kata_hihi 於 11-04-13 發表

中環 ifc
值得一讚, 好有心機

大宅

回覆:想share有餵奶房嘅地方

推!等我收藏這個掂先
知道邊d地方有得餵奶,可以帶埋bb去街,唔洗困在屋企 ;又或者有需要時知道邊度方便pump 奶,真係一件好好既事

kata_hihi    發表於 11-12-31 19:19

男爵府

醒目開學勳章

之前見有媽媽話問商鋪可以借房餵奶奶, 今日行街時估起勇氣試下問啦, 點知俾人拒絕左, 唸住千色店大間有更衣室, 又見成間鋪都無咩人, 問完第一個SALES,佢已經想幫我拿椅, 之後都係話要再問下, 問完一個又一個, 攪到我都幾臉朦朦咁, 最後都係話唔得, 叫我出去問, BB又係咁喊, 最後唯有同C6 返駕車度餵佢再直接返屋企

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 yuffieyip 的帖子

所以我通常會出街前先睇/問邊到有育嬰室, 唔洗去到慢慢找
仲有早餵奶時間小小去, 咁唔洗bb一邊喊一邊找地方

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

東區嘅奶媽......再多一個商場有餵奶房啦

佢嘅位置就係係柴灣新翠商場地下, 而房內有換片桌, 暖奶器&椅..... 等等設備, 但係多左呢間育嬰室之後, 就無左兒童洗手間lu

另外呢間育嬰室雖要CALL保安拎匙開門架, 用完之後都要CALL返佢地鎖門喎~~

大宅

洋房

大宅

新開的:
九龍城廣場 2/ F吉之島嬰兒部, 育嬰室內有獨立哺乳房(拉簾的)

複式洋房

香港國際機場 有獨立房,房內有電源 本人機場返工,一有時間就爭取衝入去泵奶

禁止訪問

別墅

引用:Quote:toesocker+發表於+11-9-8+12:15+冇,

原帖由 kata_hihi 於 11-09-08 發表
叫我地去廁所餵
我去過,真係toilet來架喳 :;pppp:

男爵府

mrszineith 發表於 11-12-26 14:08
新蒲崗Mikiki一田
only have 1 sofa¬

伯爵府

好好呀,我會整理一吓,轉貼放入一個專係比母乳媽的平台。我估大家唔會介意的。謝謝各位的資訊。希望可推動母乳餵哺。

子爵府

好媽媽勳章

我晌將軍澳站個商場popcorn用過幾次個餵奶房
好大, 成架BB車放入去仲大把位行, 有換片床, 洗手設備, 有一張椅可以坐低餵奶

壞處係椅背係牆, 無墊, 餵奶個背脊好唔舒服, D燈太光, 同音樂都幾大聲

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

九龍城廣場吉之島嬰兒部,有換片區、洗手盤、冷熱蒸餾水,獨立布廉餵奶房

伯爵府

1mocha 發表於 12-11-30 08:43
好好呀,我會整理一吓,轉貼放入一個專係比母乳媽的平台。我估大家唔會介意的。謝謝各位的資訊。希望可推動 ...

我整理好,轉貼在以下的資料庫. 謝謝各位的資料了,我會定時更新.
http://www.facebook.com/pages/SurferStore/104264263070838

HK
中環 ifc 9am-1am
灣仔合和中心二樓勁大勁靚!餵母乳房勁大,乾淨,可鎖門,有插蘇
銅鑼灣利園
1期1樓,2期2樓,
cwb sogo 新起咗餵奶房喺嬰兒部,入面有幾間獨立房仔,環境尚算不錯
cwb 皇室保 荷花 (要key)
CWB Times Square 9/F, next to 通利
香港中央圖書館 next to toy library (要multimedia rm 攞key)

康怡 Apita has 1 room
太古廣場
太古城中心 cityplaza APiTA內
香港公園

金鐘新政府總部添馬公園有兩個
柴灣新翠商場地下, 而房內有換片桌, 暖奶器&椅.CALL保安拎匙開門架, 用完之後都要CALL返佢地鎖門喎

KLN
Festival Walk 最高果層-有2間獨立房, 同2個換片位.
觀塘 apm (要key)
朗豪坊-得個極細極窄既房仔, 仲要KEY入去, 好差,很細又很臭煙味!非常差!
尖沙咀 K11 1/F Levi's旁有梳化可鎖門
尖沙咀 i-square Chicco旁可鎖門, 不過好細
尖沙咀 Sogo 有
bb床可鎖門
尖沙咀the one
尖沙咀 海港城 toyrus 旁 (好正)
尖沙咀 The One L2 (易牙台式料理旁) 獨立房
尖沙咀 海港城 Zara旁 獨立房
尖沙咀文化中心 大堂服務台後面既廁所附近兩邊各有一間, 男廁旁既一間大間D,內有換片檯,一張折凳仔
尖沙咀中港碼頭個棟大廈,服務台個層有間育嬰室,不過幾難搵,最好去服務台問下人點去.

圓方,成個商場有2 個 nursing room, 有得鎖,有 sofa, 暖奶器,換片,洗手盤,bb lotion ,環境唔錯
奧海城 獨立餵奶室, 外面有換片床及洗手盤
mega box -商場內, ikea, 荷花 和有 d 樓層都有餵奶房
德福廣場第二期
Hollywood PlazaDiamond Hill 3/F – 1 room
樂富Apita 嬰兒部內
旺角新世紀廣場
油蔴地永安百貨--.有媽媽廁所..兩張餵奶櫈...一張換片床同洗手盤

新蒲崗Mikiki一田only have 1 sofa
九龍城廣場 2/ F吉之島嬰兒部,有換片區、洗手盤、冷熱蒸餾水,獨立布廉餵奶房

NT
將軍澳站個商場popcorn用過幾次個餵奶房
好大, 成架BB車放入去仲大把位行, 有換片床, 洗手設備, 有一張椅可以坐低餵奶
壞處係椅背係牆, 無墊, 餵奶個背脊好唔舒服, D燈太光, 同音樂都幾大聲
將軍澳 君傲灣商場 每層都有一間育嬰室
將軍澳 新都城 雖然無可以lock門既育嬰室,不過近麥當奴個邊,馬拉松隔離個間最隱蔽,
將軍澳新都城二期 百佳隔離都有個餵奶室, 我裝過入去環境都OK, 不過唔知有冇得lock門..
將軍澳東港城

屯門市廣場
1 期 2 樓,近watons, osim 後面 (有2間房)
1 期 3 樓,next to California Fitness (有1間房)
屯門市中心h&m後面女厠內的育嬰室, 已由先前的磨沙玻璃門換咗鋼門。
屯門吉島
元朗 新元朗中心 鱷魚恤後面 (好細既房仔)
元朗千色店-獨立房餵奶, 尚可
天瑞商場
沙田一田百貨公司
沙田新城市-獨立房有埋座奶器, 換片墊, 一張椅FOR餵奶, 不錯

沙田新成市中央廣場(即ikea家私個度),除咗ikea仲有一間獨主餵奶房(有張arm chair,有換片,洗手既地方好乾淨),但唔記得係2樓定3樓,係厠所則邊!!!!
馬鞍山新港城中心二樓美心隔离(大D),三樓元氯隔离(細D),獨立育嬰間,ok!
馬鞍山sunshine city, has 2 room美心旁有育嬰室內有換片塾洗手盆,但餵奶位只有磨砂玻璃趟門無鎖無指示男士止步,要老公看門口或遮住餵
葵芳新都會-有獨立房有張小梳化, 不錯
荃灣荃新天地-有獨立房有張小梳化, 不錯
荃灣廣場
荃灣愉景新城
青衣城G/F & 2/F都有育嬰室...有梳化...有洗手盤..可鎖門

香港國際機場 有獨立房,房內有電源

其他.
每間IKEA分店 都有間育嬰室/休息室可以用
部分政府室內運動場有另外既育嬰室

室內運動場既更衣室

去到無餵奶房既商場,可試過好多次問果D連所店,例如G2000,ESPIRIT,U2,BOSSINI,馬莎等,(當然係見佢地唔係好多人果時)問D女店員借張椅子,係佢地個試物室餵,都好OK架, 一般佢地都會方便我地架!

珍珠宮

如果再多啲地方可以餵奶就好啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊