母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

好苦惱,bb唔肯飲水,有冇好辦法?

bb飲全人奶差不多8個月,我返工時用樽飲已飲好少奶,6個月加固體食物要飲水,用樽唔肯飲,用杯又飲得幾啖,點先可以令bb食多d水?好苦惱﹗會唔會戒左人奶會好d呢? :cry:
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

男爵府

Re: 好苦惱,bb唔肯飲水,有冇好辦法?

你有冇試過比飲管佢啜啜,

別墅

有呀,佢唔係太識啜,多數係咬支飲管,間唔中啜到一啖又吐返出黎。 :cry:
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

複式洋房

Celia,

不如試o下用spoon餵啦~~
因為我個仔而家8個幾月都未用過奶樽,
所以唔鐘意用...用學習杯都係同妳BB o既情況一樣!!
但用spoon就飲到好多!!
仲想自己

nat

洋房

我都有呢個煩惱,每日飲好少水 :-( :-( :-(

公爵府

試下開希d bb 果汁比bb 飲, 可能係bb 唔鐘意飲白水. 我囝囝一向都唔鐘意飲白水, 都依家都係咁, 要到好thirsty 先飲一兩口, 但飲果汁就可以飲好多.

同埋可以試下比bb 飲湯, 我bb 我鐘意飲架, 佢依家每餐飲都飲一bowl 湯. 你可以煲d carrot+粟米+pork, 一家都飲得, 好甜架.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊