親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人知,否則要改期

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆 fishcakes 的帖子

吾可以(因為我都係兩星期前發現小兒特區護照唔夠半年有效期),所以立即申請今日可以攞番. 不過最少都要兩星期時間辨証.

王國會長

王國會長

fishcakes 發表於 11-4-16 16:26
有冇人知,否則要改期

一般不可以, 我囡囡也是護照將到期而復活節要外遊, 所以在三月中已申請換, 今天才取回新的. 如你打算短時間內外遊, 那準備改期吧.

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/hksarpassport//

"如你急需申領護照前往外地,須親身前往任何一間入境事務辦事處提交申請,並一併遞交書面理由和有關證明文件。入境事務處會視乎情況安排你前往香港灣仔告士打道7號入境事務大樓4樓旅行證件(簽發)組領取護照。一般而言,觀光旅遊不會被接納為急需簽發護照的理由。"

大宅

準備改期

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

no, 改期罷喇!

珍珠宮

我問過入境處基本上護照係有效到你個到期日, 問題係你去果度入境要求你本護照要有效最少幾耐.

伯爵府

kaheiboy 發表於 11-4-16 17:04

吾可以(因為我都係兩星期前發現小兒特區護照唔夠半年有效期),所以立即申請今日可以 ...

me too.

4月29日出發去旅行, 上星期才發現啊女護照仲有5個月就到期

第一時間去辦續証手續, 計正係趕唔切, 不過最後只可提前幾日取証

假如即日取回, 要好有技巧, 唔係一定唔得, 自己同朋友都試過,
不過, 唔係一定批, 唔好試

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係呀, 親身去搏同情架咋, 我有同事3日拎到 (一家大細晨早去拎籌, 排到下午4點幾, 搏同情lor)
即日就一定無可能喇

首頁

尾頁

跳至