想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

cycle 長與排卵之關係

各位, 我想問下, 我每次cycle 都起碼有40日, 有時44, 46days tim, 咁是否代表我每年排卵的機會相對較少, 即係bingo的機會都少過人地28天一個cycle的人呢??

p.s.我cycle長已經係好多年既事, 唔會一時長一時短...

男爵府

Re: cycle 長與排卵之關係

但0甘多年都係0甘, 應該係正常0既.
但我諗時間長0左, 你排EGG 時間相對又係要等耐 D ; 所以你0既諗法係正確 GA

該用戶已被刪除

大宅

我次前有時都係40幾day先一個cycle,
睇過醫生,話係冇排卵喎

禁止訪問

洋房

:-(

x'mas

so poor we are!!

洋房

choibee 寫道:
我次前有時都係40幾day先一個cycle,
睇過醫生,話係冇排卵喎

choibee,

好驚啊!! 我唔係咁多年都冇排卵ar ma....
希望唔係啦...

洋房

綜合幾位的意見
如果一向都係29-30day cycle's lady, if 有一之冇啦啦成40日, 咁那次都多數係冇排卵

咁唔知有冇人都跟我同x'mas一樣, 一向都週期都有40+日以上, 但每月都是有排卵的, 甚至係已經係人地媽媽地...可否跟我地分享下.. 使我安心下...

我依家好驚自己冇排卵啊... :-(

禁止訪問

大宅

juliehon ,

我建議你去醫生到check check.
因為, 如果40 or over40day係唔正常架.
30幾day都ok.
醫生都話,有m到唔代表你有排卵.

洋房

thx,吉川小姐,

我就係唔知自己有冇排卵呀, 因為剛剛才計劃生仔
以前未婚前, 總覺得cycle長多都冇所謂啦, 一年即是比平常的人少m幾次, 仲好啦, 唔洗受m痛之苦

到依家要計劃生了, 便開始關心自己的長cycle會否影響生仔..

洋房

choibee 寫道:
juliehon ,

我建議你去醫生到check check.
因為, 如果40 or over40day係唔正常架.
30幾day都ok.
醫生都話,有m到唔代表你有排卵.

choibee, thx for your suggestion!
或者我會先試試自行量度體溫及用排卵紙測試下先, 試一兩個月看看有冇野睇先...如果唔得我都會盡快去睇醫生了, 唔想浪費時間...

你地有冇好的婦產科醫生介紹呀?thx!!

禁止訪問

大宅

juliehon ,

係呀, 我開頭都係好似你咁,諗住個個都係
差唔多40or40幾日應該冇咩問題,
點知,自己試左量體溫3個月,
見到冇高溫期.
跟住就帶埋d體溫表去睇醫生,
醫生一望,就話:無排卵!!!! :-( :-(

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我都係成四十幾,五十天周期架...

今年年初開始量體溫,1st cycle: day 20排卵(食左吉叔網上既藥)2nd cycle:冇食就day40先排卵, 3rd cycle: 竟然冇排卵tim ar.. :-( :-( :-( ,拿拿林去看中醫,今個cycle: day 15就排卵啦..

好彩唔係個個月都唔排卵,否則cycle 又長, 又唔機就真係偒心...

不過我諗過多過一兩個月都唔得就去看西醫....年紀大唔等得啦.... :-(

民房

bbbon,

請問你在那兒睇吉叔架?可否講我知呢!從小到大,我都係成40日以上才一個cycle,以前仲試過兩次半年一次o忝!望到頸都長至排一次卵,如果失敗的話,又要等漫漫日子才等到下一個cycle! :cry: :cry:

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至